Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Για 20 θέσεις συμφερόντων δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν το Λαύριο, η Κερατέα, η θάλασσα, το νερό και η ιστορία μας...

«Στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλους τους κοινωνικούς φορείς για κάθε πρόταση βελτίωσης. Αλλά το έργο πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθεί. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι τόσο το έργο της Κερατέας όσο και του Γραμματικού παρέμεναν σε εκκρεμότητα από το 2003 μέχρι και πριν από ένα χρόνο. Και αν τα δύο έργα δεν γίνουν, θα καταρρεύσει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και 5 εκατ. πολίτες θα βρουν τα σκουπίδια έξω από τη πόρτα τους…»    

Καθημερινή 27 Μαρτίου 2011


«Κόβουμε το γόρδιο δεσμό της αδιαφάνειας της ολιγωρίας στη διαχείριση των απορριμμάτων... Με μεθοδική δουλειά και με προγραμματισμό, προχωράμε στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, που εκκρεμούσε για 10 χρόνια, και κόβουμε το γόρδιο δεσμό της αδιαφάνειας και της ολιγωρίας. Δέσμευσή μας απέναντι στα 5 εκ. των πολιτών της Αττικής είναι ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε να αναστραφεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη διαδικασία, η Αττική έχει τη δυνατότητα, για πρώτη και ίσως τελευταία φορά, να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων της, εφάμιλλες των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων του Συνδέσμου.» 

Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Αττικής 24 Ιανουαρίου 2013


Δύο δηλώσεις διαφορετικών ανθρώπων σε «υπεύθυνα» πόστα, με διαφορά 22 μηνών. Αν ψάξετε σε δηλώσεις του παρελθόντος θα δείτε πως όσα πρόσωπα κι αν αλλάζουν, η «σημειολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας» είναι ίδια. Η πρώτη δήλωση έγινε στις 27 Μαρτίου 2011, από τον τότε υπουργό εσωτερικών γιάννη ραγκούση, στην κυριακάτικη καθημερινή. Η δεύτερη είναι χθεσινή και ανήκει στον περιφερειάρχη γιάννη σγουρό. Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο θα είναι: Και ο σγουρός σύντομα θα πάει σπίτι του, όπως και όλοι οι προηγούμενοι. 


Κι ενώ τα πρόσωπα αλλάζουν το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει. Οι μόνοι διαχρονικοί πρωταγωνιστές είναι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Οι άλλοι, ως απλοί κομπάρσοι, ρίχνουν την ατάκα τους και εγκαταλείπουν τη σκηνή. Το έργο όμως συνεχίζεται… 

Τι έγινε χθες στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ: 

Δημιουργείται σύγχυση από τα διάφορα δημοσιεύματα για το τι συνέβη χθες. Καμία δημοπράτηση, καμία ανάθεση, καμία απόφαση δεν πάρθηκε. Η περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ κάλεσαν, στα πλαίσια του ανταγωνιστικού διαλόγου, κάθε ενδιαφερόμενο(εταιρείες) να συμμετέχει σε αυτόν. Από τις οκτώ που προσήλθαν οι δύο σύντομα θα αποκλειστούν και οι έξι που θα μείνουν θα συνεχίσουν τη συζήτηση, θέτοντας τους όρους και τις λεπτομέρειες κατασκευής των έργων. Δεν είναι ακριβώς αυτό που επικαλείται ο σγουρός όταν δηλώνει: «κόβουμε το γόρδιο δεσμό της αδιαφάνειας…»  Τις ενστάσεις του Ιατρού και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ο καλός μας φίλος πρώην δήμαρχος Αιγάλεω κ. καλογερόπουλος) αλλά και σε έκτακτη συνεδρίαση η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, τις απέρριψαν, άμεσα, χθες το απόγευμα. Έπρεπε να προλάβουν και τα μμε της επόμενης ημέρας.


