Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Κερατέα Will Not Be Televised - Η σύγχρονη ιστορία γράφεται στην ΚερατέαΈνα κείμενο που θα το διαβάσουμε όλοι μας πολλές φορές.  


του Γιώργου Ζώη

από το ένθετο "κοντεϊνέρ" σελ. 42,  που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της Ελευθεροτυπίας.Κερατέα Will Not Be Televised


"Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 όλοι οι τιμωρημένοι με πειθαρχικές ποινές ένστολοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απαλλάσονται από τις μέχρι τότε επιβληθείσες ποινές τους"

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
Η βία των ενστόλων, ψυχολογική και σωματική, από τα ακριτικά στρατόπεδα μέχρι την πλατεία Συντάγματος, από τις παρελάσεις μέχρι τις πορείες, από τα στρατιωτικά γραφεία μέχρι τα αστυνομικά κελιά, έλαβε χάρη. Το τελευταίο φύλο συκής της δημοκρατίας έπεσε, φανερώνοντας τα πραγματικά της γεννετήσια όργανα: τα όργανα της τάξης της.


Κερατέα Will Not Be Televised. Ένας στρατός κατοχής εναλάσεται με βάρδιες από την Αθήνα. Εκπροσωπεί την κατασκευάστρια εταιρεία που διεκδικεί το πιο επικερδές σύγχρονο προϊόν: τα σκουπίδια. Στην Κερατέα γράφεται η σύγχρονη ιστορία. Κάτοικοι στα όπλα. Αντιασφυξιογόνες μάσκες στις τσάντες με τα ψώνια, πέτρες σε γυμνά χέρια, μολότοφ χωρίς κουκούλες. Το χάσμα των γενεών γεφυρώνεται στα οδοφράγματα. Η σύγκρουση ως μορφή αντίστασης.

Η αυτόματη καταδίκη της σύγκρουσης είναι το ίδιο ανόητη με την αρμονική θεωρία της συνύπαρξης των τάξεων. Προέρχεται από τα φοβισμένα αντανακλαστικά συνταξιούχων διανοούμενων, εισοδηματιών καλλιτεχνών, ξελιγομένων αρθρογράφων και ρυτιδιασμένων παρουσιαστών που αγωνιούν να εξασφαλίσουν μικρότερα κουρέματα παχυλών μισθών και επιχορηγήσεων. Η πένα τους μούλιασε, τα χείλη τους μάτωσαν, οι φωνές τους βράχνιασαν. Απλά ζητιανεύουν δημόσια, ατομική αστυνομική προστασία.

Η βασική ιστορική αντίθεση είναι εδώ ξανά: φτωχοί εναντίον πλουσίων. Το τέλος της Ιστορίας τελείωσε. Η ουρά της πορείας έγινε η πορεία. Οι δεκάδες γνωστοί άγνωστοι έγιναν χιλιάδες άγνωστοι γνωστοί. Τα πιτσιρίκια χουλιγκάνια έγιναν εξαγριωμένοι παππούδες. Τις μολότοφ δεν τις πετάνε εξωγήινοι. Είναι μαθητές, μεταπτυχιακοί, άνεργοι, εργαζόμενοι, δάσκαλοι, μετανάστες και Έλληνες.

Ας σταματήσουμε να είμαστε ηδονοβλεψίες συγκρούσεων και απαθείς θεατές στα παραπάνω στενά. Οι συγκρούσεις δεν είναι συναυλίες για να τραβάμε με τα κινητά μας, δεν είναι live σινεμά για να παρακολουθούμε με ασφάλεια, δεν είναι θέατρο του δρόμου για να χειροκροτούμε τους ηθοποιούς.

Η Κερατέα μας μαθαίνει τον συνεχή χωροχρόνο. Η προσυγκέντρωση ξεικινά από τα δωμάτιά μας, τα σπίτια μας, τις γειτονιές μας. Το τέλος της πορείας πρέπει να είναι η αρχή μιας άλλης. Το άνοιγμα μιας λεωφόρου πρεπει να σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός στενού. Καμία επιστροφή στα προάστια, καμία ανασκόπηση για καφέ, καμία θέαση της παρουσίασης των τηλεοπτικών ειδήσεων. Οι πραγματικές ειδήσεις παρακολουθούνται ταυτόχρονα από αυτούς που τις δημιουργούν.

