Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Σκούπιδια. Το Γραμματικό. Η ταξική αδικία.

Σκουπίδια. Το Γραμματικό. Η ταξική αδικία
20/07/2009 από Po



Ο ποταμός Σπερχειός: Μια πανοραμική άποψη ("τουριστική καρτ ποστάλ" - διανέμεται από δεδηλωμένους άθεους Ανθέλληνες)
Μετά τις καταδικασμένες -από την επίσημη πολιτεία- αστικές περιοχές της Αττικής των Άνω Λιοσίων, της Φυλής προστέθηκε και αυτή του Γραμματικού. Η ταξική επιλογή των ντοβλετιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φυσικά δεν υφίσταται, είναι μία άποψη ολωσδιόλου κακόβουλη. Τελείως συμπτωματικά όμως δεν έγιναν ΧΥΤΑ στις περιοχές Δροσιά, Κηφισιά, Διόνυσο ή ακόμα (για να υπογραμμίσω το παράλογο των επιλογών μου) και στο γκαράζ της… Βουλής των Ελλήνων.

Είναι κακόβουλες επίσης οι απόψεις κάποιων ότι όλες αυτές οι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολειμμάτων) θα μπορούσαν να γίνουν σε βιομηχανικές ή άλλες μη-οικιστικού ενδιαφέροντος περιοχές κοντά στην Εθνική Οδό στη Βοιωτία. Κακόβουλη και η λύση Ριτσώνας που είχε εισηγηθεί το Πολυτεχνείο Κρήτης. «Όχι, εμείς θέλουμε Γραμματικό, είναι το κατάλληλο»

Κατάλληλο το Γραμματικό;
Ας δούμε τα επιχειρήματα και τις προτάσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων:
– Ο ΧΥΤΑ κατασκευάζεται στα βόρεια του Λεκανοπεδίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ισχυροί άνεμοι που στην ευρύτερη περιοχή πνέουν πάνω από 200 ημέρες τον χρόνο θα μεταφέρουν τους αέριους ρύπους πάνω από το Λεκανοπέδιο.

– Η στεγάνωση του πυθμένα του ΧΥΤΑ και των πρανών του δεν διασφαλίζεται καθώς ο ΧΥΤΑ θα κατασκευαστεί πάνω σε γνωστό, ενεργό σεισμικό ρήγμα.

– Η θέση που επελέγη βρίσκεται σε 400 υψόμετρο, δηλαδή μόλις 200 μέτρα υψηλότερα από το επίπεδο της λίμνης του Μαραθώνα, και ως εκ τούτου απειλείται άμεσα όχι μόνο η ποιότητα των νερών της λίμνης αλλά και ολόκληρη η τροφική αλυσίδα.

– Η θέση του ΧΥΤΑ, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.000 μέτρων από τις ακτές του Ευβοϊκού, γεγονός που ενέχει κινδύνους ρύπανσης και των θαλάσσιων υδάτων.

– Οι δρόμοι που οδηγούν στον ΧΥΤΑ είναι ακατάλληλοι. Στη βόρεια οδό (από το Βαρνάβα, το Καπανδρίτι και το Γραμματικό) μήκους 11 χιλιομέτρων, υπάρχουν 120 στροφές μικρής ακτίνας –περίπου μία κάθε 100 μέτρα– κάτι που καθιστά επικίνδυνη τη διέλευση φορτηγών.

– Ο νότιος άξονας διέρχεται από την Αγ. Μαρίνα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα. Η ποιότητα ζωής και εκεί θα επιβαρυνθεί, αφού τουλάχιστον 400-500 βαριά οχήματα θα διασχίζουν καθημερινά αυτές τις περιοχές.

προτάσεις
Πρώτον: Την εφαρμογή της μελέτης Οικονομόπουλου (καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης) σύμφωνα με την οποία τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής (ημερήσια παραγωγή 60 τόνοι) μπορούν να «εξαχθούν» στη Βοιωτία.

Δεύτερον: Ως μεσοπρόθεσμη λύση, υποστηρίζεται το μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελευσίνα, το οποίο δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Κατάλληλο το Γραμματικό;
Βεβαίως γιατί…
Πρώτον: Υποβαθμίζουμε μια ήδη υποβαθμισμένη ταξικά περιοχή, άρα συνεχίζουν να τους κοιτούν τα υπόλοιπα αμνοερίφια αφ’ υψηλού. Των άλλων, των «συγκεκριμένων» οι περιουσίες θωρακίζονται.

