Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η Κερατέα και το κράτος των Αθηνών...

Το 1864 ιδρύθηκε στο Λαύριο η Εταιρεία “Roux-Serpieri-Fressynet”, από ένα Ιταλό μεταλλειολόγο που, μαζί με Γάλλους χρηματοδότες, αγόρασαν από την Μονή Πεντέλης και την κοινότητα της Κερατέας 11.000 στρέμματα γης για να αρχίσουν εξόρυξη μεταλλευμάτων και να στήσουν τα μεταλλεία του Λαυρίου , που οδήγησαν αργότερα στα περίφημα Λαυρεωτικά και στην πρώτη χρηματιστηριακή φούσκα του νεοσύστατου Νεολληνικού κράτους.Το 1982 η ΕΡΤ παράγει ένα σήριαλ, το πρώτο κάτω από την διοίκηση της πρωτοεκλεγείσας τότε σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, τα “Λαυρεωτικά”. Τυχαίο; Δε νομίζω!


Η πολύπαθη περιοχή της Λαυρεωτικής, ουσιαστικά το νοτιότερο τμήμα της Αττικής χερσονήσου, υποφέρει πάνω από ένα αιώνα από περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση, θύμα μιας παράδοξης επιμονής του κράτους των Αθηνών. Τα μεταλλεία του Λαυρίου, τότε, αύξησαν τη νοσηρότητα και θνητότητα της περιοχής, και έμειναν εκεί εξορύσσοντας, από τα αρχαία λατομεία, μεταλλεύματα μέχρι το 1977.


Το γνωστό κτίριο του Κονοφάγου, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, κρύβει μια τοξική βόμβα μεγατόνων για τους κατοίκους της περιοχής, με αποθηκευμένους σε κακές συνθήκες 150 τόνους βαρέων μετάλλων και αρσενικού. Το ΕΜΠ, με ευρωπαϊκά κονδύλια, κατασκεύασε επιτόπου, στο χώρο του πάρκου, ένα πρωτοποριακό υπόγειο απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά η μεταφορά των αποβλήτων δεν έχει ΑΚΟΜΑ πραγματοποιηθεί. Οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής εξακολουθούν να ζουν κάτω από τον κίνδυνο διαρροής μολύβδου, καδμίου, αρσενικού, από ένα ετοιμόροπο κτίριο, αλλά φυσικά η κοινωνία μας περί άλλων τυρβάζει. Ρυπογόνες βιομηχανίες, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, οι πυλώνες υψηλής τάσης που τροφοδοτούν με ρεύμα όλο το λεκανοπέδιο, αλλά επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής, συνθέτουν ένα πολύ τοξικό περιβάλλον για να ζει κανείς.


Και όμως, οι κυβερνώντες πολιτικοί, φρόντισαν να προσθέσουν στην πολύπαθη περιοχή άλλο ένα πρόβλημα. Και δείτε πως!!! Αφού χαρακτήρισαν όλη την περιοχή σαν αρχαιολογικό χώρο και υποβάθμισαν δραματικά την αξία της γης, μετά χωροθέτησαν και ένα ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, πείτε το όπως θέλετε, πάνω στο διπλανό όρος του Οβριόκαστρου, κοντά σε πιθανολογούμενο προϊστορικό οικισμό, πάνω από την κοιλάδα των Μεσογείων και δίπλα σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής. Τα μισόλογα δεν έχουν τελειωμό φυσικά. Τους είπαν για εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμάτων, εργοστάσιο δεν βλέπουν. Ποιος σώφρων πολίτης του φαιδρού αυτού κράτους δεν θα υποπτευόταν ότι απλώς θα τα θάψουν και το εργοστάσιο...βλέπουμε;


Έχουν υποχρέωση οι ήδη μολυσμένοι και επιβαρυμένοι να δεχτούν τα σκουπίδια όλων των άλλων; Που είναι τα ανταποδοτικά τους οφέλη; Πουθενά. Πηγαίνετε να δείτε πως οι τηλεοπτικοί αστέρες των δελτίων ειδήσεων παρουσιάζουν το θέμα. Εντελώς λανθασμένα. “Ναι οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν δίκιο αλλά δεν είναι κι αυτός δημοκρατικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων...” κλπ κλπ. Λάθος! Οι κάτοικοι της Κερατέας είναι αγανακτισμένοι, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει γι αυτούς. Γιατί είναι τα μόνιμα θύματα της αστικής εξέλιξης της Αττικής εδώ και πάνω από ένα αιώνα. Και βλέπουν ότι για άλλη μια φορά δρομολογείται να τους δώσουν αυτά που δεν θέλει κανείς. Τα σκουπίδια αυτή τη φορά.


Αυτό που παίζεται στην Κερατέα δεν είναι μια απλή τοπικιστική αντίδραση για τα δυσάρεστα σκουπίδια. Είναι η αντίδραση των κερατάδων και δαρμένων, των καταφρονεμένων της Αττικής.