Δεν έχει νόημα η αναμονή και πραγματοποίηση μιας πορείας ανά δύο μήνες ώστε να ικανοποιούμε το εξεγερτικό μας απωθημένο. Ξεσπάμε σπάζοντας και μετά σπάμε ξεσπασμένοι. Γινόμαστε η βαλβίδα που αφαιρεί την πίεση, ξεφυσάμε την οργή μας, σβήνουμε το μάτι που καίει από κάτω μας. Είναι σαν το κάλεσμα της πορείας να γίνεται από το ίδιο το κράτος. Η χρονική συνέχεια στην Κερατέα κάνει την διαφορά. Κάθε μέρα και νύχτα ο δρόμος κατοικείται. Μια πορεία χωρίς πορεία.

Η δημοκρατία αυτοκτόνησε. Το πριν τελείωσε και το μετά ξεκίνησε. Το μόνο που μένει είναι το τώρα. Και θα αντιστεκόμαστε, ακόμη και με βία, χωρίς καμία ενοχή. Νικήσατε ιδεολογικά χτίζοντας την οικονομική βάση. Τώρα που καταρέετε οικονομικά, γκρεμίζεστε ιδεολογικά. Παίζετε το τελευταίο σας χαρτί: δεν έχετε όνειρα να πουλήσετε και προσφέρετε υπηρεσίες για την αποφυγή του εφιάλτη. Είναι το τελευταίο σας επενδυτικό προϊόν που ρίξατε στην ιδεολογική αγορά. Μας καλείτε να σας εμπιστευθούμε για να διώξετε τον εφιάλτη μακριά. Σας πιστεύουμε. Έχετε μεταφέρει τα χρήματά σας, έχετε κλειδώσει τις επαύλεις σας, έχετε βγάλει τα εισιτήρια διαφυγής. Αλλά ο πλούτος δεν είστε εσείς, είμαστε εμείς.

Μια μικρή μετατόπιση λίγων δεκάδων μέτρων είναι αρκετή. Από το δρόμο στα κτήρια λήψης αποφάσεων. Η κατάληψη είναι πάντα θέμα κάλυψης κυβικών μέτρων από έναν απόλυτα προσδιοριζόμενο αριθμό ανθρωπίνων σωμάτων. Και εάν ο όγκος καλυφθεί, τότε μόνο το ολοκλήρωμα στο χρόνο θα δείξει αν το εγχείρημα πραγματικά θα πετύχει.

Η σύγκρουση δεν είναι ούτε λύση, ούτε αυτοσκοπός, ούτε η αιτία. Η σύγκρουση είναι το μέτρο έκφρασης. Σε όσους ρωτάνε και τι θα γίνει; απαντάμε γίνεται. Σε όσους ρωτάνε και τι έγινε, απαντάμε γίνεται. Σε όσους ρωτάνε και τι γίνεται; απαντάμε ιστορία. Γιατί η ιστορία δε μετριέται με μέρες αλλά με αιώνες. Γιατί όσα γίνονται τώρα δεν παρά σημεία στην αναπάντεχη εξέλιξή της. Και μόλις αντιληφθούμε ότι γίνεται ιστορία, το επόμενο βήμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει ιστορία αλλά ιστορικοί. Και είσαι τυχερός αν γίνεις ιστορικός του παρόντος.

Η διεκδίκηση των χώρων λήψης αποφάσεων δεν είναι η κατάληξη, είναι η αφετηρία. Η σύγκρουση δεν θα είναι η τελευταία λέξη, θα είναι η πρώτη. Με την προσδοκία η πρώτη να είναι και η τελευταία.


Κερατέα-Διαχείριση απορριμμάτων στην εκπομπή portosalte@skai.gr 03.02.2011...


Σε ότι έχει να κάνει με το ιστολόγιο, πιστεύουμε πως ο κ. Πορτοσάλτε (από εδώ και πέρα ο Mr Garrison, βλέπε στο τέλος της ανάρτησης) είναι ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσει κανείς μαζί του, όχι μόνο το σοβαρότατο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά οποιοδήποτε θέμα. Το ίδιο πιστεύουμε και για τον κ. Λιακόπουλο, όχι λόγω ψυχοσύνθεσης, όπως ο προηγούμενος κύριος, αλλά επειδή ψεύδεται συνεχώς και προσπαθεί να μας παραπλανήσει. Είναι το όργανο της κυβέρνησης, που έχει πάρει επάνω του αυτό το καυτό θέμα, πολύ απλά γιατί δεν εκλέγεται, δεν έχει πολιτικό κόστος. Τον κ. Σγουρό με τους προεκλογικούς τσαμπουκάδες τον έχετε δει πουθενά; Κρυμμένος είναι, όπως κρυμμένος είναι και ο "φέρελπις" περιφερειακός σύμβουλος της περιοχής μας, που κάνει "περιφερειακές δράσεις με πάρτυ και ταξίδια."


Η Λαυρίου είναι ένας άγνωστος δρόμος πια για εκείνον ...