Τρία είναι τα σημαντικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη χθεσινή παρωδία σγουρού: 

α) Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μιλάμε πλέον για εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, όπως φαίνεται, για άλλη μια φορά, από τις δηλώσεις σγουρού: «Με μεθοδική δουλειά και με προγραμματισμό, προχωράμε στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, που εκκρεμούσε για 10 χρόνια…» Όταν μιλάμε για ΠΕΣΔΑ εννοούμε το Οβριόκαστρο. Βέβαια ο σγουρός συνεχίζει την κοροϊδία δηλώνοντας πως «ο ΕΔΣΝΑ ως αναθέτουσα αρχή επιφυλάσσεται του δικαιώματος της περαιτέρω εξειδίκευσης και του ακριβούς προσδιορισμού, τόσο σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση όσο και σε ό,τι αφορά την ακριβή ποσότητα των προς επεξεργασία απορριμμάτων. Τα παραπάνω θα προσδιοριστούν κατόπιν συνεργασίας του Δήμου Λαυρεωτικής με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.» Αφήνει μια χαραμάδα ελπίδας και κρατά τη δημοτική αρχή δέσμια στο να πιστεύει πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Αν ήταν θα είχε γίνει εξ αρχής, ο σγουρός το έχει πει σε περιφερειακά συμβούλια και σε ημερίδες: «Δεν αλλάζει ο ΠΕΣΔΑ. Αυτό είναι το εργαλείο που έχουμε, με αυτό θα προχωρήσουμε..» 
Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο που αποφασίζει, δεν βλέπουν πως οδεύουν από κοροϊδία σε κοροϊδία; Πως χτυπούν από τοίχο σε τοίχο; Κρίμα…  

β) Έγινε τόση φασαρία περί διαφάνειας, που βλέπουμε να συνωστίζονται σε αυτό τον ανταγωνιστικό διάλογο και να εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν χρόνια σε δοσοληψίες και αναθέσεις με και από το δημόσιο. Είναι πολύ αστείο και τραγικό γιατί παίζεται ένα θέατρο με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Απλά αλλάζει ο τίτλος... Αποτελεί μεγάλη σύμπτωση(;) πως οι ίδιες εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το Γραμματικό, εκδήλωσαν και για το Οβριόκαστρο και απ' ότι φαίνεται το ίδο θα συμβεί και για τα δύο υπόλοιπα έργα, εκεί που είναι και το μεγάλο φαγοπότι… 

γ) Ερωτηματικά προκάλεσε και η παρουσία μέλους εταιρείας, εκ των εταιρειών της κοινοπραξίας κατασκευής της ΒΕ.ΠΕ. Κερατέας (ΒΙΟ.ΠΑ.) και εκ των μεγαλομετόχων εταιρειών του Επιχειρηματικού Πάρκου Κερατέας. Η μία εκ των κατασκευαστριών εταιρειών της ΒΕ.ΠΕ. Κερατέας (ΤΟΜΗ ΑΤΕ, ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ σήμερα) πουλήθηκε στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων μπόμπολα) το 2001 και το 2003 τρεις από τους τέσσερις μετόχους της εταιρείας ΤΟΜΗ ΑΤΕ ίδρυσαν την ΑΡΣΗ Α.Ε. Οι δύο εταιρείες κατασκεύασαν από κοινού τη ΒΕ.ΠΕ. Κερατέας!!! Ορισμένοι εκπρόσωποι του φορέα ΒΙΟ.ΠΑ. αντί να κινούνται με τον τρόπο που κινούνται, θα έπρεπε, όχι μόνο να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων, αλλά να εκφράσουν τις θερμές τους ευχαριστίες, γιατί με το αποτέλεσμα του αγώνα προστατεύθηκαν και οι δικές τους επενδύσεις.  

Τον αγώνα των κατοίκων δεν τον εκφράζει κανένας επιχειρηματίας και κανένας παραστρατημένος - παραπλανημένος αιρετός και μη. Τον εκφράζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι με την στάση τους, όχι μόνο τις 128 ημέρες, αλλά 16 χρόνια τώρα.
Μία πράξη αλητείας

Τα ξημερώματα 23ης Ιανουαρίου σε πολλά γραμματοκιβώτια σπιτιών της Κερατέας είχε τοποθετηθεί ένα φυλλάδιο της περιφέρειας με τίτλο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και υπότιτλο Η ΑΤΤΙΚΗ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.  

