Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Για την απόφαση του ΣτΕ...

Ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι η απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων (ουσιαστικά την αδειοδότηση) για τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα. Η απόφαση ήταν απορριπτική στις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο δήμος Κερατέας και η κοινότητα Γραμματικού. Μια απόφαση που ήταν αναμενόμενη και δεν αλλάζει σε τίποτα την κατάσταση όσον αφορά το έργο στο Οβριόκαστρο. Να θυμίσουμε πως εκκρεμούν ακόμα 2 προσφυγές στο ΣτΕ (εκδίκαση και απόφαση για απαλλοτριώσεις και δασικό). Επίσης εκκρεμούν οι αγωγές των ιδιοκτητών απέναντι στο δημόσιο (νομή και κατοχή) και φυσικά το πιο σημαντικό: Η τελεσίδικη  εφετειακή απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δεν επιτρέπει να εκτελεστεί κανένα έργο στην περιοχή. Περιμένουμε το κείμενο της απόφασης για να δούμε το σκεπτικό της.

Δεν είναι τυχαίο πως η απόφαση έρχεται σε μία περίοδο που έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη δημοπράτηση των νέων εργοστασίων. Οι συνεχείς δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, με την όποια πίεση δημιουργούν μαζί με άλλους γνωστούς και άγνωστους τρόπους και με δεδομένο το γεγονός της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που μας δικαιώνει και δεν αλλάζει, η απόφαση αυτή, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως πολιτική και επικοινωνιακή (ήδη ΔΟΛ και Πήγασος βομβαρδίζουν, θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά απόψε και τις επόμενες ημέρες, μας τα έχουν μαζεμένα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε μέχρι που θα φτάσουν). Όπως πολιτική και επικοινωνιακή ήταν και η περσινή απόφαση απόρριψης της αίτησης αναστολής εργασιών στο ΣτΕ, την ίδια ώρα που υπήρχε ήδη απόφαση αναστολής εργασιών από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου. Αποτέλεσμα: Το έργο να μην ξεκινήσει τότε, όπως δεν θα ξεκινήσει ποτέ!!!

Η απόφαση αυτή καταδεικνύει την ΕΜΜΟΝΗ των κρατικών αξιωματούχων, των πολιτικών προϊσταμένων τους και των εργολάβων στο Οβριόκαστρο. Ελπίζουμε πως τώρα οι ευκολόπιστοι στα ευχολόγια των Σγουρού, Λιακόπουλου και των λοιπών συνδαιτυμόνων να αντιληφθούν πως οι επίσημοι συνομιλητές τους το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πως θα πατήσουν πόδι στο Οβριόκαστρο και τίποτε άλλο.

Δεν θα το καταφέρουν ποτέ...

Μόλις έχουμε νεότερα θα σας ενημερώσουμε

Υ.Γ. - Μετά από πολύ καιρό θα θυμηθούμε την αγάπη που τρέφουν για μας τα ΜΜΕ και πόσο μας έλλειψε αυτή όλους αυτούς τους μήνες. Δεν έπρεπε να βγει η απόφαση Παρασκευή μεσημέρι, πως θα αντέξει ο Πορτοσάλτε μέχρι τη Δευτέρα; Όλοι MEGA και ΣΚΑΪ απόψε :)

Να πιστεύουμε σε εμάς και σε αυτά που καταφέραμε...

Θυμάστε αυτό που λέγανε οι παλιοί: «Α, έτσι είναι. Αφού το είπε στις ειδήσεις». Μπορούμε αυτό να το επικαλούμαστε και σήμερα; Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αυτά που τα δελτία ειδήσεων μεταδίδουν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικά από ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως η αλήθεια «κρύβεται» πίσω από τις εικόνες και τις λέξεις. Δεν είναι αυτό που μας δείχνουν ούτε αυτό που ακούμε. 

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 ένα δημοσίευμα ενός από τα μέλη του δίπολου αντικειμενικής ενημέρωσης, του ΣΚΑΪ, μεταφέρει δηλώσεις του υπουργού ανάπτυξης, που έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Το δημοσίευμα με τίτλο «Ώρα Μηδέν για τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ στην Αττική» και με υπότιτλο «Δεν θα είναι η Κερατέα» δημιούργησε αναστάτωση και ευφορία. Δεν θα έπρεπε να συμβεί τίποτα από τα δύο. Πως ξεκινάει το δημοσίευμα; «Στο σημείο χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΑ στην Αττική έχουν καταλήξει περιφερειάρχης, υπουργός Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, ο νέος ΧΥΤΑ δε θα είναι η Κερατέα...» Από τη συνέντευξη του υπουργού δεν προκύπτει καμία δήλωση όπως η παραπάνω. Η τακτική κάποιων λειτουργών(;) της δημοσιογραφίας να μεταφέρουν χωρίς επαλήθευση την όποια πληροφορία, είτε για να προλάβουν την αποκλειστικότητα, είτε για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, συναντάται συχνά στο ΣΚΑΪ. Όλοι θυμόμαστε τον αστυνομικό συντάκτη του συγκροτήματος, εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. στο κανάλι, που είχε πληροφορίες μέχρι και για το διάλογο μεταξύ ασθενή και γιατρού! Μόνο που είχε κάνει λάθος ακόμα και το νοσοκομείο...
 
