«Τα έργα κατασκευής των νέων ΧΥΤΑ στην Κερατέα και το Γραμματικό θα ξεκινήσουν άμεσα έστω και με παρέμβαση των ΜΑΤ. Αυτή είναι η βούληση της Κυβέρνησης.» Έτσι διαβάσαμε στις εφημερίδες (21/11/2007) και θεωρούμε σκόπιμο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη γιατί εμείς οι κάτοικοι Κερατέας θα βρεθούμε αντιμετωποι στα ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο.
1.TO ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΧΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Οι άφρονες και οι ανιστόρητοι που επέλεξαν το Οβριόκαστρο για χωματερή αγνόησαν ότι είναι κηρυγμένη ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995), αγνόησαν τις μελέτες διαπρεπών αρχαιολόγων Ελλήνων και ξένων (Ευγένιος Βάντερπουλ, Ευάγγελος και Όλγα Κακαβογιάννη, Χάνς Λόμμαν), αγνόησαν τα διαχρονικά κείμενα για την περιοχή που έγραψαν κορυφαίοι άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών και την ίδια μέρα (!!!) 29-12-1995, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), την επέλεξε με έγγραφό του για χωματερή.
Όταν στη συνέχεια κατάλαβαν το σφάλμα τους, άλλαξαν όχι τα σχέδια τους όπως όφειλαν αν είχαν συνείδηση και πατριωτισμό αλλά το όνομα της περιοχής και αντί Οβριόκαστρο χρησιμοποίησαν το όνομα του διπλανού λόφου Βραγόνι, για τον ίδιο ακριβώς χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο διαδοχικά έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σε αυτό το χώρο (2676/06-06-1996, 1867/17-04-1997) ενώ με νέο έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος (7095/03-10-2003) επιτρέπεται (!!!).
|
Τέλος πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι στoυς πρόποδες του Οβριοκάστρου στη θέση Μύρτεζα βρέθηκε ένας θαλαμοειδής Μυκηναϊκός τάφος και ο Κούρος της
Για την σπουδαιότητα του Αρχαιολογικού χώρου του
(Δείτε εδώ )
2. ΤΑ 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
Οι μελετητές αποσιώπησαν τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αποτελούν τα 7 κριτήρια αποκλεισμού ΧΥΤΑ, όπως ότι η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980), υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι, η περιοχή είναι αναδασωτέα, υπάρχει νόμιμη κατοικία, αρχαίες μεταλλευτικές στοές(5ουπ.χ αιώνα), απέχει λιγότερο από 1200 μ. από τα όρια του οικισμού Πλάκα, ενώ το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο και την διασχίζει αγωγός φυσικού αερίου.
3. ΑΝΕΝΤΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Η τελική επιλογή και χωροθέτηση του ΧΥΤΑ έγιναν με διαδικασίες που δεν ήταν επιστημονικά νόμιμες και έντιμες. Γνωρίζουμε όλοι πώς βγήκαν ο Αυλώνας, το Πολυδένδρι, το Κορωπί και η Μάνδρα και έμειναν η Κερατέα και το Γραμματικό. Βγήκαν στους διαδρόμους με μεθόδους αδιαφανείς με τα μέσα και τα « δόντια » διοικητικών πολιτικών παραγόντων,βουλευτών και όχι από κάποιους επιστήμονες και μελετητές.
Έχουν δημοσιευθεί στο ημερήσιο τύπο και επιστολές κορυφαίων εκκλησιαστικών παραγόντων που καλούσαν την τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου « να ακυρωθεί και ως σκέψις η ίδρυση ΧΥΤΑ στο Πολυδένδρι επειδή γειτνιάζει με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής».
( Απειλούσαν...θεούς και δαίμονες για τον ΧΥΤΑ στο Πολυδένδρι,Ελευθεροτυπία 25/2/2005).
Ας μας εξηγήσουν εντέλει και την εμμονή τους στο δόγμα του ΕΣΔΚΝΑ « να μην φύγουν τα σκουπίδια εκτός Αττικής».
4. Ο ΧΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΣ
Ο ΧΥΤΑ είναι μέθοδος διάθεσης απορριμμάτων που θεωρείται ξεπερασμένος και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ευρώπη. Πολλοί επιστήμονες με την αρθρογραφία και τις μελέτες τους υποστηρίζουν ότι αποτελεί περιβαλλοντική βαρβαρότητα αφού δεν πετυχαίνει ανάκτηση υλικών ή ενέργειας, ενώ επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον. Πρόσφατα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρος Δήμας σε ερώτηση μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Χωματερής στην Κερατέα στο διαδίκτυο απάντησε μεταξύ άλλων ότι είναι « τεχνολογικά ξεπερασμένη» η λύση του ΧΥΤΑ στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Γιατί όμως προχωρούν ενώ ο χρονικός ορίζοντας μιας τέτοιας λύσης είναι τόσο μικρός ; Η απάντηση είναι μία:
5. ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ
… που βρίσκονται πίσω από τις Εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο, τα οικονομικά συμφέροντα, που ελέγχουν τηλεοπτικά κανάλια, ημερήσιο τύπο κ.λ.π. και αρνούνται να δείξουν έστω και λίγα πλάνα από τις συνεχείς κινητοποιήσεις της κοινωνίας μας και της προσπάθειες του Δήμου μας κατά της χωματερής. Το άδικο αυτό «εμπάργκο» και η ανυπαρξία διαλόγου στην πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. είναι κάτι που μας εξοργίζει ιδιαίτερα, αλλά συγχρόνως μας πεισματώνει για αγώνα μέχρι εσχάτων.
