Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Άλλη όψη, ίδιο νόμισμα...

Ραγκούσης, Μπιρμπίλη και Παμπούκης δίνουν το κυβερνητικό στίγμα για τους ΧΥΤΑ



Τι κι αν οι μπουλντόζες έχουν σταματήσει εδώ και μέρες τα έργα στο Μαύρο Βουνό, αφού «σκόνταψαν» πάνω στα αρχαία; Οι επίμονες «διαβεβαιώσεις» της νέας υπουργού Περιβάλλοντος για αντικατάσταση του ΧΥΤΑ με ΧΥΤΥ αλλά και οι αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για την εφαρμογή, σε κάθε περίπτωση, του περιφερειακού σχεδιασμού, «ανάβουν» νέες φωτιές σε Γραμματικό και Κερατέα.




Και το είπαν και οι δύο όσο καθαρότερα γινόταν: Η μεν κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι «αποτελεί κοινωνική αδικία τα σκουπίδια να μεταφέρονται μόνο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής», ο δε κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε, σε συνάντηση που είχε μέσα στην εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ΕΣΔΚΝΑ ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που αφορά τη διαχείρηση των στερεών αποβλήτων του λεκανοπεδίου, σε Φυλή, Κερατέα και Γραμματικό θα συνεχιστεί κανονικά. Συμπλήρωσε δε, ότι ο στόχος του υπουργείου είναι να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και ακολούθως στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμάτων (ΧΥΤΥ). Ενημέρωσε μάλιστα τους δημάρχους ότι πρόκειται να συσταθεί νέα διυπουργική επιτροπή, αντικείμενο της οποίας θα είναι αυτή ακριβώς, η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, ενώ θα συσταθεί και ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του ΕΣΔΚΝΑ, επιστημόνων και της Περιφέρειας Αττικής.




«Δεν νομιμοποιούνται μόνο αυτοί»




Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο, τοποθετήθηκε στο θέμα και ο υπουργός Επικρατείας και «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, Χάρης Παμπούκης. Είναι χαρακτηριστική η άποψή του για τις αντιδράσεις των κατοίκων του Γραμματικού: «Το πρόβλημα αφορά πάρα πολλούς και δεν νομιμοποιούνται μόνο αυτοί να αντιδρούν. Να αντιμετωπιστεί η κατάστασή τους με σεβασμό, αλλά κάτι πρέπει να γίνει... Κι αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, είναι το αίτημα να μην εφαρμοστεί ο νόμος». Και ο νοών νοείτο...




Και η χρηματοδότηση;




Ωστόσο, κι αν ακόμη όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, παραμένει μεγάλο «αγκάθι» το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως υπάρξουν συννενοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια, θα δοθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διαδικασιών. Οι δήμαρχοι-μέλη του Συνδέσμου από την πλευρά τους έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Αττική, καθώς ο χώρος του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στη Φυλή επαρκεί για δύο χρόνια ακόμα, ενώ για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού απαιτούνται τουλάχιστον τέσσερα ακόμη χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο αναζητά προσωρινές λύσεις, ενώ ένα από τα σενάρια που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επέκταση του σημερινού ΧΥΤΑ στη Φυλή.



Ίδια γραμμή Χιωτάκη




Ταυτόχρονα, οι δήμαρχοι ζήτησαν οποιαδήποτε έγκριση που αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό να ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ κ. Ν. Χιωτάκης, «να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». Ο ίδιος πάντως επέμεινε στις γνωστές του θέσεις, δηλώνοντας ότι «τα έργα για τη διαχείρηση των απορριμμάτων στην Αττική έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται μονομερώς η Δυτική Αττική και να μην υπάρχει προοπτική μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.



Πηγές:


Εφημερίδα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», αρ. Φύλλου 551, Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009



ΣΚΑΪ, Ελευθεροτυπία