Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κερατέα, αναλαμβάνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις και ζητούν επείγουσα συνάντηση μαζί του για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για απεμπλοκή.  

Το θέμα της συνεχιζόμενης βίαιης αντιπαράθεσης στην Κερατέα, τέθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους και προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους κκ. Ποτότσνικ και Δαμανάκη. Σε συνάντησή εργασίας που οργανώθηκε την Παρασκευή 8.4 στο γραφείο του ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα με συμμετοχή ευρωβουλευτών, βουλευτών και ΜΚΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος έθεσε εκ μέρους του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου το ζήτημα ότι χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. ένα έργο που πυροδοτεί κοινωνικές συγκρούσεις μεγάλης έντασης και διάρκειας.  Η απάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Ποτότσνικ ήταν ότι τέτοιες χωροθετήσεις αποτελούν μεν εσωτερικό θέμα των χωρών μελών, πολιτική όμως της Ε.Ε. είναι να κατασκευάζονται χώροι ταφής μόνο ως έσχατη λύση, και η επίλυση τέτοιων ζητημάτων να γίνεται ειρηνικά.

                                                        Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ MOLOTOV ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ.

Καλημέρα

Οι φίλοι από το lavreotiki.com μας έστειλαν χθες ένα δημοσίευμα από την Ισπανία της El Mundo, όπου γινόταν αναφορά στον αγώνα μας. Αγγαρέψαμε μία φίλη και μας το μετέφρασε. Καλή ανάγνωση...

• Διαμαρτύρονται για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής σε αρχαιολογικό 
  χώρο.
• Καθημερινά 500 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.
• Οι διαμάχες με την αστυνομία ξεκίνησαν πριν 4 μήνες.

Η Κερατέα μία μικρή πόλη ανατολικά της Αθήνας φαίνεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο.
 Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς κάθε βράδυ. Οι συγκρούσεις με τις αρχές και οι προετοιμασία των μολότοφ βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Οι δρόμοι που συνδέουν την πρωτεύουσα της Ελλάδας με μία παράκτια πόλη ,το Λαύριο, συνεχώς είναι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές, εδώ και τέσσερις μήνες. Αυτή τη φορά δεν διαμαρτύρονται για τις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση ή για την οικονομική κρίση αλλά για την κατασκευή ενός χώρου υγειονομικής ταφής στην περιοχή.

Αυτοί που αντιδρούν ενάντια στο έργο βεβαιώνουν ότι πάντα ήταν αντίθετοι στην κατασκευή οποιουδήποτε έργου στην Κερατέα που αφορούσε την αρχαιολογική περιοχή (του Οβριοκάστρου). Ο Σταύρος Καραγκούνης, μέλος των ομάδων κινητοποίησης ενάντια σ αυτή την μεταρρύθμιση (έργο) εξηγεί ότι στην περιοχή που θέλουν να κατασκευάσουν το χώρο υγειονομικής ταφής ‘’περνούν ύδατα που καταλήγουν στην θάλασσα’’. Προσθέτει ότι ‘’έχουν προτείνει άλλες μεθόδους διαχείρισης αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει’’.

"Πριν από ένα μήνα η αστυνομία κατέλαβε το κέντρο της πόλης. Δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας’’ εξηγεί ο κ. Καραγκούνης. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει να κατασκευάσει ένα βιολογικό χώρο υγειονομικής ταφής, αλλά ο κ. Καραγκούνης λέει ότι η κυβέρνηση θέλει να το κατασκευάσει απλά για τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευαστικής εταιρίας ‘’ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ’’. ‘’Η Ελλάδα σκοπεύει να φτιάξει μία χωματερή που μέσα σε δύο χρόνια σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παράνομη’’ τονίζει ο διαδηλωτής. ‘’Δεν έχει να κάνει τίποτα με την ανακύκλωση’’ καταλήγει.

‘’Η βία συνεχίζει ν’ αυξάνει’’

‘’Έχουν 500 αστυνομικούς που δεν μετακινούνται από την περιοχή’’ διαβεβαιώνει ο Γιάννης Σουλιώτης, ένας Έλληνας δημοσιογράφος που γράφει στην εφημερίδα ‘’e-Καθημερινή’’. "Η αστυνομία προσπαθεί να κάνει το δυνατό καλύτερο, αλλά όλες τις νύχτες έχει να αντιμετωπίσει τις βίαιες διαδηλώσεις στην περιοχή της Κερατέας’’ εξηγεί ο Σουλιώτης.
Ο κ. Καραγκούνης εξηγεί ότι η κυβέρνηση ξοδεύει πολλά χρήματα για τη διατήρηση των αστυνομικών δυνάμεων 24 ώρες στην περιοχή, χρήματα που η χώρα δεν έχει σε εποχή κρίσης.

Η περιοχή είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τις ελληνικές εφημερίδες, αλλά κανείς δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.’’Το υπουργείο περιβάλλοντος λέει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα σχέδια κατασκευής του χώρου υγειονομικής ταφής εξαιτίας της μεγάλης βίας των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγορήσει την αστυνομία ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους κατοίκους της περιοχής’’ προσθέτει ο δημοσιογράφος. Στην συνέχεια εξηγεί λεπτομερώς ο διαδηλωτής Καραγκούνης ότι ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρίας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ επίσης ένιψε τας χείρας του: ‘’Λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή’’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘’e-Καθημερινή’’, η κυβέρνηση δεν θέλει να επισκεφθεί την περιοχή μέχρι να παύσει η βία. Ωστόσο ο κ. Καραγκούνης δηλώνει σαφέστατα ότι οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς γιατί η αστυνομία δεν φεύγει από την περιοχή. Εξηγεί ότι ’’οι πράξεις βίας άρχισαν γιατί η αστυνομία βρίσκεται εδώ. Αν δεν υπάρχει αστυνομία δεν θα υπάρχουν και βίαιες πράξεις’’.

Ο Alain Salles, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας 'Le Monde', σχολιάζει την κατάσταση στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε ‘’ένα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση, σε μία εποχή κρίσης’’. Οι διαδηλωτές είναι υπερήφανοι για την βία με την οποία μάχονται με τις αρχές. ‘’Οι μεγάλοι ετοιμάζουν τις βόμβες molotov και οι μικροί τις ρίχνουν’’ εξηγεί ένας κάτοικος στον Salles.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ART RESISTANCE KYRIAKH 10/4, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ 3ΜΕΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑ ART RESISTANCE FESTIVAL

Στις τρεις αυτές μέρες του Φεστιβάλ, ζήσαμε από τις πιο όμορφες μέρες της ζωής μας!
            Νιώθουμε ότι η προσπάθεια που κάναμε για να αναδειχτεί ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας, όχι μόνο δεν πήγε στράφι, αλλά δυνάμωσε.
            Αποδείξαμε ότι ο αγώνας αυτός έχει χιλιάδες φίλους από όλη την Αττική, κι όχι μόνο. Έχει χιλιάδες φίλους που συνειδητά πήραν το μέρος των κατοίκων απέναντι στους μεγαλοεργολάβους, την καταστολή και την κυβέρνηση που είναι υπόλογη για όλη αυτή την κατάσταση.
            Οι κάτοικοι της Κερατέας δεν είναι μια οικτρή μειοψηφία, όπως τους παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είναι πλειοψηφία, κι αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τις τρεις αυτές μέρες. Μειοψηφία είναι η κυβέρνηση και το κράτος, και μάλιστα παράνομοι που μεροληπτούν απροκάλυπτα υπέρ των δυνατών, του κεφαλαίου.
            Επειδή οι καιροί είναι ζοφεροί, όλοι πρέπει να πάρουμε θέση, να αποφασίσουμε με ποιανού το μέρος είμαστε. Είναι καιρός να αντισταθούμε σ’ αυτούς που μας καταπιέζουν, αυτούς που λεηλατούν τις ζωές και το περιβάλλον μας. Αλλά όχι μόνο να αντισταθούμε. Είναι καιρός να αλλάξουμε τα πράγματα, για μια άλλη κοινωνία που θα σέβεται το περιβάλλον, τη μνήμη των ανθρώπων, και θα στηρίζεται στην ισονομία, την αλληλεγγύη, την άμεση δημοκρατία και την αυτοοργάνωση.
            Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην Κερατέα και στάθηκαν στο ύψος των καιρών!
            Τους εθελοντές, τα παιδιά της Κερατέας, που σε όλο το τριήμερο δεν στάθηκαν στιγμή, για να βοηθήσουν όπου λειτουργικά υπήρχε ανάγκη. Τους κατοίκους της Κερατέας που χωρίς τη δική τους στήριξη, αυτό το εγχείρημα θα ήταν πολύ δύσκολο.
            Να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που βρέθηκε εδώ.
Τέλος, να πούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα συντονισθεί και θα οργανωθεί μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας υπέρ του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας.
                                     
                   Το συντονιστικό του Art resistance