Χθες το πρωί στην εκπομπή του Mr Garrison, φιλοξενήθηκαν ο κ. Λιακόπουλος (αυτή τη φορά στο studio, ενώ τόσες ημέρες έβγαινε από το τηλέφωνο ο δύστυχος, γαμώ την προπαγάνδα σας) και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής.


Από την πρώτη στιγμή που βγήκε ο κ. δήμαρχος στον αέρα, η συζήτηση κατευθύνθηκε στο ποια θα είναι η ποσότητα που θα δέχεται η Κερατέα στο εργοστάσιό της. Αυτομάτως δημιουργεί ένα δεδομένο που εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται. Για ποιο εργοστάσιο μιλάτε Mr Garrison και που; Σας φαίνεται η τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις της, κοντά δύο μήνες τώρα, ότι συναινεί και δεν το έχουμε καταλάβει;

Ο κ. δήμαρχος μίλησε αρχικά για τη λύση που είχε προταθεί στο παρελθόν, να διαχειριστεί η νομαρχία Ανατολικής Αττικής τα απορρίμματά της κι αυτό εννοούσε ως γεωγραφική περιφέρεια από τη Μαραθώνος και κάτω. Πρόταση που είχε υιοθετήσει η νομαρχία, είχε συμφωνήσει και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Η πρόταση αυτή δεν έχει καμμία σχέση με την μετέπειτα πρόταση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής (8 ΟΤΑ Λαυρεωτικής: Κερατέα, Λαύριο, Καλύβια, Ανάβυσσος, Παλ. Φωκαία, Σαρωνίδα, Αγ Κωνσταντίνος, Κουβαράς-οι 2 νέοι καλλικρατικοί δήμοι Λαυρεωτικής-Σαρωνικού). Ο κ. Λιακόπουλος, προφανώς, θεωρεί όσους βρίσκονται γύρω του ηλίθιους, λέγοντας πως συμφωνεί με τον δήμαρχο και διαβεβαιώνει τους πάντες (όπως και οι υπουργοί, αυτοί που μας υβρίζουν όπου βρεθούν, που αγνοούν τις αποφάσεις δικαστηρίων, που δεν εφαρμόζουν το νόμο και μας έστειλαν τα ΜΑΤ για να επισπεύσουν το διάλογο) πως μόνο τα δικά μας απορρίμματα θα διαχειριζόμαστε, τους 127500 τόνους δηλαδή. Πώς γίνεται όταν Κερατέα και Λαύριο μαζί παράγουν γύρω στους 15000 τόνους απορρίμματα το χρόνο; Αν βάλουμε και του Σαρωνικού άλλα τόσα, δηλαδή 30000 τόνους το χρόνο, μέχρι τις 127500 τόνους πως θα φτάσουμε κ. Λιακόπουλε; Μήπως με εισαγωγή από αλλού;

Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα που θέλετε να φέρετε για κομποστοποίηση και ανακύκλωση, το νούμερο εκτοξεύεται κοντά στους 300000 τόνους το χρόνο. Μήπως δε μιλάμε για τη Λαυρεωτική αλλά για τη Νέα Υόρκη; Είστε και μαθηματικός που να πάρει ο διάολος;


Για άλλη μια φορά μας κοροϊδεύετε. Οι διαβεβαιώσεις σας δεν αρκούν, δεν είστε αξιόπιστος, ούτε εσείς, ούτε η κυβέρνηση που εκπροσωπείτε. Παρουσιάστε γραπτώς μία πρόταση, θεσμικά κατοχυρωμένη, διώξτε τα ΜΑΤ και τότε, ελάτε να μιλήσουμε. Το έχουμε ξαναδεί το όνειρο. Ο κ. δήμαρχος το ανέφερε πως και με την κ. Παπανδρέου άλλα είχαν συμφωνήσει προφορικά και άλλα νομοθέτησε το 2003.Δεν χρειάζεται να ευχαριστούμε τον κ. Λιακόπουλο επειδή εφάρμοσε επιτέλους το νόμο. Ούτε ο ΕΣΔΚΝΑ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι δεν εφαρμοζόταν τόσα χρόνια, αφού με την ανοχή και όχι μόνο, της πολιτείας το έκανε. Ποιος ήταν περιφερειάρχης από το 2009; Μήπως ο κ. Λιακόπουλος; Γιατί δεν εφάρμοσε τότε την ΚΥΑ 50910/2727/2003 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1909/Β/22-12-03 και υποχρεώνει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο νόμιμο χώρο της διαχειριστικής τους περιφέρειας; Γιατί δεν το έκανε, όταν ήδη ο δήμος Κερατέας, με συνεχείς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από το 2007, ζητούσε να κλείσει ο ΧΑΔΑ στις Φοβόλες; Γιατί ο κ. Λιακόπουλος με το υπ' αριθμόν Φ104/1157/2010 έγγραφο της περιφέρειας Αττικής στις 14 Δεκεμβρίου 2010, 15 μέρες πριν λήξει η προθεσμία για κλείσιμο και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, εγκαλεί τους ΟΤΑ που διατηρούν ΧΑΔΑ να τους κλείσουν άμεσα, αλλιώς θα έχουν κυρώσεις; Δεν εφάρμοζαν το νόμο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί οι κυβερνήσεις, ο ΕΣΔΚΝΑ και η περιφέρεια, διαχρονικά, εκβίαζαν, με αυτό τον τρόπο, τις περιοχές που αντιδρούσαν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Η μέγιστη υποκρισία...

