Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Η επιστολή του Δημάρχου Κερατέας προς την Αρχαιολογία

Θέμα : Αυτοψία της υπηρεσίας σας στο Οβριόκαστρο Κερατέας.


Σήμερα 30/7/2008 συνεργείο των υπηρεσιών σας επισκέφτηκε τη περιοχή Οβριοκάστρου Κερατέας με σκοπό-όπως προφορικώς μας ενημέρωσαν-τη διενέργεια αυτοψίας στο χώρο, στα πλαίσια της απαιτούμενης έρευνας για το έργο " Δημιουργία ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στη θέση Βραγόνι Κερατέας".


• Έχοντας υπ’ όψιν το ιστορικό για το παραπάνω έργο τις νομικές ενστάσεις που έχουμε υποβάλλει και κυρίως τον χαρακτήρα του χώρου ήτοι :


α) Υπουργική απόφαση Υπουργείου Πολιτισμού ΦΕΚ 852Β/3-9-1980 όπου εντός του χαρακτηρισμένου χώρου βρίσκεται όλη η έκταση του παραπάνω υπό κατασκευή έργου.


β) Υπουργική απόφαση Υπουργείου Πολιτισμού ΦΕΚ 1070Β/29-12-1995 όπου η κηρυγμένη ζώνη Α΄ προστασίας Οβριόκαστρου απέχει μόλις 250 μέτρα από το όριο του γηπέδου του υπό κατασκευή έργου.


• Παρατηρώντας σημειολογικά ότι όλη η περιοχή ονομάζεται Οβριόκαστρο και όχι Βραγώνι όπως αυθαίρετα κάποιοι το μετονόμασαν.


• Επισημαίνοντας ότι η αυτοψία που διατάξατε στα πλαίσια των δικών σας διοικητικών ευθυνών, αφορά τελικά στις διαδικασίες για την έναρξη έργου για την μετατροπή-καταστροφή ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χωματερή, και όχι στη προστασία διαφύλαξης αρχαιοτήτων είτε από ρύπανση (οπτική ή άμεση) είτε από πλήρη καταστροφή.



Σας γνωστοποιούμε ότι :


1) Πέραν της εγκεκριμένης άδειας περιβαλλοντικών όρων του έργου που εγκρίθηκε από το Σ.τ.Ε. εκκρεμούν (3) τρεις ακόμα προσφυγές του Δήμου μας στο Σ.τ.Ε. για το συγκεκριμένο έργο που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί.


2) Δεν έχει περαιωθεί, και είναι παράνομη η έναρξη διαδικασίας απαλλοτριώσεων στο χώρο αυτό γι’ αυτό και έχει προσβληθεί στο Σ.τ.Ε., συνεπώς σύμφωνα με την νομολογία για τα ιδιωτικά ή δημόσια έργα δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει καμία ενέργεια που αφορά αυτό το έργο, όπως η διενέργεια αυτοψίας της υπηρεσίας σας, που εξυπηρετεί αυτό το έργο και την έναρξη του.


3) Είναι γνωστό ότι την 25/1/2008 υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου για την χωροθέτηση ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας. Την 16/7/08 ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι σχηματίστηκε ιδιαίτερη δικογραφία με θέμα " ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ-ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" και διετάχθη προκαταρκτική έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη.



Κατόπιν αυτών και έχοντας δεδομένη την ευαισθησία σας τόσο για τη προστασία του χώρου αλλά και δηλώνοντας σας ότι θεωρούμε διοικητικά ως αυτονόητο σύμμαχό μας το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες εφορίες προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, νεώτερων μνημείων και βυζαντινών αρχαιοτήτων σας παρακαλούμε στα πλαίσια του νόμου και όσο είναι σε εξέλιξη η Εισαγγελική έρευνα να απόσχετε από κάθε προσπάθεια ολοκλήρωσης της αυτοψίας ακριβώς διότι εντάσσεται στο ΠΑΡΑΝΟΜΟ και ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τον Αρχαιολογικό χώρο έργο δημιουργίας ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας.



Ο Δήμος Κερατέας, και όλη η κοινωνία της Κερατέας, σέβονται το έργο σας και τις αγαθές προθέσεις σας γι’ αυτό μάλιστα σήμερα ζητήσαμε από το συνεργείο σας, δια της Αντιδημάρχου κ. Σοφίας Παπαγιάννη, να προσέλθει το συνεργείο σας στα γραφεία του Δήμου προκειμένου να έχετε ενημέρωση και συνεργασία μαζί μας για να σας επισημάνουμε στοιχεία που ίσως να μην είναι γνωστά σ’ εσάς, για το χώρο του Οβριοκάστρου.



Δυστυχώς, το συνεργείο σας αρνήθηκε τη πρόσκληση συνεργασίας την οποία επαναλαμβάνουμε καλώντας εσάς οποιαδήποτε στιγμή στα γραφεία του Δήμου μας, να σας ενημερώσουμε για τον συγκεκριμένο χώρο και να βοηθήσει στην κατανόηση του προβλήματος.

Ανεξαρτήτως αυτών σας δηλώνουμε ότι εδώ και 12 έτη ο Δήμος μας, η κοινωνία μας, Ο
.T.A. της ευρύτερης περιοχής, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και οι Βουλευτές όλων των κομμάτων αγωνιζόμαστε να προστατέψουμε την περιοχή του Οβριοκάστρου, την ιστορική και αρχαιολογική φυσιογνωμία και ταυτότητα της και σας θέλουμε συμπαραστάτες σ’ αυτό το έργο.

Εμείς βεβαίως δηλώνουμε ότι με οποιοδήποτε μέσο και τρόπο ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ.


Σ’ αυτόν τον αγώνα μας οδηγούν ιστορικές παρακαταθήκες που διδαχθήκαμε των προγόνων μας του Μακρυγιάννη και άλλων. Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τη ζωή μας και τη ποιότητα της. Αγωνιζόμαστε για την ιστορική κληρονομιά αυτού του τόπου, τα ταπεινά όστρακα, τις μεταλλευτικές στοές, τα φρέατα, και τα εργαστήρια παραγωγής αργύρου μολύβδου και σιδήρου, τα κάστρα, τα ιερά, τα γλυπτά και τη μνήμη που έχει αυτός ο τόπος.

Και αν απαιτηθεί και τη ζωή μας θυσιάζουμε γι’ αυτό.


Η δεδομένη και γνωστή ευαισθησία σας, είμαστε βέβαιοι ότι θα σας οδηγήσει σε σωστές και δίκαιες αποφάσεις.




Με βαθιά εκτίμηση

Για το Δήμο Κερατέας

Και τη Συντονιστική Επιτροπή


Αγώνα κατά της χωματερής


Στο Οβριόκαστρο





Ο Δήμαρχος Κερατέας


Σταύρος Ιατρού



Πηγή : Δήμος Κερατέας