Η αλήθεια είναι απλή. Πολιτικοί αυτής της χώρας, πηγαίνετε να χωροθετήσετε έναν κομψό ΧΥΤΥ στην Εκάλη και στην γύρω περιοχή. Ή μήπως δεν αντέχει η αριστοκρατική σας μύτη την οσμή; Φτιάξτε σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαχείρισης απορριμάτων, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών.
Ιδέες και λύσεις υπάρχουν φυσικά. Αλλά όταν είσαι αποφασισμένος να εφαρμόσεις την αδικία, επόμενο είναι να φωνάζεις τα σώματα ασφαλείας να σε βοηθήσουν. Μαθημένο σε τέτοια άλλωστε το νεοελληνικό κράτος, εκεί κοντά, στην απεναντινή Μακρόνησο, δεν..απέρριπτε παλαιότερα τους...κομμουνιστάς;


Θα το επαναλάβω, όπως μου το είπε πολύ όμορφα ένας φίλος τις προάλλες. “Για μένα δεν με νοιάζει και τόσο. Αλλά κοιτάζω τα παιδιά μου και αναρωτιέμαι σε ποιον κόσμο ετοιμάζομαι να τα ρίξω. Ίσως θα πρέπει να κάνω κάτι.“

Ναι, οι κάτοικοι της Κερατέας αποφάσισαν να κάνουν κάτι. Γιατί κοίταξαν στα μάτια τα παιδιά τους. Ή όπως πολύ ωραία το τραγούδησε ο Διονύσης Σαββόπουλος..


Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά, στην αγορά στο Λαύριο....


ΠΗΓΗ: memorandumdays.blogspot.com

BΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ STAR...ΚΕΡΑΤΕΑΣ συνέχεια...

Μεγάλης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν για μια ακόμα νύχτα στην Κερατέα.
Για μια ακόμα φορά, οι δυνάμεις κατοχής, κατά την γνωστή πλέον τακτική τους, να δοκιμάζουν την υπομονή των κατοίκων, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Χτες όμως, αυτό ήταν το λιγότερο. Γιατί, φάνηκε πως για μια ακόμα φορά έχασαν την ψυχραιμία τους. Πλέον δεν ρίχνουν απλώς χημικά. Σημαδεύουν , με ευθύ ες βολές, πάνω στους κατοίκους. Αποτέλεσμα αυτών, δύο τραυματίες.
Από την μεριά των κατοίκων, είναι αλήθεια, πως έχουν εξελιχθεί σε εξαιρετικούς ''μαθητές''. Αφενός ΔΕΝ ''χάνουν μάθημα '' !!!
Αφετέρου οι ''επιδόσεις τους'' στην ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, είναι αξιοζήλευτες.
Πλέον, τα βράδια, η Λαυρίου, θυμίζει τους δρόμους του Βelfast !!!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΕ ΛΙΓΗ ΩΡΑ...

ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΒΙΟ.ΠΑ. Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ...

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΥΘΕΙΑ ΒΟΛΗ...Θα συνέβαινε κάποια στιγμή, έγινε τελικά σήμερα. Οι ευθείες βολές από τα όπλα που ρίχνουν τα χημικά δεν είναι κάτι καινούριο. Σήμερα είχαμε ένα τραυματισμό, που για λίγα εκατοστά δεν εξελίχθηκε σε σοβαρό. Το δακρυγόνο έσκασε από απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων στο πρόσωπο ενός κατοίκου, λίγο κάτω από το μάτι του. Αρκετά ράμματα και ένα σπασμένο δόντι ήταν το αποτέλεσμα και φυσικά η οργή των παρευρισκομένων η οποία με τέτοιες συμπεριφορές μεγαλώνει. Περαστικά στο φίλο μας, είναι παλικάρι. Τα ΜΑΤ βέβαια έχουν ένα πρόβλημα, αρκετά μεγάλο. Όποιος είναι απέναντί τους πρέπει καλά και σώνει να είναι του "χώρου". Συνεχίζουν να βλέπουν αόρατους εχθρούς και να φωνάζουν το όνομα του "Αλέξη..."


50 ημέρες και ακόμα δεν έχουν καταλάβει...Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Κατοίκων της Κερατέας στο Πάρκο Ναυαρίνου. Στη συζήτηση που προηγήθηκε του ντοκιμαντέρ ΧΥΤΑ-ΑΤΥΧΑ, έγινε ενημέρωση από αντιπροσωπεία κατοίκων της Λαυρεωτικής για τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, της πορείας του και των τελευταίων εξελίξεων.
 
Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με τους διαχειριστές του πάρκου Ναυαρίνου και άλλων αλληλέγγυων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.Εκπρόσωποι των κατοίκων πριν την εκδήλωση παρέδωσαν στο κτίριο της Ηπείρου, όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες απεργοί πείνας, ρουχισμό και κουβέρτες σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα τους.