Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Επικοινωνιακή πολιτική: Διαχρονικά απαράλλακτη ή απελευθερωτικά αναστρέψιμη; (σχόλια με αφορμή τον κ. πάγκαλο)

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους...

Έχει γραφεί πολλές φορές πως το επόμενο στάδιο του αγώνα θα εξελιχθεί στο επίπεδο της επικοινωνίας. Μία σταθερή επικοινωνιακή τακτική που ακολουθείται εδώ και δύο χρόνια από όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σκοπό έχει τη συνεχή απαξίωση του αγώνα των κατοίκων αυτής της περιοχής και των κεκτημένων τους. Ένα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε πριν δύο εβδομάδες. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 ο τέως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. θεόδωρος πάγκαλος, στην εβδομαδιαία συμμετοχή του σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού βήμαfm και σε μία έξαρση "παράνοιας", συκοφαντίας και αλαζονείας είπε τα παρακάτω:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(;): Στην Κερατέα τι γίνεται τώρα; Εξακολουθεί να υπάρχει το θέμα;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Στην Κερατέα αφού κάναν όλο αυτό το πράγμα που γνωρίζετε, αποδέχθησαν λέει να γίνει το εργοστάσιο αυτό σε ένα χώρο που είναι πιο κοντά στο δρόμο, είναι ορατό μάλιστα απ' το δρόμο, στο 1/3 της απόστασης απ’ το χωριό και προφανώς έχει και τη δυνατότητα να μολύνει και κάποιο ποτάμι που περνάει από εκεί. Αυτά είναι οι εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(;): Γιατί εκεί και όχι στο άλλο;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Γιατί εκεί δεν θα υπάρχει περίπτωση να ενοχληθούν οικόπεδα δημόσια, τα οποία αυτοί είχανε την προοπτική να καταπατήσουν. Το πρόβλημα της προτάσεως της αρχικής ήταν ότι εκεί υπήρχαν δημόσια οικόπεδα, δημόσιοι χώροι τους οποίους οι «ευγενείς κάτοικοι» της Κερατέας ονειρεύονταν κάποτε να καταπατήσουν, όπως έχουν καταπατήσει σχεδόν όλες οι οικογένειες διάφορα οικόπεδα τα οποία πουλάνε δεξιά κι αριστερά. Άμα δείτε τη διαδρομή από Κερατέα στο Λαύριο, θα τα δείτε τα οικόπεδα φαίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ(;): Μα αυτοί λέγανε για αρχαιολογικούς χώρους, κάτι λέγανε;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Έχει κάνει επανειλημμένα το υπουργείο… έτσι αυτά είναι μύθοι. Αυτά είναι μύθοι. Πρόκειται για μια αθλία ιστορία. Την οργάνωσαν και την μοντάρισαν οικοπεδοφάγοι. Την έκανε σημαία του ο συνασπισμός και μετέπειτα ο συ.ριζ.α. Ενώθηκαν μαζί τους όλοι οι φασίστες της χώρας, όλες οι ακροδεξιές οργανώσεις, χρυσή αυγή και δε συμμαζεύεται. Και κάναν αυτά που κάνανε… 

Ακούστε το απόσπασμα:



Ολόκληρη η εκπομπή και από την ιστοσελίδα του κ. πάγκαλου: ΒΗΜΑFM 99.5: Τρίτη 23.04.2013

Πέρα από το απαξιωτικό ύφος του δημοσιογράφου που κάνει τις ερωτήσεις (νότης παπαδόπουλος) αξίζει να δούμε τι λέει ο κ. πάγκαλος, αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αποτυπώνει με τα λεγόμενά του το κλίμα που δημιουργείται μεθοδικά και θα επικρατήσει στην κοινή γνώμη εφόσον δεν υπάρξει δυναμική αντίδραση.