6. Η ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα την έλλειψη σεβασμού και δικαιοσύνης στην πόλης μας εκ μέρους της Πολιτείας. Ουδέποτε οι Υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων 12 χρόνια τώρα από το 1996 και μετά δεν έκαναν καμιά ουσιαστική ενημέρωση στους Κατοίκους της πόλης μας. Δεν τόλμησαν να έρθουν στην Κερατέα να μας κοιτάξουν στο πρόσωπο και να μας ενημερώσουν. Αντίθετα, ακολούθησαν την τακτική «αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Επίσης, ο ΕΣΔΚΝΑ, ο φορέας που προωθεί το έργο ΧΥΤΑ αποφάσισε για εμάς χωρίς εμάς αφού ο Δήμος μας δεν αποτελεί μέλος του.
Και είναι άκρως υποκριτικό όλοι αυτοί να μιλούν για παράνομες χωματερές στην Αττική, αφού υπήρξαν τροχοπέδη στο παρελθόν να μην κλείσουν και να παραμείνουν τόσα χρόνια ως έχουν.
Εδώ υπογραμμίζουμε ότι ο Δήμος Κερατέας από το 1992 με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ζητήσει να κλείσει η παράνομη χωματερή που διαθέτει για τα σκουπίδια της περιοχής του. Όμως αυτό δεν το επέτρεψε ποτέ ο ΕΣΚΔΝΑ παρά το ότι η νομοθεσία (Η.Π. 50910/2710 ΦΕΚ 1909/8/22-12-2003 με το άρθρο 7) προβλέπει υποχρεωτικά όλα τα αστικά απορρίμματα να διατίθενται στο μόνο νόμιμο χώρο που υπάρχει.
Η αναξιοπιστία τους όμως είναι ορατή σε κάθε νοήμονα πολίτη του Κράτους αφού ο ΧΥΤΑ δεν είναι τίποτα άλλο από χωματερή τύπου Λιοσίων « με τους επιθετικότερους αρουραίους της Υφηλίου και τα έλη με σύννεφα από κουνούπια», όπως έγραψε σε άρθρο του ο βουλευτής Θεόδωρος Πάγκαλος (ΒΗΜΑ 16-3-2003).
Γι΄ αυτό οι πάντες έστω και αν δεν το ομολογούν στο βάθος επικροτούν τον αγώνα μας και υπογραμμίζουν ότι το ίδιο θα έκαναν αν γινόταν αυτό στο τόπο τους.
7. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα και η στάση του Συμβουλίου Επικρατείας που έβγαλε ομόφωνη απόφαση να γίνει η χωματερή στην Κερατέα στις 10.10.2007, απόφαση απαράδεκτη για την ιστορία του. Ενώ πριν δύο σχεδόν χρόνια τον Δεκέμβριο του 2005 η εισηγήτρια του ΣΤΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε δημόσια συνεδρίαση είχε την εντελώς αντίθετη με χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην Κερατέα γεγονός που υπογράμμισαν όλες οι εφημερίδες.
Η απόφαση του ΣΤΕ βρίθει από ανακρίβειες και στηρίχθηκε στα παραπλανητικά στοιχεία της προσβαλλόμενης μελέτης που σκοπίμως απέκρυπτε και παραποιούσε τα πραγματικά στοιχεία.
Όμως και οι κρίνοντες κρίνονται……
8. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ
‘Όπως θα κριθούν στην ιστορία για την καταστροφή του Αττικού τοπίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς που με την απαράδεκτη εξωθεσμική επέμβαση τον ένα χρόνο και πλέον τώρα πίεζε το ΣΤΕ και διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι η απόφαση έχει βγει και η χωματερή θα γίνει.
Θα κριθούν στην ιστορία για τις μεθοδεύσεις του και η προηγούμενη Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, όπως και οι περιφερειάρχες Αττικής που προώθησαν και προωθούν αυτό το έργο.
9. ΑΤΤΙΚΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
Η Αττική είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή της Πατρίδας μας με την υπέρ-συγκέντρωση του πληθυσμού και τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ειδικά η Ανατολική Αττική με το αεροδρόμιο των Σπάτων, τα λατομεία Μαρκοπούλου, την μόλυνση των υπόγειων υδάτων στην βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις πιέσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού από την απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμμάτων και αποβλήτων, το εργοστάσιο ΔΕΗ Κερατέας-Λαυρίου, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας & φυσικού αερίου κ.α. δεν αντέχει άλλο.
Η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στην Κερατέα, θα είναι η χαριστική βολή για τα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική. Αν πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Κερατέα και το Γραμματικό, θα σημάνει στην κυριολεξία η ώρα μηδέν για την ιστορική κοιτίδα του πολιτισμού την Αττική γη.
10. Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Εργολάβος δεν θα τολμήσει να πλησιάσει το Οβριόκαστρο. Η αντίσταση των κατοίκων της Πόλης μας θα αποτρέψει την δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα.
Δεν σταματάμε, θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα και ήδη έχουμε κάνει προσφυγή μαζί με την Νομαρχία Ανατ. Αττικής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Θα είμαστε όλοι ενωμένοι στις επάλξεις και στο Οβριόκαστρο μέχρι το τέλος.