Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εκπαιδευτικό ταξίδι στο Lollar - Διαχείριση Απορριμμάτων

Από τον φίλο μας Παναγιώτη Αθανασίου
Καθηγητή μαθηματικών
ath.pan3@gmail.com

Ακούγονται πολλά αυτές τις μέρες για σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων. Χωρίς να είμαι ειδικός θα ήθελα να καταθέσω τις εντυπώσεις μου, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα στην Γερμανία με τρόπο που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα φιλικός προς το περιβάλλον και ξεκινάει με διαλογή στην πηγή.

Παραθέτω φωτογραφίες από το αρχείο μου για του λόγου το αληθές καθώς και πολύ ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Το 2008 είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την πόλη Lollar ακολουθώντας ένα εκπαιδευτικό ταξίδι του γυμνασίου Κερατέας στη Γερμανία που είναι περίπου στο πληθυσμιακό μέγεθος της Κερατέας. Ανήκει στην περιφέρεια του Gießen που βρίσκεται στο κρατίδιο της Έσσης.
Την πρώτη βραδιά της παραμονής μας, νομίζω Κυριακή βράδυ παρατήρησα στα πεζοδρόμια έξω από τα σπίτια διαφανείς σακούλες σκουπιδιών που περιείχε κονσερβοκούτια, ποτηράκια, συσκευασίες tetrapack, φύλλα αλουμινίου, κλπ. Σήμερα οι σακούλες αυτές έχουν αντικατασταθεί από τον κίτρινο κάδο(1). Το επόμενο βράδυ είχαν αφήσει για αποκομιδή τους πράσινους κάδους(1) που περιείχαν: απορρίμματα φρούτων και λαχανικών, αποφάγια, φίλτρα καφέ, τσαγιού, απορρίμματα κήπου.

Στις αυλές των σπιτιών διέκρινα επίσης μπλε κάδους(1) για χαρτί, εφημερίδες, συσκευασίες από χαρτί που τους έβγαζαν για αποκομιδή άλλη μέρα. Ακόμη υπήρχαν κάδοι κομποστοποίησης αλλά και αυτοσχέδιοι κάδοι κομποστοποίησης από ξύλο καθώς και μαύροι-γκρι κάδοι(1) για τα χαρτιά υγιεινής, χαρτομάντιλα, στάχτη, γόπες τσιγάρων, ταπετσαρίες, κ.α.




Σε κεντρικά σημεία της πόλης όπου τα πεζοδρόμια ήταν φαρδιά, είχαν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για μεγάλους μπλε, πράσινους, μαύρους και από το 2011 κίτρινους κάδους αλλά και κάδους για το γυαλί.

Να αναφέρω ότι δύο φορές το χρόνο περνάει αυτοκίνητο αποκομιδής κλαδεμάτων κήπου που συλλέγονται από τους πολίτες σε ειδικές σακούλες(1).

Για τα τοξικά απόβλητα χρώματα, μπουκαλάκια σπρέι κλπ περνά άλλο αυτοκίνητο συγκεκριμένες μέρες(1) .

Για την αποκομιδή των απορριμμάτων βγαίνει ετήσιο πρόγραμμα (Βλ. το πρόγραμμα για την πόλη του Lollar του 2011). (2)

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Lollar βρίσκεται η πρωτεύουσα της περιφέρειας το Gießen περίπου 80.000 κατοίκων στην οποία ανήκει το Lollar. Εκεί, μέσα στην πόλη υπάρχει το εργοστάσιο της μηχανικής ανακύκλωσης όπου πηγαίνουν περιεχόμενα του κίτρινου κάδου.

Το ύψος των τελών εξαρτάται από το μέγεθος του κάδου καθώς και από την συχνότητα που το κάθε σπίτι θέλει να αδειάζουν οι κάδοι.
Όποιος κάνει κομποστοποίηση μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων του πράσινου κάδου (βιολογικού) και πληρώνει λιγότερα τέλη.

Το ίδιο ισχύει και για τον κίτρινο κάδο όπου στην αγορά των προϊόντων συμπεριλαμβάνονται τα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων.


Κλείνοντας παραθέτω απόσπασμα από άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 8-5-2011:
"Μπορεί εδώ και δεκαετίες η Ε.Ε να βάζει ως πρώτες στην περιβαντολλογική ιεραρχία την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, στην Ελλάδα όμως το κράτος έκανε και κάνει ότι μπορεί ώστε να τα πετάει όλα μαζί στους ΧΥΤΑ"


Υστερόγραφο 1: Παραθέτω δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας για τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη (στοιχεία της EUROSTAT). Υπάρχουν χώρες που δεν μένει τίποτε η σχεδόν τίποτε για ΧΥΤΑ/Υ (Γερμανία, Δανία, Σουηδία). http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=273550

Υστερόγραφο 2: Ήταν το πρώτο ταξίδι μαθητών από την Κερατέα στο εξωτερικό και τις δύο τελευταίες ημέρες επισκεφτήκαμε το Βερολίνο έπειτα από πολύωρο και κουραστικό ταξίδι όπου θαυμάσαμε την κόρη της Κερατέας

(1)  Είδη κάδων - οδηγίες στα ελληνικά: Κατέβασε το Getrenntsammlung Griechisch)

(2) Ημερολόγιο της  αποκομιδής απορριμμάτων  στο Lollarhttp://www.muellmax.de/lkg/druck_pdf/2011_20101005_lollar.pdf

Είδη απορριμμάτων:

Πολύ καλό  βίντεο:


* Στην μετάφραση μερικών κειμένων από τα Γερμανικά βοήθησε ο καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας Δημήτρης  Ζέπος και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι αυτό.