Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Για πόσο μαλάκες μας περνούν;

...Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας (5.11.2008) σε κλίμα ευφορίας οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τη Δημοτική Αρχή και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις...

Με αυτά τα πολύ αισιόδοξα λόγια, κλείνει το δελτίο τύπου το Δήμου Κερατέας που δημοσιεύτηκε σε όλο σχεδόν τον τοπικό τύπο με τίτλο " Αντιδρά και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τον ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας " και η εντύπωση που μένει είναι ότι το θέμα "τελειώνει". Η αλήθεια είναι ότι από τις αρχές του καλοκαιριού αποκτήσαμε πολλά "εφόδια" υπέρ του αγώνα μας. Η αποκάλυψη για την ανύπαρκτη γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. το 2003, η αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση, η αναγνώριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ότι υπάρχει "κόλλημα" μετά και από τις ερωτήσεις στη βουλή βουλευτών της περιφέρειας Αττικής, μας έδωσαν άλλον αέρα και μας έκαναν να πιστέψουμε ακόμα περισσότερο στο δίκαιο του αγώνα μας. Πρέπει όμως να πανηγυρίζουμε; Πρέπει να επαναπαυτούμε όπως έγινε το 1997; Πρέπει να πιστέψουμε πως όλα τελείωσαν; ΟΧΙ!!! Δεν πρέπει να γίνει τίποτα απ'όλα αυτά. Τίποτα δεν έχει τελειώσει εάν δεν υπάρξει επίσημη απόφαση που θα εξαιρεί, απορρίπτει τον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας από τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το δελτίο τύπου από την επίσημη ιστοσελίδα του κ. Νάκου και το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ δείχνουν τις διαθέσεις της παρέας του υφυπουργού. Θα τους αφήσουμε να μας πιάσουν στον ύπνο;


Υποσχέσεις για καμία παράνομη χωματερή μέχρι το τέλος του έτους

«Λουκέτο» στις παράνομες χωματερές της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας είναι αποφασισμένος να βάλει ο αρμόδιος υφυπουργός Αθαν. Νάκος, ώστε να αποφύγει η χώρα μας το βαρύ πρόστιμο των 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή (από 1/1/2009).


«Μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχει ούτε μία παράνομη χωματερή στην Αττική» δήλωσε χθες ο κ. Νάκος μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, παρουσία των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαμηνύοντας τοιουτοτρόπως τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις τους, τα έργα για την κατασκευή των νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό και στην Κερατέα θα ξεκινήσουν ούτως ή άλλως.

Αλλωστε, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, «δεν θα πάμε με άνθη, με τα ΜΑΤ θα πάμε».

Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει, έστω και με την επέμβαση της Αστυνομίας, τον δρόμο για την έναρξη των έργων, καθ' ότι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης των εν λόγω περιοχών δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι «για να γίνουν οι νέοι ΧΥΤΑ θα περάσουν από πάνω μας».

Και ενώ οι ανεξέλεγκτες χωματερές κλείνουν σταδιακά, ορατός διαγράφεται ο κίνδυνος να κορεστεί πριν από την ώρα του ο νέος ΧΥΤΑ της Φυλής, αφού, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων, Γ. Χάρδας, μεταφέρονται καθημερινά στη Φυλή σκουπίδια όχι μόνον από την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, με συνέπεια ο όγκος των απορριμμάτων να ξεπερνά ημερησίως τους 8.000 τόνους (από 5.500 μέχρι τώρα).

Πάντως, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζακ Πονσέ και Γ. Κρεμλής, δήλωσαν ότι έχει συντελεστεί «σημαντική πρόοδος» σχετικά με το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Κατόπιν τούτου, είναι πολύ πιθανόν να αποφύγει η Ελλάδα το τσουχτερό πρόστιμο των 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε παράνομη χωματερή που θα λειτουργει από 1/1/09.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της διυπουργικής επιτροπής, από τις 1.102 παράνομες χωματερές, για τις οποίες η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν ήδη κλείσει οι 806, σε 280 εκτελούνται έργα αποκατάστασης και στο τέλος του χρόνου θα παραμείνουν ενεργές μόνον 16.

Για τις εν λόγω 16 η Ε.Ε. αναμένεται να δώσει περίοδο

ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗΣ

Πηγή: Ελευθεροτυπία 14.11.2008


13.11.2008 : Δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ιδιαίτερα θετικός κρίθηκε ο μέχρι σήμερα απολογισμός του έργου της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η Διυπουργική Eπιτροπή παρουσίασε αναλυτική έκθεση προόδου, που περιλαμβάνει την εξέλιξη της υλοποίησης όλων των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και την πορεία αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.).
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής, Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θανάσης Νάκος, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Γενικών Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάσαμε τον απολογισμό του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.
Στις 200 σελίδες του απολογισμού, αποτυπώνεται αναλυτικά η πορεία για την αποκατάσταση των παράνομων χωματερών, καθώς και ο προγραμματισμός και η εξέλιξη της υλοποίησης των έργων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Όπως και σεις θα διαπιστώσετε, η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς. Οι νομοθετικές μας παρεμβάσεις, η στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών και έργων με 142 εκ. ευρώ, έχουν ως αποτέλεσμα την επίτευξη του στόχου μας.
Σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 106 έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη 170. Όσον αφορά τις παράνομες χωματερές, έχουν ήδη κλείσει και αποκατασταθεί 1.454, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε άλλες 1.093 και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραμείνουν αναγκαστικά σε λειτουργία λιγότερες από 500. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τις 1.102 παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν ήδη κλείσει οι 806, εκτελούνται έργα αποκατάστασης σε 280, ενώ στο τέλος του χρόνου θα απομείνουν ενεργές μόνο 16.
Ο κ. Παπαθανασίου, ο κ. Καλαφάτης και εγώ, είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της προσπάθειας και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση, ώστε το όνειδος των παράνομων χωματερών, που αποτελεί πραγματική απειλή για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, αλλά και για την οικονομία της χώρας, να σταματήσει εδώ.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα, πρέπει να γίνεται και θα γίνεται με τον τρόπο που αρμόζει σε μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το πετύχουμε».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε:
«Το πρόβλημα των παράνομων χωματερών και το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ίσως είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχουμε κληρονομήσει. Ταυτόχρονα είναι και τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, μιας που η χώρα μας έχει καταδικαστεί και απειλείται με τεράστια πρόστιμα. Στον τομέα αυτόν έχει γίνει εξαιρετικά μεγάλη πρόοδος, η οποία και καταγράφεται με στοιχεία και αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:
«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα στοίχημα που έχουμε κληθεί να το κερδίσουμε. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Διυπουργική Επιτροπή είναι τεράστια, οι ρυθμοί δουλειάς είναι ιδιαίτερα εντατικοί, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ο αγώνας συνεχίζεται και πιστεύω στο τέλος θα έχουμε πολλαπλά οφέλη στον τομέα του περιβάλλοντος και βεβαίως στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας».
Ο Δ/ντης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής δήλωσε:
«Ήθελα να πω ότι από την πλευρά μας διαπιστώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά το κλείσιμο και την αποκατάσταση ανεξέλεγκτων χωματερών. Από τις 1102, όπως αναφέρεται από τα στοιχεία του Υπουργείου, θα παραμείνουν ανοιχτές ως το τέλος του χρόνου μόνο 16, πράγμα που σημαίνει ότι έχει σημειωθεί τρομακτική πρόοδος και βέβαια αυτές θα παραμένουν ανοιχτές για λόγους αντικειμενικούς και σύντομα προβλέπεται μέσα στον επόμενο χρόνο να κλείσουν και αυτές οι παράνομες χωματερές και θα αποκατασταθούν. Τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο, υπάρχουν τα κονδύλια και εξασφαλίζουν αφενός μεν το κλείσιμο και την αποκατάσταση και αφετέρου τη δημιουργία της νέας υποδομής των απορριμμάτων και βέβαια θα μας δοθεί η ευκαιρία στη συνέχεια να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων για το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου και εκεί σημειώνεται πρόοδος, ώστε να διαπιστώσουμε ποια πρόοδος έχει γίνει».
Ο Δ/ντης της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jacques Poncet μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Μετά τη συζήτηση που κάναμε σήμερα πιστεύω ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη αν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο. Νομίζω επίσης ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Πηγή: Αθανάσιος Νάκος, www.anakos.gr


Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ 13.11.2008