Δεύτερον: Οι άνθρωποι δεν σταματούν ποτέ να καταναλώνουν, να τρώνε και να ζουνεχέ (αυτό στα…ποδανά, από ευπρέπεια ), η παραγωγή σκουπιδιών δεν σταματά ποτέ, όπως και οι νεκροί.

Τρίτον: Επειδή ακριβώς δεν σταματά η παραγωγή των σκουπιδιών, ο τζίρος είναι γιγαντιαίος, το χρήμα πολύ, τα συμφέροντα τεράστια, ο κύκλος των εργασιών μεγάλος, τα μεγάλα-μεσαία-μικρά συμφέροντα πολλά. ΠΡΕΠΕΙ πάση θυσία αυτός ο τζίρος της αποκομιδής των απορριμμάτων ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ στην Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Αν υιοθετηθούν προτάσεις όπως αυτές του Πολυτεχνείου Κρήτης, καταλαβαίνετε… Γι’ αυτό οι επιδερμικές «ενστάσεις» κάποιων δήμων βρίθουν υποκρισίας.

Εάν γίνει ΧΥΤΑ στο Γραμματικό προσφέρεται οριστικά λύση;
Δυστυχώς, όχι κύριε Παυλόπουλε που έσπευσες να μας αναγγείλεις ότι «κάποιοι με συγκεκριμένα κομματικά συμφέροντα κλπ.»… αντιστέκονται και δεν επιθυμούν Λύση. Διότι ναι μεν, το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως, αλλά από την άλλη συμβαίνουν τα εξής δύο «περίεργα» από πλευρά Ε. Ένωσης: Αρνούνται να απελευθερώσουν τα 250 εκατ. €υρώ που θα διοχετεύονταν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, όσο τα έργα στον νομό σημειώνουν καθυστερήσεις η Ε.Ε. κρατάει τα ταμεία της κλειστά, δεν μασά ταραμά, επιθυμούν –και πολύ σωστά- ολοκληρωμένες λύσεις, και φυσικά υπάρχει και η απειλή… προστίμων για τις χωματερές που ζουν, πολλαπλασιάζονται και βασιλεύουν (παρά τις αντίθετες διακηρύξεις…)

Κύριοι των υπουργείων
- Έγινε ποτέ κάποια ουσιαστική συζήτηση για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των απορριμμάτων, και δεν το πήραμε χαμπάρι;

- πραγματοποιήθηκε ποτέ κάποια εξόρμηση ενημέρωσης του κοινού, με θεσμοθέτηση κινήτρων για μείωση από τους πολίτες του όγκου και το διαχωρισμό των σκουπιδιών όπως έγινε (π.χ.) στις Σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο;

- Έγινε ποτέ κάποια ορθολογική προσπάθεια για πλήρη διαχωρισμό των οργανικών σκουπιδιών από τα ανόργανα;

- Ποιος εκτός της Ελλάδας, θάβει σήμερα πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα και γυαλιά μαζί με υπολείμματα τροφών. Είμαστε σοβαροί;

- Έγινε ποτέ κάποια προσπάθεια εφαρμογής σε πανελλαδική κλίμακα ολοκληρωτική ανακύκλωση, εκτός από ορισμένες άναρχες, σπασμωδικές ενέργειες, κι αυτές σαν προαιρετική ανακύκλωση;

- Η κομποστοποίηση μέρους των οργανικών υπολειμμάτων;

Τι απ’ όλα λύνουν οι ΧΥΤΑ του Γραμματικού, των Λιοσίων και της Φυλής; Nada – Τίποτα!
….
Παράδειγμα, στο Βέλγιο όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν στη διάθεση του κοινού υποχρεωτικά, ένα Container Park. Τι είναι αυτό. Είναι ότι λέει ο τίτλος: Ένα χώρος με κοντέινερ όλα σε μια κάποια λειτουργική διάταξη. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα ειδικό φορτηγό παραλαμβάνει το γεμάτο αντικαθιστώντας το ταυτόχρονα με ένα άδειο.

Στα Container Park, στη διάθεση του κοινού υπάρχουν:

3 Κοντέινερ για Γυαλί:
- Ένα για διαφανές άχρωμο γυαλί, για κενές φιάλες ΧΩΡΙΣ κάλυμμα ή καπάκι.
- Ένα για διαφανές έγχρωμο γυαλί, για κενές φιάλες ΧΩΡΙΣ κάλυμμα ή καπάκι
- Ένα για σκόρπια, τζάμια κρύσταλλα κλπ.
Απαγορεύονται κεραμικά, πυρέξ ή πυρίμαχο γυαλί, καθρέπτες, υαλοπίνακες κλπ.

Κοντέινερ για Χαρτί και χαρτόνι: εφημερίδες, περιοδικά, κουτιά κλπ. πρέπει να είναι αρκετά καθαρά για να ανακυκλώνονται. Απαγορεύονται αυτοκόλλητες ταινίες, σελοφάν κλπ.

Κοντέινερ PMD (Packaging made of Plastic or Metal and Drink cartons) αποβλήτων: η συσκευασίες που αποτελούνται από πλαστικό ή μέταλλο και μεταλλικά κουτιά ποτών, γάλακτος κλπ.

2 Κοντέινερ + ένας τεράστιος χώρος για GFT – (Greens (vegetables), Fruit and Tuinafval – garden waste) για οργανικά απόβλητα: Πρασίνων (λαχανικά), Φρούτα και Tuinafval (Φλαμανδικά: απόβλητα κήπων), χόρτο (γκαζόν) και τα φύλλα που είναι λιπασματοποιήσιμα. Τα απόβλητα αυτά συγκεντρώνονται στο σπίτι του καθενός. Μία φορά το μήνα υπάρχει ειδικό φορτηγό που τα μαζεύει, συνήθως όμως οι μεγάλες ποσότητες μεταφέρονται (ευχαρίστως) από τους ίδιους τους κατοίκους. Στα τέλη του Νοέμβρη σε κάθε container park προσφέρεται δωρεάν αυτό το λίπασμα για κήπους, όποιος επιθυμεί παίρνει όσες ποσότητες θέλει και νομίζει ότι του χρειάζονται.

Κοντέινερ για μικρά επικίνδυνα απόβλητα ή μικρά χημικά απόβλητα: σύριγγες, λαμπτήρες φθορίου απορρυπαντικών, καλλυντικών, χρωμάτων και βερνικιών, χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, φυτοφάρμακα και παρόμοια επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον κλπ. συλλέγονται ξεχωριστά. Υπάρχει ειδικό χώρος για τις μπαταρίες γενικής χρήσης, ένας ειδικό χώρος μπαταρίες αυτοκινήτου, ειδικός για λάδια αυτο/του κλπ.

Κοντέινερ για οικοδομήσιμα υλικά/απόβλητα: Τούβλα, τσιμεντόλιθοι κλπ. Αμίαντος δεν γίνεται αποδεκτός, υπάρχει άλλη ειδική υπηρεσία ( υπάρχουν τηλέφωνα κ.α. στοιχεία που ενημερώνουν το κοινό…)

Κοντέινερ για Επαναχρησιμοποιήσιμα κλωστοϋφαντουργίας: ένδυση, κλινοσκεπάσματα κ.α παρόμοια, ξεχωριστά τα παπούτσια. Η οργάνωση των Oxfam έχει επίσης τον ειδικό της χώρο εδώ.

Κοντέινερ για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: ψυγεία, τηλεοράσεις, υπολογιστές, τα πλυντήρια ρούχων και τα παρόμοια, παραδίδονται δωρεάν στο container park.

….

Σημείωση 1η:
Όλα τα φαρμακεία της χώρας δέχονται υποχρεωτικά ληγμένα φάρμακα από τον οποιοδήποτε καταναλωτή (πελάτης ή μη…), και για τα οποία υπάρχει ειδική υπηρεσία που τα φροντίζει.

Σημείωση 2η:
Τα container parks είναι πεντακάθαρα, νοικοκυρεμένα, λειτουργούν με τάξη.

Σημείωση 3η: Να δούμε ποιος επιτέλους θα δείξει εμπράκτως την αγάπη του σε αυτή την άμοιρη χώρα, ποιος θα κοιτάξει το μέλλον της σε βάθος χρόνου ανεξάρτητα του πολιτικού κόστους.

.

ρο

Πηγή:
ΡΟΪΔΗ ΕΜΜΟΝΕΣ