Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αναζητώντας τη λογική: Η επικοινωνιακή ορολογία των εκπτώσεων...

Σε συνέχεια της ενημέρωσης της 8ης Φεβρουαρίου 2013, ακολούθησε το κάκιστο πολιτικό θέατρο που παίχτηκε στην 6η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου 2013, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, πως η πολιτική και οι περισσότεροι εκφραστές της δεν έχουν καμία επαφή με την κοινή λογική και την πραγματικότητα.  

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου σε τρία μέρη
6η συνεδριάση 1ο μέρος  Εισήγηση σγουρού
6η συνεδριάση 2ο μέρος  Εισηγήσεις περιφερειακών συμβούλων. 
Παρέμβαση αντιδημάρχου κ. Ρόζη (00:22:55-00:26:10). Σημαντική και επί της ουσίας η εισήγηση του κ. Γαλανού (00:26:15-00:37:10)
6η συνεδριάση 3ο μέρος  Εισηγήσεις περιφερειακών συμβούλων. Επίσης σημαντική η εισήγηση του κ. Καπάταη (00:10:37-00:23:16)


Η προσπάθεια να μετατραπεί το μαύρο σε άσπρο δε φαίνεται να πετυχαίνει, ειδικά όταν έρχεται αντιμέτωπη με ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και με απλή, πολύ απλή ΛΟΓΙΚΗ. Αφαιρέστε για μια στιγμή από το κάδρο όλους τους σεβαστούς κυρίους, και την σεβαστή κυρία, που κάθονταν στην "υπερυψωμένη τράπεζα" στις 8 Φεβρουαρίου, μαζί με τον λόγο τους. Εσείς, με τη δική σας λογική, πιστεύετε πως τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα θέλετε; Κρίνετε από μόνοι σας με βάση την εξέλιξη των γεγονότων έως σήμερα και σκεφθείτε όλα εκείνα για τα οποία αγωνιστήκατε. Είστε ικανοποιημένοι; Αλήθεια, νοιώθετε πως δικαιώθηκε ο αγώνας σας;


Ενημέρωση της 8ης Φεβρουαρίου 2013

Δύο επιγραμματικές παρατηρήσεις μόνο όσον αφορά την ενημέρωση, πέρα από τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν και που ο κάθε ένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. 
Οι δικαστές δεν θα εξετάσουν αν οι κατηγορούμενοι έρχονται με πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων. Θα μελετήσουν τα στοιχεία και τις μαρτυρίες και θα αποφασίσουν. Δεν θα τους αθωώσει το δικαστήριο επειδή υπάρχει πρόταση, αλλά επειδή είναι αθώοι και οι κατηγορίες κατασκευασμένες. Ήδη τέσσερις αθωώθηκαν, οι τρεις πριν φτάσουν καν στο ακροατήριο. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή να ακούγεται, προσβάλλει τη νοημοσύνη του κόσμου. Επίσης, δεν είναι σωστό να γίνεται απόπειρα ακύρωσης γεγονότων που έχουν βοηθήσει στην πράξη την θετική εξέλιξη του αγώνα, όπως η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών τον Ιούλιο του 2011. Το παρελθόν δε σβήνει, ούτε ακυρώνεται. Μία απόφαση, συνέχεια εκείνων του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, όπου απαγορεύει τη διεξαγωγή εργασιών στο Οβριόκαστρο. Μία απόφαση "όπλο" που δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου. Μία απόφαση για την οποία ο δήμος μας δεν εξέδωσε καν ένα δελτίο τύπου!!!

Το να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι τη λογική είναι κατανοητό. Το να μην θέλουν να την αντιληφθούν εκείνοι που μπορούν και οφείλουν να το κάνουν, προβληματίζει...