Όχι μόνο δεν τελείωσε το θέμα, αλλά προχωράει κανονικά η δημοπράτηση των έργων του ΠΕΣΔΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος σε συνέντευξή του την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 με θέμα: ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΠΠΕΡΑΑ) - ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ», έχει δρομολογηθεί η δημοπράτηση των 4 εργοστασίων σε Λιόσια, Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα. Συγκεκριμένα μεταφέρουμε τα λόγια του υπουργού: «… στην πρώτη φάση του διαγωνισμού - ο διαγωνισμός αυτός επαναλαμβάνω είναι ΣΔΙΤ - θα έχει ταυτοχρόνως για τις τέσσερις διαφορετικές χωροθετήσεις που υπάρχουν. Θα είναι χωριστοί διαγωνισμοί τέσσερις, με μικρή επιφύλαξη αν θα είναι τέσσερις ή τρεις, αλλά μάλλον προσανατολιζόμαστε εκεί. Θα είναι ταυτόχρονοι οι διαγωνισμοί αυτοί.

Το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει το θέμα της χωροθέτησης στο τέταρτο από τα τέσσερα σημεία δεν προβληματίζει για την πρώτη φάση του διαγωνισμού, γιατί είναι μια διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και η πρώτη φάση μπορεί να προχωρήσει, έως ότου προχωρήσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εναλλακτική χωροθέτηση που έχει προταθεί από το Δήμο Κερατέας.» (Η εν λόγω πρόταση έχει κατατεθεί από το καλοκαίρι. Τι καινούριο ζητάει συνεχώς το υπουργείο και εν τέλει ποια είναι αυτή η πρόταση; Δεν πρέπει να τη μάθουν και οι πολίτες;)

Τα δεδομένα είναι δύο:

1ο: Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ και να παραχωρήσει τη διαχείριση σε ιδιώτες

2ο: Η δικαστική απόφαση του Ιουλίου 2011 από το πρωτοδικείο Αθηνών δεν επιτρέπει κανένα έργο στο Οβριόκαστρο κι αυτό τους δυσκολεύει. Έχουν όμως την ευελιξία σε βάθος χρόνου, να αλλάξουν τα πράγματα. Έτσι λειτουργούν οι «από πάνω», με ορίζοντα ετών και όχι βραχυπρόθεσμα.

Ακόμα και σήμερα το πρωί σε ραδιοσταθμούς κατηγορούσαν τον αγώνα μας και την Κερατέα, βασισμένοι σε προχθεσινό άρθρο των Νέων όπου ανέφερε τα εξής: «Να τιναχθεί στον αέρα κινδυνεύει ο προϋπολογισμός όλων των έργων για την Αττική αν έως τον Ιούνιο δεν κλείσουν όλες οι χωματερές...» Στην Αττική σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις των κυρίων Λιακόπουλου και Σγουρού δεν υπάρχουν παράνομες χωματερές. Έχουν κλείσει όλες πριν το τέλος 2010. Η λογική(;) δηλαδή του αρθρογράφου είναι πως αν δε γίνουν τα έργα στην Αττική θα δεχθούμε πρόστιμα για τους παράνομους ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, της Βορείου Ελλάδος και των Νησιών!!! Στο άρθρο κι ενώ ονοματίζει περιοχές της Αττικής με υποτιθέμενους ΧΑΔΑ, στον χάρτη που παραθέτει δείχνει πως οι εν λειτουργία ΧΑΔΑ βρίσκονται εκτός Αττικής!!! Σε αυτή την προπαγάνδα το λαλίστατο σε άλλες περιπτώσεις γραφείο τύπου του δήμου Λαυρεωτικής θα αντιδράσει επιτέλους ή θα συνεχίσει τις άλλες ασχολίες του;

Υπάρχει κάποιος υπερβολικά αφελής που να πιστεύει πως η ιστορία έχει τελειώσει;

Αυτή εδώ η σελίδα και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε για πάντα «ψυχή τε και σώματι» πιστοί στους διαχρονικούς σκοπούς του δίκαιου αγώνα μας, χωρίς λοξοδρομήσεις. Επ’ αυτού θα πούμε πολλά σύντομα.

Η κοινωνία μας την απόφασή της την έχει πάρει κι αυτή ούτε αλλάζει ούτε ακυρώνεται από κανέναν. Να πιστεύουμε σε εμάς και σε αυτά που καταφέραμε όλοι μαζί και σε κανέναν άλλο...