Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...


Αναστάτωση προκάλεσε το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης "Νεα Εποχή" τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010. Με τίτλο "ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ", δημιουργήθηκε ένα κλίμα ευφορίας στον κόσμο της πόλης μας, που όμως δεν κράτησε πολύ. Με μια προσεκτική ανάγνωση δεν προκύπτει αυτό ακριβώς το συμπέρασμα. 

Ας αναλύσουμε την επιστολή βήμα βήμα...




Το έγγραφο αποτελεί ένα μέρος της αλληλογραφίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας.

Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στις πληροφορίες που το υπουργείο υπέβαλλε στις 2 Ιουλίου 2010, ύστερα από αίτηση της Ε.Ε. οι οποίες "επιβεβαιώνουν τη μη συμμόρφωση προς τα συμπεράσματα της ακρόασης της 8ης Δεκεμβρίου 2009, καθώς η κατασκευή του ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ της Κερατέας (υποέργο Ι) δεν έχει αρχίσει, σε αντίθεση με όσα είχαν υποστηρίξει οι ελληνικές αρχές κατά την ακρόαση στις 8 Δεκεμβρίου 2009 και στη συνέχεια μέσω επιστολής τους της 14ης Μαϊου 2010". Όσον αφορά το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων(ΣΜΑ) στην Τροιζήνα το έργο φαίνεται να υλοποιείται κανονικά.


Στη δεύτερη σελίδα και στην πρώτη παράγραφο διαβάζουμε τα εξής:

"Με βάση την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου... ... η Επιτροπή ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ να προσαρμόσει τα ποσά και τους όρους χορήγησης της κοινοτικής συνδρομής... ...αποδεσμεύοντας το ποσό που αντιστοιχεί στο υποέργο Ι (ΧΥΤΑ Κερατέας 12.605.445 ευρώ) και διατηρώντας τη χρηματοδοτική σύνδρομη του υποέργου ΙΙ (ΣΜΑ Τροιζηνίας 1.982.588 ευρώ)..."

Η Ευρωπαϊκη Επιτροπή προτείνει την αποδέσμευση του ποσού και δεν αποφασίζει να ακυρώσει τη χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του συνδυασμού "Νέα Εποχή". Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

Στη δεύτερη παράγραφο η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές, εάν και εφ' όσον συμφωνούν με την πρότασή της, να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία μέχρι τις 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, ώστε να προχωρήσει στη απόσυρση του υποέργου Ι (ΧΥΤΑ Κερατέας) και να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του υποέργου ΙΙ (ΣΜΑ Τροιζηνίας).


Στην τρίτη παράγραφο η Επιτροπή ξεκαθαρίζει την κατάσταση: "Σε περίπτωση διαφωνίας σας με την πρόταση της Επιτροπής ή μη υποβολής των απαιτούμενων εγγράφων μέχρι την ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία(15.09.2010), η Επιτροπή θα προχωρήσει σε ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ... ... ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 12.605.445 ευρω..."







Το ουσιαστικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Ε.Ε. ενημερώνει τις ελληνικές αρχές πως είτε διαφωνούν, είτε συμφωνούν με την πρόταση της Ε.Ε. είτε δεν προλάβουν να στείλουν τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2010 τότε και μόνο τότε θα προχωρήσει σε άρση της χρηματοδότησης για τον ΧΥΤΑ Κερατέας.


ΕΊΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ;


Δεν είναι η πρώτη φορά που στην αλληλογραφία μεταξύ της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης τίθεται μία καταληκτική ημερομηνία, υπό την απειλή της οριστικής άρσης της χρηματοδότησης. Σας υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατασκευής των έργων, στο σύνολο του Περιφερειακού Σχεδιασμου Διαχειρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ) για την Αττική, θα έπρεπε ΟΛΑ τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2008. Κατά κάποιο περιέργο τρόπο η Ε.Ε. κάνει τα στραβά μάτια και δίνει συνεχείς παρατάσεις. Μπορεί κάποιος να μας υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία παράταση που δίνεται; Πώς δεν θα υπάρξουν κι άλλες; Ας κρατάμε μικρό καλάθι...


ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!


Εκτός από τα συμπεράσματα που βγαίνουν με την ανάγνωση της επιστολής και τα οποία δε συμφωνούν με τον τίτλο του δελτίου τύπου, ήρθε την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Αυγούστου 2010, το άρθρο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" όπου λέει το ακριβώς αντίθετο με το δελτίο τύπου:
"Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει ο ΧΥΤΑ Κερατέας, καθώς είναι ο μοναδικός στην Αττική που δεν έχουν αρχίσει τα έργα λόγω των αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα γίνει η εγκατάσταση του εργολάβου ώστε να προχωρήσει η κατασκευή του..."

Ομοίως και το άρθρο της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 8ης Αυγούστου, στη στήλη ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ όπου αναφέρει τα εξής:

"Αδιέξοδο έχει δημιουργήσει το μπλόκο στη δημιουργία του ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Και επειδή η κατάσταση από τις αντιδράσεις δημοτών της περιοχής είχε φτάσει στο απροχώρητο εν όψει και των δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση αποφάσισε δυναμική παρέμβαση.
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να δώσει εντολή για επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και η απάντηση του υπουργού ήταν:
– Όχι, στην Κερατέα δεν θέλω άλλον έναν Γρηγορόπουλο...
Πληρωμένη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους, που φημίζεται για τη σκληρή του γλώσσα:
– Μιχαλάκη, δεν θέλεις άλλον έναν Γρηγορόπουλο αλλά έχεις ήδη τους τρεις της Μαρφίν και άλλο έναν, τον υπασπιστή σου. Αυτούς δεν τους υπολογίζεις...
Κάπου εκεί σταμάτησε η... ακρόαση της πηγής...
Άλλωστε δεν χρειάζεται να μάθετε τη συνέχεια... Την αντιλαμβάνεστε..."




Προσοχή!!! Ακόμα κι αν η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής χαθεί οριστικά

ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!

Ο περιφερειάρχης, κ. Λιακόπουλος, στο τέλος του Ιουνίου δήλωσε: "Ακόμα και αν χαθεί η χρηματοδότηση θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ με δικά μας κονδύλια..."
Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010 και στην εκπομπή "Πρωϊνό Ενημερωτικό Μαγκαζίνο" στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Λιακόπουλος δήλωσε:




Ευτυχώς, η τοπική κοινωνία έδειξε αναντακλαστικά από αυτή την "παρερμηνεία", γιατί σαν παρερμηνεία θα τη δεχθούμε. Οι σκοπιές και οι περιπολίες εντάθηκαν και οι φίλοι μας, που τους περιμέναμε από τις 20 του Αυγούστου, βρίσκονται από τώρα στις θέσεις τους, έτοιμοι από καιρό...


Θα σταματήσουμε τον αγώνα μόνο όταν το Οβριόκαστρο Κερατέας απενταχθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ από το Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και ας θυμηθούμε το γιατί:



α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρηστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)




β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)




γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων




δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)




ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία




στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980 (ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής "αποφάσισε και διέταξε" "άρση της αναδάσωσης" τον προηγούμενο Αύγουστο(08/2007), την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)




ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης " μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος")


Συνεχίζουμε...



ΠΗΓΕΣ:   ΤΑ ΝΕΑ