Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Απόσπασμα από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή...









Απόσπασμα από την ομιλία της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.








Πηγή:
www.minenv.gr





Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,





Η κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως στην Αττική είναι εκρηκτική.





Ποια είναι τα δεδομένα:





1. Καθυστερήσαμε στην ανακύκλωση




2. αποφύγαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το διακύβευμα και τις πιθανές λύσεις




3. καλυφτήκαμε πίσω από τη μόνιμη πια διέξοδο της Δυτικής Αττικής ανακυκλώνοντας έτσι μια κοινωνική αδικία σε βάρος των συμπολιτών μας




4. και βέβαια το κλεισιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών όπως δηλώνε η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πολλές απέξω με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά στην επιβολή υπέρογκου προστίμου από την ΕΕ αλλά και στο οριστικό χάσιμο χρημάτων. Θα αναγκαστούμε ως κοινωνία να δίνουμε δις σε πρόστιμα αντί να χτίζουμε σχολεία και νοσοκομεία.





Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.





Χρειάζονται άμεσα μέτρα που θα αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα και στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, νέα έργα που θα μας επιτρέψουν να απορροφήσουμε πόρους και να αποφύγουμε τα πρόστιμα που θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Θα ξαναδούμε το θέμα της ανακύκλωσης από την αρχή με ποσοτικούς δεσμευτικούς στόχους τους οποίους και θα ελέγξουμε ενώ θα θεσμοθετήσουμε σχέδια μείωσης των αποβλήτων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.