Επικοινωνιακή ορολογία των εκπτώσεων

Παρακολουθώντας τους επικοινωνιακούς όρους που χρησιμοποιεί η δημοτική μας αρχή, μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί ο χρόνος και τα γεγονότα που συνέβαιναν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αλλά και οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει, στο όνομα της υποτιθέμενης αμοιβαίας συνεννόησης και συνεργασίας με την κυβέρνηση και την περιφέρεια. 
Το «ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ, ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ» σηματοδότησε την προεκλογική περίοδο του 2010 και ήταν το σύνθημα που έδωσε τη νίκη στην σημερινή δημοτική αρχή την δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Την περίοδο των 128 ημερών σύνθημα έγινε το «ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ, ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ, ΟΥΤΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ» που ήταν απόλυτα συνυφασμένο με τα αιτήματα του αγώνα, ο οποίος κορυφωνόταν μέρα με τη μέρα. 
Λίγο πριν την αποχώρηση των ματ, σκοντάφτοντας στην έξυπνη "επικοινωνιακή παγίδα" της κυβέρνησης, η οποία "επισημοποιήθηκε" αργότερα στο γραφείο του παπουτσή, σύνθημα έγινε το: «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΙΟΠΑ». Παρότι η πρόταση αυτή ήταν μία "επικοινωνιακή παγίδα", είχε τύχη να προχωρήσει αν συνοδευόταν πρώτον από κατάργηση του ΠΕΣΔΑ και δεύτερον γιατί βρισκόταν σε μικρό χώρο, ελεγχόμενο, δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό, που αποτελούσε εγγύηση εφαρμογής του όρου "για τα δικά μας και μόνο απορρίμματα", με μεθόδους που θα επικεντρώνονταν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, κάτι που η τοπική κοινωνία επιθυμούσε και επιθυμεί να εφαρμόσει. Το ΒΙΟΠΑ όμως "δεν συνέφερε ως επένδυση και δεν ανταποκρινόταν σε εκείνα που οι εμπλεκόμενοι επενδυτές θα ήθελαν", δηλαδή την κατασκευή ΟΕΔΑ με εργοστάσια και μεγάλες εγκαταστάσεις. Εγκαταλείφθηκε, με την πρόφαση ότι έπρεπε να έχουμε και χώρο εναπόθεσης, χωρίς βέβαια να υπάρχει συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Βλέπετε οι κάτοικοι δεν ανήκουν στο συμβούλιο μετόχων της ΒΕ.ΠΕ. Έτσι από τη θέση «ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΦΟΒΟΛΕΣ» που ακολούθησε, φτάσαμε στην απόφαση 94/2011 του δημοτικού μας συμβουλίου που κυριάρχησε το σύνθημα: «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΦΟΒΟΛΕΣ», όπου εκτός από την αλλαγή χωροθέτησης τίθενται και μια σειρά από άλλες προϋποθέσεις. 
Όλο αυτό το διάστημα ο επικοινωνιακός όρος μεταλλάχθηκε για να καταλήξει η αναφορά στο θέμα να γίνεται πλέον ως: «ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ», τίτλος που ακούγεται αρκετά επίσημος, δίνει κύρος στην όλη διαδικασία και συνοδεύεται απ' το ανάλογο ύφος εκφερόμενος μέσα από επίσημα ή μη χείλη. Δεν είναι όμως τίποτα παραπάνω από μία ωραία επικοινωνιακή κάλυψη της ανυπαρξίας ουσιαστικών αποφάσεων και δράσεων για το θέμα αυτό, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι πολιτικοί παράγοντες πιστεύουν πως το πρόβλημα θα λυθεί με μία πολιτική απόφαση ή με μία τροπολογία. Τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, όπως το 2003, το 2006. 
Κατάληξη αυτής της ιστορίας είναι η ψήφιση της "περιβόητης τροπολογίας", όπου πλέον μιλάμε για «δικαίωση του αγώνα», με κυρίαρχο σύνθημα: «ΤΑ 540 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΕ 57 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΟΒΟΛΕΣ». Αυτό το "μεγάλο βήμα" το μόνο που κατάφερε στην ουσία είναι να περάσει ως νέα χωροθετούμενη περιοχή τις Φοβόλες, με την προϋπόθεση βέβαια έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Με αυτή την τροπολογία όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται το Οβριόκαστρο, αλλά δεν ικανοποιείται κανένας άλλος όρος από την απόφαση 94/2011 του Δ.Σ. Λαυρεωτικής.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως κάνουμε συνεχώς βήματα προς τα πίσω, χωρίς η άλλη πλευρά να πράττει το ίδιο. Η κυβέρνηση μένει σταθερή στις θέσεις της για εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ, ο σγουρός δημοπρατεί εργοστάσια και δε δίνει καμία σημασία σε προτάσεις, αν αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται στον ΠΕΣΔΑ. Και όλα αυτά χωρίς κανένας να έχει μιλήσει για κάποια ηθικά ζητήματα που αφορούν τον αγώνα, πέραν του Οβριοκάστρου και των απορριμμάτων. Θα έρθει όμως και αυτή η ώρα...

Για άλλη μια φορά από αυτό το ιστολόγιο λέγεται το εξής: Ας αφήσουν οι εκπρόσωποί μας, από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις και πλευρές εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, τη μικροπολιτική και τις προσωπικές τους διαφορές και ας δουν το πρόβλημα με όρους λογικής. Κι αν κάπου «κωλώσουν» ας μην ταλαιπωρήσουν το μυαλό τους με όλους εκείνους που σκέφτονται, αγωνιούν και "φυλάνε ακόμα σκοπιές", ενδεχομένως δυσαρεστώντας τους, επειδή ακούγεται μία διαφορετική άποψη απ' τη δική τους. Ας θυμηθούν μόνο εκείνα τα παιδιά της πρώτης γραμμής, που τόσο συχνά μνημονεύουν, στα οποία χρωστάνε και χρωστάμε πολλά, αλλά και εκείνα που θα ταλαιπωρούνται για πολύ καιρό ακόμα στα δικαστήρια. 

Μόνο εκείνα τα παιδιά να σκεφτούν. 

Αρκεί για όλους... 



Υ.Γ.1 - Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο δικάζονται έξι νέοι από την Κερατέα και το Λαύριο, συλληφθέντες των πρώτων ημερών. Θα είμαστε εκεί.

Υ.Γ.2 - Στο περιφερειακό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης 12 Φεβρουαρίου ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά. Αναφορά σε αυτό θα γίνει σε επόμενη ανάρτηση.

Υ.Γ.3 - Το καθεστώς δεν ξεχνάει, ειδικά ότι το πονάει περισσότερο. Με τα γεγονότα της Χαλκιδικής η γνωστή παρέα θυμήθηκε την Κερατέα. "Κι εμείς συνεχίζουμε να συνομιλούμε" με αυτούς που μας περιμένουν πως και πως στη γωνία...

Υ.Γ.4 - Κι όπως έγραψε ένας φίλος:  H Kερατέα και οι Σκουριές είναι 2 γήπεδα που παραδοσιακά η ομάδα του μπόμπολα χάνει...