Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση σχετικά με την πόλη μας με ιδιαίτερη σημασία και για το Οβριόκαστρο

Το Α’ Συμπόσιο «Κερατέα: ο Τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι»


Το Συμπόσιο «Κερατέα: Ο τόπος, η ιστορία, οι άνθρωποι» είναι ένας θεσμός που θέλει να καθιερώσει ο Δήμος Κερατέας με σκοπό να γίνεται κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια ανάλογα με τη συμμετοχή των επιστημονικών ανακοινώσεων.
Το Α΄ Συμπόσιο ξεκινάει φέτος το Σαββατοκύριακο 9 - 10 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου με 15 επιστημονικές ανακοινώσεις εργασίες που οι περισσότερες παρουσιάστηκαν στην ΙΓ΄ Επιστημονική Συνάντηση ΝΑ Αττικής στην Παιανία το 2008. Στα επόμενα συμπόσια θα μπορούν να πάρουν μέρος, όσοι και όσες έχουν ασχοληθεί με θέματα ιστορικά, λαογραφικά, αρχαιολογικά, κοινωνικά κ.α. με επίκεντρο την Κερατέα φθάνει να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους εγκαίρως σε χρόνους που θα έχουν ανακοινωθεί. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κερατέας και οργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιό του και από δεκαμελή ομάδα εθελοντών. Ευχαριστούμε θερμά όσες και όσους θα πάρουν μέρος στο Α΄ Συμπόσιο κι ελπίζουμε ότι με τη συμπαράσταση όλων ο θεσμός αυτός θα καθιερωθεί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ (Θέατρο, οικισμός, εργαστήρια, ναός Δήμητρας και κόρης). Ξεναγός η αρχαιολόγος β΄ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχ
αιοτήτων Ελένη Ανδρίκου (Εκκίνηση με πούλμαν του Δήμου ώρα 11:00 π. μ από το Δημοτικό χώρο στάθμευσης)


Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κερατέας18:30: Προσέλευση - Χαιρετισμοί19:00: Σκαρπέλης Νικόλαος: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος "Η γεωλογία, τα μεταλλεύματα και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας: Προτάσεις για ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού πλούτου".
19:30: Λέκκας Σπυρίδων: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωλόγος.
"Οι υδρογεωλογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κερατέας".


19:50: Τσάιμου Κωνσταντίνα: Καθηγήτρια Ε. Μ. Π., Τσάιμου
Ανθή Μηχανικός Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, υποψήφια διδάκτωρ Ε. Μ. Π. "Αρχαία μεταλλουργική εγκατάσταση στην περιοχή Αρί".20:10: Ηλίας Κονοφάγος: Δρ. Χημικός Μηχανικός Γεν. Διευθυντής Ελληνικών Πετρελαίων, Τσάιμου Κωνσταντίνα Καθηγήτρια Ε. Μ. Π. "Παραγωγή αργύρου στις ημέρες της κατοχής στην Κερατέα και στο Λαύριο".
20:30: Μιχαηλίδη Παναγιώτα: Αρχαιολόγος Β΄
εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, Σπηλιωτακοπούλου Ιωάννα, Τσώνος Ηρακλής, Αρχαιολόγοι "Παλαιά και νέα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Κερατέας".


20:50: Καπετάνιος Ανδρέας: Αρχαιολόγος Β΄εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων "Αρχαία τοπογραφία και νέες αρχαιολογικές έρευνες στις περιοχές της Κερατέας και της Λαυρεωτικής".


21:10:.Αγγελής Τιμόθεος: Θεολόγος "Η εξέλιξη του Παλαιοημερολογίτικου ζητήματος στα Μεσόγεια"ΚΥΡ
ΙΑΚΗ 10 ΜΑΙΟΥ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ. Ξεναγός η καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Κωνσταντϊνα Τσάιμου (Εκκίνηση με πούλμαν του Δήμου ώρα 11:00 π. μ από το Δημοτικό χώρο στάθμευσης)Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κερατέας18:30: Κακαβογιάννης Ευάγγελος Αρχαιολόγος, Επίτιμος Δ/ντής προϊστο
ρικών και κλασικών αρχαιοτήτων "Από που προέρχεται το τοπωνύμιο Καμάριζα της Λαυρεωτικής".


19:00: Ανδρίκου Ελένη, Αρχαιολόγος Β΄ εφορείας προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων "Παράδοση αρχαίων αντικειμένων από την Κερατέα".


19:20 Όλγα Κακαβογιάννη: Αρχαιολόγος, Επίτιμη Δ/ντρια προϊστορικών και κλασικών αρχαιτήτων
"Αρχαιολογικός περίπατος στην περιοχή του Δήμου Κερατέας"


19:40: Alberto Benvenuti, Γραμματέας της ιταλικής Αρχαιολογικής σχολής Αθηνών
Κακαβογιάννης Ευάγγελος, Αρχαιολόγος " Ένα μνημείο της Ιταλικής Κατοχής στη Νότια Αττική».


20:00: Μπότσης Δημήτριος: Φυσικός, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών
"Ο εξηλεκτρισμός στα Μεσόγεια. Ηλεκτρική εταιρεία Κερατέας 1926-1962".


20:20 Μυρωδιά Μαρία, Φιλόλογος και Αριστοτέλης Μολφέτας, Μαθηματικός "Τοπική βιβλιογ
ραφία - Δικτυογραφία Νοτιοανατολικής Αττικής. Το παράδειγμα της Κερατέας".


20:40 Ιατρού Γεώργιος, Μαθηματικός: "Η νήσος του Πατρόκλου (Γα
ϊδουρονήσι) του Δήμου Κερατέας".


21:00 Μαρκουλή Αθανασία, Φιλόλογος:
"Πλάκα Οβριόκαστρο Κερατέας: συνοπτική παρουσίαση της Μεταλλευτικής Δραστηριότητας από το Β΄ μισό 19ου αιώνα και μετά".
Πηγή : Δήμος Κερατέας