Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ξεκίνησε η εκδίκηση των ονείρων στην Κερατέα...


Στην Κερατέα έγινε προχθές το απόγευμα ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ιδιαίτερου συμβολισμού. Επαιξαν ο Κεραυνός Κερατέας και ο Αστέρας Εξαρχείων, μια ομάδα που σχεδόν σε όλη της την ιστορία αγωνίζεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και προέρχεται από τα Εξάρχεια, την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου το κράτος κυνηγά τους αναρχικούς, αλλά αφήνει να δρουν ελεύθερα οι έμποροι ναρκωτικών, όπως γράφει και το πανό στην πλατεία.

Η Κερατέα είναι μια άλλη περιοχή με ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι η περιοχή που αυτήν την περίοδο διδάσκει αξιοπρέπεια, που διδάσκει τι σημαίνει αγώνας και αντιστάσεις. Οι ζωές των ανθρώπων, άλλωστε, κρίνονται κυρίως από τα «όχι» και τις αντιστάσεις τους και όχι από τα «ναι» και την υποταγή.

Σε αυτήν την περιοχή, λοιπόν, το κράτος εξήντλησε την αυστηρότητά του σε απλούς ανθρώπους, κάτι που δεν κάνει με τους «ισχυρούς» και τους «επώνυμους», αλλά μάλλον λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο και πήρε το μάθημά του. Οι κάτοικοι της Κερατέας παραμένουν εδώ και τρεις μήνες στα μπλόκα (από τις 11 Δεκεμβρίου ξεκίνησε ο αγώνας τους) και κάθε βράδυ σημειώνονται συμπλοκές με την αστυνομία. Κάθε βράδυ πλην των τελευταίων σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των δύο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους.

Στον αγώνα του Κεραυνού Κερατέας με τον Αστέρα Εξαρχείων, για να επανέλθουμε, συνέβησαν όμορφα πράγματα, γεμάτα από χυμούς ζωής. Καμιά 300 Εξαρχειώτες -χωρίς τον ιστορικό προπονητή τους Μιχάλη Λώλο, δυστυχώς, που «έφυγε» λίγες ημέρες κι αν ζούσε, θα ήταν σίγουρα και αυτός εκεί- πήγαν προχθές στην Κερατέα. Μικροί, μεγάλοι, ζευγάρια έδωσαν ένα συμβολικό αγώνα, του οποίου ο διαιτητής είναι και αυτός στα μπλόκα και μετά όλοι μαζί γλέντησαν και όλοι μαζί πήγαν στα μπλόκα, αλλά επεισόδια δεν έγιναν σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των δύο αστυνομικών.

Ολα αυτά θα θέλαμε να τα περιγράψουμε με ολίγον παραφρασμένους του στίχους του Ελύτη από τον Αξιον Εστί. Ολα αυτά σημαίνουν ότι «η εκδίκηση των ονείρων ξεκίνησε».


Απόφαση Συλλόγου Φοιτητών Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για την Κερατέα

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ και την κρατική καταστολή. Τους ευχαριστούμε...


Το Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών της Α.Σ.Κ.Τ. εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, ενάντια στην εγκατάσταση χωματερής Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή τους. Η άγρια καταστολή που γνώρισαν τους δύο τελευταίους μήνες οι κάτοικοι της Κερατέας, αποτέλεσε τη μόνη και σταθερή απάντηση, από πλευράς της κυβέρνησης, στην έκκληση της τοπικής κοινωνίας να υπερισχύσει το συμφέρον των πολιτών και των ζωών τους απέναντι στο συμφέρον των μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών. Όπως και στο Γραμματικό ένα χρόνο πριν, έτσι και τώρα στην Κερατέα, η εμφάνιση μηχανημάτων του εργολάβου, που έχει αναλάβει το έργο της χωματερής, συνοδεύτηκε από εισβολή των ΜΑΤ και βίαιες συγκρούσεις με τους κατοίκους. Στην περίπτωση της Κερατέας, η παρουσία της αστυνομίας κορυφώθηκε με την εισβολή μέσα στον  οικισμό της Κερατέας και την έφοδο σε σπίτια, θυμίζοντας εποχές χούντας.

Δυστυχώς τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από την εγκατάσταση των Χ.Υ.Τ.Α. στην Αττική είναι τεράστια και διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία και τα Μ.Μ.Ε. Έτσι από τον υποτιθέμενο δημόσιο διάλογο στα παράθυρα των τηλεοράσεων, αποσιωπούνται έγκυρες επιστημονικές μελέτες πάνω στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα και τις καταστρεπτικές συνέπειες τέτοιων λύσεων, κάτι που αναγνωρίζει και η Ε.Ε. καθώς στο συγκεκριμένο θέμα προωθεί την πλήρη κατάργηση των Χ.Υ.Τ.Α. μέχρι το 2003.

Ενώ στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει λύσεις ανακύκλωσης, ακόμα και τροφοδοσίας της πόλης με ενέργεια από την καύση των σκουπιδιών, στην Ελλάδα της "Πράσινης Ανάπτυξης" και του μνημονίου, η κυβέρνηση για ακόμα μια φοράπροτιμάνα πλήξει ανεπανόρθωτα το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και συνολικά των κατοίκων όλης της Αττικής (προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή), προκειμένου να εξασφαλίσει κέρδος για τους εργολάβους χορηγούς.



ΕΞΩ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ ΣΕ ΚΕΡΑΤΕΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