Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Σιγά, κάποιοι στην κυβέρνηση κοιμούνται



Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΝΤΕΛΗ

Όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου 11 Δεκεμβρίου του σωτήριου έτους 2010 δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου για να «καθαρίσουν» τον ιερό τόπο από τους κατοίκους και να τον παραδώσουν στους εργολάβους των κερδοφόρων σκουπιδιών, στην πόλη άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες, να χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών βγάζοντας όλους του Κερατιώτες στον δρόμο.

Από τότε έχουν περάσει 83 μαρτυρικές μέρες, με τους κατοίκους να συγκρούονται νυχθημερόν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, και μέχρι σήμερα – 3 Μαρτίου του σωτήριου έτους 2011 – οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί σφυρίζουν αδιάφορα, ανίκανοι, όπως δείχνουν οι πράξεις τους, να αντιληφθούν το πρόβλημα που προκάλεσε η επικίνδυνη πολιτική τους και να δώσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, λύση.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική του τσαμπουκά είναι αδιέξοδη και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι, όταν χιλιάδες πολίτες παραμένουν στα μπλόκα επί 3 μήνες, η πολιτική τους μπάζει από παντού. Και θα πρέπει να το καταλάβουν, όπως το κατάλαβαν τα πιτσιρίκια της Κερατέας. Αντιγράφω από το blog antixyta.blogspot.com, που ενημερώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα:

◆ «Ήδη, σύμφωνα με δασκάλους των δημοτικών σχολείων της Κερατέας, τα παιδιά παίζουν ένα νέο παιχνίδι που ονομάζουν: “ΚΕΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤ”...».

◆ «Εξάχρονα παιδιά γεμίζουν πλαστικά μπουκάλια με νερό, βάζουν χαρτομάντηλα αντί για πώμα και τα δίνουν στους γονείς τους να τα χρησιμοποιήσουν στο μπλόκο!!!».

◆ «Χαρακτηριστική είναι η εμπειρία που είχαν συμπολίτες μας την περασμένη Τρίτη, όπου κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ, βρήκαν καταφύγιο σε ένα σπίτι. Εκεί τα δυόμισι ετών δίδυμα της οικογένειας τους υποδέχθηκαν χαμογελώντας λέγοντας: ΜΑΤ ΜΠΟΥΜ!!!».

Βία και αυθαιρεσία

Η Κερατέα είναι μια πολιορκημένη και ΜΑΤοκρατούμενη πόλη, με δεκάδες τραυματίες, με περιουσίες στην πυρά, με την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης διαλυμένη.

Ακόμα και οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν κληθεί να παίξουν τον «βρόμικο» ρόλο σε ένα κυριολεκτικά βρόμικο παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει εκδώσει μέχρι σήμερα δύο ανακοινώσεις, με τελευταία αυτή στις 10 Φεβρουαρίου και τίτλο «Το “πρόβλημα της Κερατέας” είναι πολύ σοβαρό, αλλά δεν είναι αστυνομικό»… Αντιγράφω ένα απόσπασμα από την ανακοίνωσή τους, που καλό θα είναι να τη διαβάσουν με μεγάλη προσοχή οι υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη: «Οι συνεχιζόμενες αστυνομικές επεμβάσεις στην περιοχή της Κερατέας με τις συνεπακόλουθες άναρχες και επικίνδυνες αντιδράσεις, επισημαίνουμε – για μια ακόμα φορά – ότι εντείνουν την ανησυχία μας και θέτουν όλους προ των ευθυνών τους, ανάλογα με τη θέση και τον ρόλο που τους αναλογεί, σε αυτό το απίθανο θέατρο του παραλόγου, που έχει στηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, δήθεν στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Αλήθεια, από πότε το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με όλα αυτά τα κωμικοτραγικά συμβάντα που σημειώνονται στην περιοχή με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα, αστυνομικούς και πολίτες, χωρίς να υπολογίζει κανείς, μα κανείς, αυτήν την παράμετρο; Πρέπει να χυθεί αίμα για να επικρατήσει η λογική;».