Ο κ. Λιακόπουλος μας λέει πως αν υπάρχουν στοές ή αρχαία θα προστατευθούν και θα γίνουν οι εργασίες παρουσία της αρχαιολογίας. Όταν νομοθέτησαν οι κ.κ. Μικρούτσικος και Ανδριανόπουλος το έκαναν έτσι απλά γιατί τους την κάρφωσε ή γιατί στηρίχθηκαν σε επιστημονικά στοιχεία και μελέτες; 'Οταν η κοινοπραξία ζητά μελέτες για το που υπάρχουν στοές, από τον φόβο ότι σε ενδεχόμενο σκάψιμο θα βρεθούν στο κενό, από το μυαλό τους το έβγαλαν; Η μοναδική αρχαιολόγος στην Ελλάδα, που θα βγει και θα πει ότι μπορεί να γίνει το έργο, είναι η γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. κ. Μενδώνη (σε επίσκεψή της στον χώρο ένα χρόνο πριν, το είχε χαρακτηρίσει υποτιμητικά "καστράκι"!!!), η οποία δεν φέρνει, όπως οφείλει, το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο κ. Λιακόπουλος λέει πως έχουν ήδη μετακινηθεί μακριά από το Οβριόκαστρο, αλλά μιλάει για τα μηχανήματα και όχι για τη χωροθέτηση. Συνεχίζει να μας κοροϊδεύει ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Εμείς του υποσχόμαστε πως τα μηχανήματα στην κορυφή του λόφου στα Βίλλια, σύντομα θα φύγουν και τα φώτα που έχουν ανάψει, θα σβήσουν μία και καλή...

Αν από τα κυβερνητικά στελέχη οι πιο επικίνδυνοι είναι ο αλαζόνας κ. Ραγκούσης και ο "βρίσκομαι σε άλλη διάσταση, εκτός τόπου και χρόνου" κ. Παπουτσής, ο πιο επικίνδυνος από όλους είναι ο κ.Λιακόπουλος. Είναι "ο εκτελεστής της αποστολής..."

Εμείς έχουμε πει την άποψή μας και ξέρουμε πως εκφράζουμε τους περισσότερους συμπολίτες μας:

Λέμε:

ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που προπαγανδίζουν εναντίον μας, αποκρύπτωντας την αλήθεια και την ίδια στιγμή έχουν στείλει τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώνουν τον κόσμο;

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που κατηγορούν συμπολίτες μας για κακουργήματα με φτιαχτές κατηγορίες και όταν υπάρχουν δεκάδες τραυματίες όλων των ηλικιών;

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που έχουν επιβάλλει μία δικτατορία στον τόπο μας και έχουν καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας, αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις;

Εμείς, καλοπροαίρετα, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς το δημοτικό συμβούλιο, ιδιαίτερα στη συμπολίτευση, με πολύ σεβασμό και στο θεσμό αλλά και στα πρόσωπα του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων.

Στις 7 του Νοέμβρη οι συμπολίτες μας ψήφισαν, ο κάθε ένας με τα δικά του κριτήρια, και οι επιλογές τους είναι απολύτως σεβαστές. Στις 14 του Νοέμβρη οι συμπολίτες μας στο Λαύριο, μπορεί να ψήφισαν μέσα σε ένα καθεστώς πίεσης και φόβου για το "άγνωστο", η Κερατέα όμως, ψήφισε ελεύθερα και ψήφισε ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Αυτό πρέπει να το θυμάστε συνέχεια...

Ακούστε το απόσπασμα από τη χθεσινή εκπομπή του "Mr Garrison" στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
                      Άρης                                            Mr Garrison


Υ.Γ.1 - ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ-ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ; ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ NOT IN MY BACK YARD ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ;

Υ.Γ.2 - ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ "ΖΑΛΙΣΕΙ" ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΣΤΟ ΒΙ.ΠΑ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ;