Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-1-11

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ  


ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-1-11, ΩΡΑ 6μμ  


ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ( ΚΗΦΙΣΙΑΣ) ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ



Οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων Πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα διόδια-Πανελλαδικό Συντονιστικό, η Επιτροπή Αγώνα Κερατέας ενάντια στα ΧΥΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού ενάντια στα ΧΥΤΑ και Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς διοργανώνουν κινητοποίηση στην Αττική οδό. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί άνοιγμα διοδίων στους κόμβους του Αμαρουσίου (Κηφισίας) και του Μαρκοπούλου, την Παρασκευή 28-1-11 στις 6μμ.





ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ 

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ «ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ» - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ



www.oxidiodia.gr
 
oxixyta.blogspot.com

antixyta.blogspot.com





Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ…




Συμπολίτες, συμπολίτισσες

του Δήμου Λαυρεωτικής, του Δήμου Σαρωνικού,


των Δήμων Μεσογείων και Αττικής.




Από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου τα ΜΑΤ, ως στρατός κατοχής, έχουν αποκλείσει την περιοχή Κερατέας και φυλάνε παράνομα 3 μηχανήματα, χωρίς πινακίδες, του εθνικού μας εργολάβου στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, που θέλουν να τον μετατρέψουν σε ΧΥΤΑ, (χωματερή τύπου Λιοσίων).




Μας κρατούν αιχμαλώτους κλείνοντας την Λεωφόρο Αθην
ών – Λαυρίου, μας χτυπούν, μας ψεκάζουν με χημικά και δακρυγόνα, έχουν συλλάβει 17 πολίτες, νεαρούς στην πλειοψηφία από την Κερατέα, Καλύβια, Ανάβυσσο που αντιστέκονται στην εισβολή και τις περισσότερες φορές τους παραπέμπουν για κακουργηματικές πράξεις !!!




Καταστρέφουν την γη μας, δίνουν την χαριστική βολή στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί, νεκρώνουν την ήδη προβληματική αγορά της Κερατέας και του Λαυρίου. Όσοι κατοικούν γύρω από το Οβριόκαστρο και το ΒΙΟΠΑ Κερατέας έχουν μαρτυρήσει, περνώντας καθημερινά ελέγχους αυτοί και τα παιδιά τους για να επικοινωνήσουν με τα σχολεία, τους συγγενείς και τους
φίλους τους.




“Όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται να περιμένεις θα καεί και το δικό σου” λέει μια πασίγνωστη παροιμία. Η οικονομική καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταστημάτων, νοικοκυριών είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένα ντόμινο που θα πλήξει και τους γειτονικούς δήμους εξ’αιτίας και της γενικότερης κρίσης που πλήττει την χώρα μας.





Σε μια σοβαρή χώρα ο σχεδιασμός για τα Μεσόγεια και την Λαυρεωτική θα είχε στόχο να τα μετατρέψει σε Μπορντό και Βουργουνδία της Βαλκανικής. Με αμ
πελώνες, ελαιώνες και αντίστοιχες υποδομές. Με ανάδειξη της πανάρχαιας ιστορίας και των μνημείων. Με ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας. Εδώ τα κάνουμε χωματερή. Οι οικολογικές ευαισθησίες πάνε περίπατο, τα περί πράσινης ανάπτυξης μένουν φανφάρες. Η «μάχη της Κερατέας» είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο κοντόφθαλμη είναι η πολιτική τάξη και πόσο καταστροφικές είναι οι επιλογές της, έγραψε μεταξύ άλλων ένας έγκυρος δημοσιογράφος με τίτλο «Θάνατος στα Μεσόγεια»




Δεν είναι ότι μας φέρνουν τα σκουπίδια, είναι ότι μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια. Είναι ότι δεν υπολογίζουν καθόλου την περιοχή μας , τις ζωές μας, τα παιδιά μας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα του εθνικού μας εργολάβου και των παρατρεχάμενων μελετητικών γραφείων που παίρνουν όλες τις δουλειές και απροκάλυπτα πρόσφατα έτρεχαν χεράκι – χεράκι με το υπουργικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες…





Αν αφήσουμε να γίνει ο ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου τα Μεσόγεια και η Λαυρεωτική διαλύονται, οι οικονομίες τους τελειώνουν.