Στο τελευταίο ερώτημα δεν έχει απαντήσει κανείς μέχρι σήμερα. Απαντούν, όμως, καθαρά τα γεγονότα, αφού, όταν επί 24 ώρες εδώ και κοντά 3 μήνες κάτοικοι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούονται, η ψυχραιμία θα δώσει τη θέση της στην αυθαιρεσία, η κούραση θα δώσει τη θέση της σε ακραίες αντιδράσεις.

Μούγγα στη στρούγκα

Το καταπληκτικό είναι ότι ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής, οι οδομαχίες που συνεχίζονται επί 83 μέρες με τα ΜΑΤ, η βία και η αυθαιρεσία επί της ουσίας αποσιωπούνται εδώ και 3 μήνες από τα μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας… Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν περισσότερα για το πρόβλημα που έχουν οι κάτοικοι της Νάπολης με το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί νέα χωματερή στην περιοχή τους, παρά για το πρόβλημα της Κερατέας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν δει περισσότερα βίντεο με τις συγκρούσεις των Ναπολιτάνων με τα ΜΑΤ παρά με τις συγκρούσεις των κατοίκων της Κερατέας με τα ΜΑΤ. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για παράλειψη, αλλά για συνειδητή επιλογή που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Πρόκειται για τα συμφέροντα των εθνικών μας εργολάβων αλλά και για ένα ιδιότυπο λιβανιστήρι στις κυβερνητικές επιλογές μέσα από τη λογική της καλής πολιτείας που κόπτεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων και των κακών κατοίκων της Κερατέας που σκέφτονται μόνο τα μικροσυμφέροντά τους… Όμως η αλήθεια είναι μια και τελείως διαφορετική.

Το «Πράσινο Ποντίκι», και ενώ συμπληρώνονται 83 μέρες από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, παρουσιάζει με φωτογραφίες και με ρεπορτάζ το πρόβλημα και τον στρουθοκαμηλισμό των αρμοδίων.

Γιατί αντιδρούν οι κάτοικοι

Η περιοχή Οβριοκάστρου επελέγη το 2003 για την κατασκευή ΧΥΤΑ, με νόμο της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου. Σύμφωνα με τους φορείς και τους κατοίκους, η επιλογή της περιοχής είναι λανθασμένη αφού:

◆ Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους. ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980.

◆ Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος. ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995.

◆ Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων υπάρχει πηγή.

◆ Το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων.

◆ Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.

◆ Υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα.

◆ Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα.

◆ Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία.

◆ Η περιοχή απέχει λιγότερο από 1.200 μέτρα από τα όρια οικισμού (Πλάκα) που προϋπήρχε του 1923.

◆ Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο, ενώ την περιοχή διασχίζει ο αγωγός φυσικού αερίου.

Επτά χρόνια μετά την επιλογή της Βάσως Παπανδρέου και ενώ τίποτε δεν έχει γίνει, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών αποφασίζουν τον περασμένο Δεκέμβριο να εφαρμόσουν τον νόμο. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, αυτό γίνεται μόνο και μόνο γιατί δέχονται πιέσεις από εργολάβους και ενώ σε δυο χρόνια η τεχνολογία των ΧΥΤΑ θα απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φορείς και κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ακόμα ότι το υπουργείο Εσωτερικών ψευδώς αναφέρει ότι στην Κερατέα θα κατασκευαστεί ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και εργοστάσιο ανακύκλωσης ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη, τον νόμο, τον περιφερειακό σχεδιασμό και τη δημοπράτηση του έργου, πρόκειται να γίνει αποκλειστικά ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων)! Καταγγέλλουν επίσης το υπουργείο Εσωτερικών ότι ψευδώς δηλώνει ότι η Κερατέα δεν θέλει ΧΥΤΑ ενώ διαθέτει παράνομη χωματερή. Όπως επισημαίνουν, «η χωματερή της Κερατέας έχει άδεια από το 1979 και δεν ανακλήθηκε ποτέ η άδεια της. Από το 2007 το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ζητά να την κλείσει, να εξυγιάνει τον χώρο και να μεταφέρει τα απορρίμματα στον μοναδικό νόμιμο χώρο της Αττικής, όμως «την αποκλείουν παράνομα, ενώ την ίδια στιγμή δέχονται τόνους σκουπιδιών από την Πελοπόννησο μέσω των ιδιωτικών εταιρειών που θησαυρίζουν, σε χώρο που προορίζεται μόνο για την Αττική».