Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008

Φρένο Λιάπη στο ΧΥΤΑ Κερατέας

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2008

Δελτίο Τύπου

«Στον «πάγο» έχει μπει η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Δελτίου

Τις απίστευτες και συντονισμένες μεθοδεύσεις με τις οποίες προωθείται η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο δήμο Κερατέας, ακόμη και σε πιστοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους, κατήγγειλε με ερώτησή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στην ερώτησή της η Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε την περίπτωση του «Οβριοκάστρου», το οποίο μετονομάστηκε σε «Βραγόνι» ώστε να εκβιαστεί παράτυπα μια έγκριση για να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε μια ευρύτερη περιοχή που έχει κηρυχθεί ρητά από το 1980 ως «αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται από τη νομοθεσία μια τέτοια χωροθέτηση. Για το θέμα αυτό μάλιστα υπήρξε αυταπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Αθανασίου ενώ παράλληλα η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανακοίνωσε από τον Ιούλιο ότι σχημάτισε ξεχωριστή δικογραφία και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για «Παράνομη Χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο ιστορικό-αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας», η οποία μάλιστα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της υπόθεσης Ζαχόπουλου.

Από την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, εντύπωση προκαλεί η προσεκτική διατύπωση που υιοθετείται σε σχέση με τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη περιοχή, και την άδεια του ΥΠ.ΠΟ. που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα. Δίνεται μάλιστα η εντύπωση υπαναχώρησης ή, έστω, αποστασιοποίησης και δικαιολόγησης των όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στο θέμα από το ΥΠ.ΠΟ., καθώς ο υπουργός αναφέρει: «Η σύμφωνη υπό όρους από πλευράς του ΥΠ.ΠΟ. γνώμη διατυπώθηκε με βάση τα τότε ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, βάσει των οποίων δεν προέκυψε ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης βλάβης σε αυτόν.». Και από αυτή την προσεκτική απάντηση προκύπτει το ερώτημα: Άλλαξε κάτι από «τα τότε ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα» που τότε ώθησαν το ΥΠ.ΠΟ. σε χωροθέτηση ΧΥΤΑ; Μήπως αυτό είναι η παρέμβαση του Εισαγγελέα;

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Πολιτισμού επιβεβαιώνει ότι έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες χωροθέτησης ΧΥΤΑ μέχρι νεωτέρας: «Δεδομένου ότι για το παραπάνω έργο εκρεμμούν προσφυγές στο ΣτΕ, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης, το ΥΠ.ΠΟ. θα περιμένει την κοινοποίηση των σχετικών Αποφάσεων και πορισμάτων, προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες δέουσες ενέργειες, από πλευράς αρμοδιότητάς του.»

Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ, στην απάντησή του, εμμένει στη γνωστή του θέση περί Περιφερειακού Σχεδιασμού, χρησιμοποιώντας τεχνιέντως τον όρο "Βραγόνι" και όχι "Οβριόκαστρο", τονίζοντας παράλληλα τις αρνητικές για το Δήμο Κερατέας αποφάσεις του Έ τμήματος του ΣτΕ για τους περιαβαλλοντικούς όρους. Τέλος σε ότι έχει σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο, παραπέμπει στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου θα συνεχίσει να ζητά την προστασία του Οβριόκαστρου Κερατέας, ως τμήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Επίσης θα επιμείνει με τις ενέργειές της προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης, μακροπρόθεσμης και σύγχρονης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τη γνώμη των κατοίκων και των ΟΤΑ της Αττικής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Πηγές :

Δελτίο Τύπου 6 Οκτωβρίου 2008, Εύη Χριστοφιλοπούλου

Εφημερίδα "Πυξίδα" , Παρασκεύη 10 Οκτωβρίου 2008