Το μέλλον των παιδιών μας έχει πολύ ξηρασία….





Συμπαρασταθείτε με κάθε τρόπο στον επίμονο και επίπονο αγώνα μας. Το πείσμα όλων μας να σώσει την Αττική. Ελάτε στα μπλόκα της Κερατέας και του Λαυρίου. Θα είμαστε εκεί και το Πάσχα σουβλίζοντας αρνιά.




Ο αγώνας μας είναι έντιμος και θα δικαιωθεί.



ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΪ;

Αυτοί οι τύποι εκεί στο ΣΚΑΪ έχουν χάσει τη μπάλα εντελώς. Ακυρώνουν το ένα ρεπορτάζ με το επόμενο. Αυτά παθαίνει κανείς αν έχει τον Πορτοσάλτε μέντορά του. Το κακό είναι ότι δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφορούν. Παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων ημερών(έπρεπε να ανοίξουν κεφάλια για να ασχοληθούν σοβαρά) να προσεγγίσουν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, αρχίζουν τις κωλοτούμπες...


Μας
"ενημερώνουν" σήμερα για το τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, λανθασμένα!!! Τα εργοστάσια βιολογικής ξήρανσης δεν αναφέρονται ΠΟΥΘΕΝΑ στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, αλλά στην προγραμματική σύμβαση που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ προς υπογραφή με την Περιφέρεια. Η πλάκα είναι πως σε άλλο άρθρο με τίτλο "Προγραμματική Σύμβαση - ΕΣΔΚΝΑ με ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ" αναφέρουν ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Συνέλθετε...




Τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός:




Έργα και μονάδες στη Φυλή – Άνω Λιόσια. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί μια μεγάλη μονάδα βιολογικής ξήρανσης 700 χιλιάδων τόνων.




Ένα δεύτερο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή. (Ήδη υπάρχει μια παλιά μονάδα 250 χιλιάδων τόνων) και προβλέπεται μια νέα 400 χιλιάδων τόνων.




Προβλέπεται επίσης μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης 67 χιλιάδων τόνων για να επεξεργάζεται τα οργανικά που βγαίνουν από το καινούργιο ΕΜΑΚ.




Προβλέπεται η επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή και μια μικρή μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών 80 χιλιάδων τόνων.




Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει επίσης σε άλλους 2 χώρους εν προκειμένου το Γραμματικό (Μαύρο Βουνό) και την Κερατέα (περιοχή Ομβριόκαστρο) να γίνει ένας ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΗ(ΧΥΤΥ το σωστό animals) μια μονάδα βιολογικής ξήρανσης 127 χιλιάδων τόνων και να γίνει μια μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών 40 χιλιάδων τόνων. Αυτά σε κάθε ένα από τους 2 χώρους.




Τέλος προβλέπονται 5 κεντρικοί σταθμοί μεταφόρτωσης για την υπόλοιπη Αττική μέσης δυναμικότητας 400 έως 1000 τόνων ανά ημέρα και 18 τοπικοί σταθμοί μεταφόρτωσης συνολικής δυναμικότητας 640 χιλιάδων τόνων ανά έτος .






Προγραμματική Σύμβαση - ΕΣΔΚΝΑ με ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ




Φορείς και πολιτικά κόμματα κατήγγειλαν τη προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και περιφέρειας για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο νομό Αττικής δυναμικότητας 700 χιλιάδων 400χιλιάδων – 127 χιλιάδων – και 127.500 χιλιάδων τόνων.




Η ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει τον ΕΣΔΚΝΑ ότι παραδίδει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το σχέδιο είναι απλό. Προχώρησαν στην ακριβότερη δυνατή επιλογή γνωρίζοντας ότι δεν επαρκούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι για να μπουν στο παιχνίδι οι ιδιώτες αλλά με επαχθείς όρους και ανταλλάγματα.




