Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. καταρρίπτει τον μύθο του τονάζ...

Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να απαντήσει ο ΕΔΣΝΑ σε αίτημα δημοτικού συμβούλου του δήμου μας και να δημοσιεύσει τα στοιχεία των ποσοτήτων εισερχομένων απορριμμάτων από τους δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού στις εγκαταστάσεις του. Αυτό συνέβη αφού πρώτα έπρεπε να εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προς τον ΕΔΣΝΑ, για να απαντήσει υποχρεωτικά στο αίτημα που αφορούσε τις βεβαιωμένες ποσότητες απορριμμάτων που παρέδωσαν οι δύο δήμοι τα έτη 2011 και 2012. 

Με τον πιο επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο ο μύθος του τονάζ καταρρίπτεται...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Ελέγχου και Ζύγισης των Εισερχομένων της Εισόδου της Ο.Ε.Δ.Α. που δημοσιεύονται με το υπ. αριθ. πρωτοκόλλου 4822/30.07.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Διάθεσης Απορριμμάτων και Αποκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ, από τον δήμο Λαυρεωτικής το 2011 εισήλθαν 6869 τόνοι και το 2012 εισήλθαν 11279 τόνοι. Από τον δήμο Σαρωνικού το 2011 εισήλθαν 16429 τόνοι και το 2012 εισήλθαν 12482. Το σύνολο των απορριμμάτων για τους δύο δήμους ανέρχεται το 2011 σε 23298 τόνους και το 2012 σε 23761 τόνους!!!
Ο κ. σγουρός με το διορθωτικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας  την περασμένη εβδομάδα κι αφού μία ημέρα πριν μας είχε πει πως στις Φοβόλες θα κατασκευαστεί ο Χ.Υ.Τ.Α., μας διευκρίνισε πως στις Φοβόλες θα κατασκευαστεί Ο.Ε.Δ.Α. (που συμπεριλαμβάνει και χώρο ταφής). Οι  παραπάνω ποσότητες απέχουν κατά πολύ από το τονάζ που αναφέρεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (127500 τόνους) και στον ανταγωνιστικό διάλογο που έχει ξεκινήσει ο κ. σγουρός για την κατασκευή των εργοστασίων και μάλιστα με την περιγραφή "για τα απορρίμματα της περιοχής", τα δικά μας δηλαδή. Ο κ. σγουρός προκηρύσσει διαγωνισμό για 127500 τόνους ενώ γνωρίζει ότι οι πραγματικές ποσότητες είναι κατά πολύ λιγότερες. Μήπως όταν λέει τα δικά μας εννοεί όλης της Ανατολικής Αττικής;

Όπως στο θέατρο με την τραγική ειρωνεία το κοινό γνωρίζει την εξέλιξη του έργου ενώ οι πρωταγωνιστές την αγνοούν ή πιστεύουν πως κάτι ψευδές είναι αληθινό, έτσι και η κυβέρνηση με την περιφέρεια πιστεύουν πως γνωρίζουν το τέλος του έργου και υποτίθεται πως οι κάτοικοι-πρωταγωνιστές όχι. Η περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως απόπειρα κοροϊδίας, αλλά οι πρωταγωνιστές μόνο κορόιδα δεν είναι. Το ψέμα άλλωστε έχει κοντά ποδάρια...

Οι ποσότητες που δημοσιεύονται απέχουν κατά πολύ και από το τονάζ που αναφέρεται στην απόφαση 94/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής: «... Στον ανωτέρω χώρο θα εγκατασταθούν μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, όπως: - Μ.Ε.Α. (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) με δυναμικότητα 60.000 t.n./έτος και με σχεδιασμό αιχμής, που θα περιλαμβάνει και ποσότητα λυματολάσπης, στους 80.000 t.n./έτος και θα αφορά τα στερεά απόβλητα των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού...»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να αναζητήσουν πως προέκυψαν τα στοιχεία και τα μεγέθη εκείνα που τους οδήγησαν στην απόφαση της 27ης Μαΐου 2011. Αποδεικνύεται περίτρανα η αναξιοπιστία αυτών των δεδομένων. Οφείλουν, έστω και με αυτή την ιστορική καθυστέρηση, να εγκαταλείψουν το μοναχικό και αδιέξοδο μονοπάτι που ακολουθούν και να συστρατευθούν με την κοινωνία. Για να το πράξουν αυτό ας αναλογιστούν ποιους ανθρώπους εκπροσωπούν, τις θυσίες που έκαναν και τον αγώνα που έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι για να μην καταστραφεί ο τόπος τους και να αναλάβουν, επιτέλους, δράση με βάση τα στοιχεία και την κοινή λογική. Δεν επιτρέπεται να σύρονται συνεχώς από τις εξελίξεις και να παραμένουν άβουλα πιόνια, που όταν τους λένε "πετάει ο γάιδαρος" αυτοί να λένε "πετάει". Ιδιαίτερα, οφείλουν να το πράξουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης, οι οποίοι εξελέγησαν τον Νοέμβριο του 2010 παίρνοντας την ψήφο μας με το σύνθημα: ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ - ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ - ΟΥΤΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ!!!