Αντιγράφουμε από το φυλλάδιο:

«Η Περιφέρεια Αττικής ανέπτυξε συνεργασία με 18 Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα , ένας εκ των οποίων είναι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ο οποίος προχώρησε στην πρόσληψη 720 ανέργων  για την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα πεντάμηνης διάρκειας και στις 8 Περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα υλοποιηθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα πόρτα-πόρτα για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με στόχο να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις στο πρόβλημα των απορριμμάτων.»
 

Στη συνέχεια δίνει οδηγίες για το πώς συμμετέχουμε στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και στο τέλος κλείνει απαντώντας στο εξής: 


ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

  • Γιατί εξοικονομούνται πρώτες ύλες, νερό και ενέργεια 
  • Γιατί μειώνεται η ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους 
  • Γιατί μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα προς ακριβή επεξεργασία ή ταφή σε ΧΥΤΥ (Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) 
  • Γιατί αυξάνεται ο χρόνο ζωής των ΧΥΤΥ και μειώνουμε το πρόβλημα της δημιουργίας νέων ΧΥΤΥ 
  • Γιατί παράγεται χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό (κομπόστ) για το έδαφος, τις καλλιέργειες ή τον κήπο μας. 
  • Γιατί μειώνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για το δήμο μας με άμεσο οικονομικό όφελος για τους δήμους και τους δημότες 
  • Γιατί βοηθάμε τη χώρα μας να επιτύχει τις νομικές υποχρεώσεις και να αποφευχθούν μελλοντικά πρόστιμα 
  • ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΡΡΙΙΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ
Διαφωνεί κανείς με όλα αυτά; Πιστεύουμε κανένας...

Κι εδώ έρχεται η αλητεία που λέγαμε. Πως μας καλεί ο περιφερειάρχης να κάνουμε όλα αυτά, την ίδια στιγμή που προχωράει σε ένα μοντέλο διαχείρισης, με το οποίο απαξιώνει την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση κι μ' έναν τρόπο που απαιτεί ποσότητες απορριμμάτων, θα κοστίζει πανάκριβα και το κόστος θα το πληρώνει ο πολίτης;

Γιατί μοιράστηκε αυτό το φυλλάδιο την προηγούμενη ημέρα, πριν τη λήξη της διορίας για συμμετοχή στον ανταγωνιστικό διάλογο για το εργοστάσιο που προγραμματίζουν να κατασκευάσουν στο Οβριόκαστρο, ενώ το πρόγραμμα τρέχει μήνες πριν; 

Για έναν και κύριο λόγο φίλοι και φίλες: ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟΥΣ!!! Προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό θέλουν να κάνουν και πως θα βρουν και κάποιοι, που έχουν ανάγκη, εργασία. Ενώ στην πραγματικότητα προωθούν κάτι άλλο. Σε συνδυασμό με τις φήμες που διαρρέουν πως με την κατασκευή του εργοστασίου θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αλλά και κατά τη λειτουργία του προσπαθούν απλά να διαιρέσουν το μέτωπο των κατοίκων. Ένα μεγάλο παραμύθι που βασίζεται στη σημερινή οικονομική δυσκολία όλων μας, που δεν πρέπει να γίνει πιστευτό. Το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή δεν θα λυθεί με αυτόν τον τρόπο. Το έχουμε ξαναπεί η λύση είναι οι "4000 θέσεις εργασίας" στο ΒΙΟ.ΠΑ.

Ακούστε το λοιπόν καλά: Για 20 θέσεις συμφερόντων δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν το Λαύριο, η Κερατέα, η θάλασσα, το νερό και η ιστορία μας... Υ.Γ. - Ο βλάχος δεν ήταν εκείνος, που ως υφυπουργός ανάπτυξης, είχε πει στους συμπολίτες μας, που τον είχαν συναντήσει τότε, πως δεν μπορεί να αλλάξει η χωροθέτηση του έργου, αλλά να γίνει κάτι άλλο στον ίδιο χώρο;