1. θα χρεώνουν για τουλάχιστον 25 χρόνια τους ΟΤΑ με δυσβάχτα τέλη εισόδου.




2. θα πάρουν επιδότηση από το τέλος ΑΠΕ (θεωρώντας μεγάλο μέρος της καύσης των απορριμμάτων ως βιομάζα) ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους για δεκαετίες




Από την πλευρά του ο ΕΣΔΚΝΑ, απαντά ότι το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων πρέπει επιτέλους να λυθεί και ότι η όποια καθυστέρηση εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα. Μάλιστα, τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση, ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Αττικής, που είναι νόμος του κράτους από το 2003, «εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα κάποιων, είτε τοπικών ειτε συνδικαλιστικών συντεχνιών
»



«Ο ΕΣΔΚΝΑ έχει την υποχρέωση να έχει σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού. Μέχρι σήμερα το υπάρχον σύστημα ρίχνει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως μόνο στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής με τις γνωστές περιβαντολογικές και άλλες δυσμενείς σε βάρος πολιτών της Δυτικής Αττικής συνέπειες»
αναφέρεται στην ανακοίνωση.





Στο άρθρο με τίτλο Σταθμοί Μεταφόρτωσης: προβλέπονται αλλά δεν έχουν γίνει αναφέρονται στα έργα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο ΠΕΣΔΑ. Από αυτά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και είναι σημαντική η παρατήρηση πως εκεί που δεν έχουν προχωρήσει είναι στους ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ!!! Επίσης είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε για άλλη μια φορά, πως στην Κερατέα λειτουργεί Αδειοδοτημένος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, εντός του βιολογικού καθαρισμού(όπως προβλέπεται για τη διαχείριση των στραγγισμάτων), εφαρμόζονται προγράμματα ανακύκλωσης εδώ και χρόνια ΚΑΙ Ο ΧΑΔΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ!!!



Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός
προβλέπει τη κατασκευή 5 κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης(ΣΜΑ) μέσης δυναμικότητας 400 έως 1000 τόνων ανά ημέρα και 18 τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης συνολικής δυναμικότητας 640 χιλιάδες τόνους ανά έτος. Σε ότι αφορά την υλοποίηση και λειτουργία τους σήμερα...




ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ
είναι σε λειτουργία από το 1991 εξυπηρετεί 19 δήμους αλλά πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του




ΣΜΑ ΕΛΑΙΩΝΑ
θα εξυπηρετήσει την Αθήνα και 5 όμορους δήμους. Λόγω ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων από το ΣτΕ το 2005 ακυρώθηκε ο διαγωνισμός της κατασκευή του.




ΣΜΑ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
(περιοχές Ελληνικό, Γλυφάδα Αλίμου) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησής του




ΣΜΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
(ΒΙΠΑ Κηφισσιάς ΒΙΠΑ Χαμομηλίου) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησής του




ΣΜΑ ΥΜΗΤΤΟΥ
(Γουδί Υμηττός Καισαριανή) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησή του




Άρα από τους 5 κεντρικούς σταθμούς που προβλέπονται στον Π.Σ σήμερα εκκρεμεί η λειτουργία των 4 και μόνο ένας αυτός στο Σχιστό λειτουργεί χωρίς να είναι σε θέση να όλους τους δήμους για τους οποίους προορίζεται. Από τους 18 τοπικούς ΣΜΑ μόνο 10 είναι υφιστάμενοι και σε λειτουργία.





Από τους 10 τοπικούς ΣΜΑ που είναι υφιστάμενοι και σε λειτουργία,
ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ; 

Είναι 10 ή 4;


Για τη λειτουργία του ΣΜΑ Σχιστού δείτε εδώ





















Σύνδεσμοι σε αυτή την ανάρτηση:
http://www.skai.gr/news/environment/article/161456/stathmoi-metafortosis-provlepodai-alla-den-ehoun-ginei-/
http://www.skai.gr/news/environment/article/161454/posa-skoupidia-paragoume-kai-poso-plironoume-/
http://www.vipas.gr/docs/p.r.vipas21.pdf
http://www.esdkna.gr/edypa/DT.pdf