Πιστεύει, έστω και ένας, πως ο κόσμος που αγωνίστηκε με συνέπεια, με πίστη, με ομοψυχία, με ονοματεπώνυμο, θα αποδεχθεί οτιδήποτε αποφασιστεί πίσω από κλειστές πόρτες; Ή πιστεύει κανείς πως την ενότητα που υπάρχει στον κόσμο, θα τη χαλάσει όποιος νομίζει πως εκμεταλλευόμενος τον αγώνα θα κάνει πολιτική ή ότι άλλο πιστεύει πως μπορεί να πετύχει;
Ας προσπαθησει.
Θα εκπλαγεί...
Ας προσπαθησει.
Θα εκπλαγεί...
Διαβάζουμε από τη σημερινή Ελευθεροτυπία
ΚΕΡΑΤΕΑ: ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΓΙΝΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Σπάει στα γραφεία ένας αγώνας 130 ημερών
Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μετά τα μπλόκα και τις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, οι κάλπες;... Θολή παραμένει η κατάσταση στην Κερατέα μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής την περασμένη Παρασκευή, η οποία κατέληξε σε διάρρηξη του αγωνιστικού μετώπου του χειμώνα, επανασυγκόλληση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ σε μια νέα χωροθέτηση για την επεξεργασία των απορριμμάτων και σε τοπικό δημοψήφισμα εάν και η νέα πρόταση απορριφθεί.
Κάτοικοι δίνουν τη μάχη για να μη γίνει ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Θα αποδειχθεί άσκοπη; Κάτοικοι δίνουν τη μάχη για να μη γίνει ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Θα αποδειχθεί άσκοπη; Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής μαζί με τον Δ. Λουκά (επισήμως στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ) ψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής (27/5) την νέα πρόταση που μιλά για χωροθέτηση της μονάδας στη θέση Φοβόλες, δίπλα στην παλιά ανεξέλεγκτη χωματερή της περιοχής (ΧΑΔΑ) και σε μικρή απόσταση από το Οβριόκαστρο.
Μειοψήφησαν ο πρώην δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού (δύο σύμβουλοι) και οι στηριχθέντες από Ν.Δ. και ΚΚΕ Στ. Παπασταυρόπουλος και Απ. Παμφίλης: Συγκεντρωτικά 4 όχι, μαζί με μία λευκή ψήφο συμβούλου της παράταξης Λουκά σε σύνολο 27 μελών του συμβουλίου. Μια σύντομη αναδρομή στα όσα είχαν προηγηθεί:
* Τα ξημερώματα της 11ης Δεκεμβρίου 2010, εργολαβικά μηχανήματα με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων φτάνουν στην Κερατέα. Εγκαθίστανται στη θέση Βραγόνι, δίπλα στο Οβριόκαστρο, με σκοπό να υλοποιήσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003 για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Βάσει αυτού, η Κερατέα θα δέχεται 130.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως (για αντίστοιχο χώρο στη Φυλή έχει ήδη προκριθεί η τεχνολογία επεξεργασίας του ομίλου Μπόμπολα), συν όσα έρχονται για κομποστοποίηση. Η περιοχή ξεσηκώνεται, στα πρώτα επεισόδια με τα ΜΑΤ τραυματίζεται και ο Στ. Ιατρού, στους δρόμους στήνονται μπλόκα επί 130 μέρες, συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις.
* Η κατάσταση πολιορκίας λύνεται λίγο πριν από το Πάσχα προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση στον οποίο συμμετέχουν και πάλι όλες οι τοπικές παρατάξεις. Γίνονται δύο συναντήσεις (28/4-4/5) στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την Τίνα Μπιρμπίλη. Ως πρόταση όλων των παρατάξεων εμφανίζεται η χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας. Από την επεξεργασία όμως μένει πάντοτε κάποιο υπόλλειμμα. Πού θα θάβεται αυτό εάν δεν γίνει ΧΥΤΥ στην Κερατέα;
* Την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποιείται η απάντηση της κυβέρνησης (μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής) στην παραπάνω πρόταση. Είναι αρνητική. Ο δήμαρχος Κ. Λεβαντής διατυπώνει αμέσως τη νέα πρόταση για τη θέση Φοβόλες.
«Μιλάμε για 55 στρέμματα δίπλα στην παλιά χωματερή που έκλεισε τον Δεκέμβριο», μας λέει ο Κ. Λεβαντής: «Δεν χρειάζονται σοβαρές απαλλοτριώσεις, πρόκειται για αγροτική γη. Βρίσκεται στα 750 μέτρα από το Οβριόκαστρο, ενώ το Βραγόνι ήταν στα 250. Θα γίνεται επεξεργασία 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως με τεχνολογία που θα προσδιοριστεί. Δηλαδή 240 τόνοι την ημέρα όταν οι Δήμοι Λαυρεωτικής-Σαρωνικού παράγουν σήμερα 200. Θα υπάρχει επίσης μονάδα κομποστοποίησης και ΧΥΤΥ. Η χωροθέτηση θα απαιτήσει 7-8 μήνες δουλειά. Τώρα ετοιμάζονται τα τοπογραφικά και μες στην εβδομάδα θα γίνει συνάντηση με την κυβέρνηση».
Εάν όμως η κυβέρνηση απορρίψει και αυτή την πρόταση και ζητήσει επιστροφή στο Βραγόνι; «Τότε θα αποφασίσει ο λαός. Μπορεί να γίνει και ένα δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι το 80% του κόσμου επιθυμεί να βρεθεί λύση. Ποιος μας διασφαλίζει ότι εάν πάμε στο Βραγόνι για 100 στρέμματα αντί 540 και μικρότερες ποσότητες θα μείνουμε σε αυτές;».
Για «καταστροφική πρόταση» και αποτέλεσμα «συμβιβασμού και συναλλαγής της πλειοψηφίας με την κυβέρνηση», μιλά ο Στ. Ιατρού. Επισημαίνει ότι η περιοχή Φοβόλες έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το Βραγόνι, «είναι στην ίδια απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου και δίπλα σε κηρυγμένα βιομηχανικά μνημεία» (δύο φούρνους σιδηρομεταλλευμάτων της Γαλλικής Εταιρείας). Θυμίζει επίσης ότι εκκρεμεί δίκη για τα αρχαιολογικά του Οβριόκαστρου και αναρωτιέται: «Πώς θα πάει ο δήμος να στηρίξει εκεί τη θέση του όταν προτείνει άλλο χώρο με τα ίδια χαρακτηριστικά;»... *