Στην πρώτη ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Κερατέα ο κ. πάγκαλος απαξιώνει τον αγώνα των κατοίκων με τη φράση «Στην Κερατέα αφού κάναν όλο αυτό το πράγμα που γνωρίζετε…». Ο κ. πάγκαλος, προφανώς, αγνοεί πως «όλο αυτό το πράγμα» περιελάμβανε καθημερινά εισβολές σε σπίτια, ρίψη χημικών μέσα σε αυτά, σε αυλές και παιδικές χαρές, ξυλοδαρμούς από τα ματ πολιτών από την παιδική μέχρι την τρίτη ηλικία, στημένες κατηγορίες που είτε τώρα καταρρίπτονται στα δικαστήρια είτε δεν φτάνουν καν σε δίκη. Αγνοεί τις επανειλημμένες καταστροφές και φθορές σε ιδιοκτησίες κατοίκων που προξένησαν τα ματ. Αγνοεί πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στην περίπτωση της Κερατέας λειτούργησαν αντίθετα στο νόμο, με τρανταχτό παράδειγμα το γεγονός να διατάσσει ο εισαγγελέας να αποχωρήσει η αστυνομική δύναμη και ο επικεφαλής να λέει πως "αναμένει πολιτική εντολή". Μπορεί να ενημερωθεί για όλα από τον νυν διευθυντή της B΄ αστυνομικής διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Αττικής, ο οποίος ήταν παρών στα γεγονότα.
Συνεχίζει με το ίδιο ύφος για την πρόταση που κατατέθηκε (αποδέχθησαν;) από την πλευρά του δήμου, δίνοντας άλλο ένα σημάδι πως ποτέ δεν πήραν την πρόταση σοβαρά οι κυβερνώντες. Το ίδιο κατ' επανάληψη και ο σγουρός. Είτε δημόσια, είτε κατ' ιδίαν. 
Σχολιάζοντας αυτή την πρόταση, παρουσιάζεται να ανησυχεί για την υγεία των κατοίκων, αφού η υποτιθέμενη εγκατάσταση θα βρισκόταν πιο κοντά στην πόλη (χωριό), αλλά και να προβληματίζεται από το ότι, πηγαίνοντας στον τόπο καταγωγής του που είναι η Τζιά, θα ενοχλούσε την αισθητική του η οπτική επαφή με μία υποτιθέμενα σύγχρονη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να εκφράσει και ένα υποκριτικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον για ενδεχόμενη μόλυνση του ποταμού που περνάει από εκεί!!! Πρόκειται για μία επιλεκτική ευαισθησία, αφού για το υδατόρεμα Μουζάκι που διαρρέει το Οβριόκαστρο δεν θα υπήρχε περίπτωση μόλυνσης, παρά το γεγονός ότι εκεί θα κατασκευαζόταν ένας ΧΥΤΑ.



Στη δεύτερη ερώτηση επικαλείται ένα επιχείρημα που όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τον αγώνα, αλλά ούτε με το πώς θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων. Το επιχείρημα περί «καταπατητών» και «αυθαιρετούχων» χρησιμοποιείται συνεχώς ελλείψει άλλων επιχειρημάτων, τόσο από διαμορφωτές της κοινής γνώμης, όπως ο μανδραβέλης, ο στάγκος και άλλοι φωστήρες και παντογνώστες του twitter και λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και από πολιτικούς με "σοβαρό λόγο" όπως ο κ. ψαριανός. Φαίνεται πως το επιχείρημα «σε ενάμιση χρόνο θα γίνουμε Νάπολη αν δε γίνουν τα έργα στην Κερατέα»  που χρησιμοποιείται από το 2006 καταρρίφθηκε στην πράξη, αφού όχι μόνο η Φυλή δεν γέμισε, αλλά επίσημα, πλέον, δέχεται και απορρίμματα από την Πελοπόννησο. 
Ο κ. πάγκαλος πριν κατηγορήσει τους «ευγενείς κατοίκους της Κερατέας» ως καταπατητές, θα έπρεπε να γνωρίζει πως οι κάτοικοι και οι πρόγονοί τους ζωντάνεψαν αυτό το νεκρό και εγκαταλελειμμένο κομμάτι της Αττικής γης από τότε που εγκαταστάθηκαν, δίνοντας τη ζωή τους πάνω και κάτω από τη γη για να επιβιώσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους, την ίδια ώρα που άλλοι πλούτιζαν εις βάρος τους.  Κι όταν οι παππούδες μας άρχισαν να ορθοποδούν το ελληνικό κράτος, που πάντα τους αντιμετώπιζε ρατσιστικά, απαξίωσε την αγροτική παραγωγή που ήταν η κύρια πηγή εσόδων, και "έκλεψε" στην ουσία τη γη τους για ένα κομμάτι ψωμί. Οι δικοί μας πρόγονοι δεν είχαν την εύνοια του ελληνικού κράτους και δεν "προικίστηκαν" με δημόσια γη, όπως οι πρόγονοι του κ. πάγκαλου που από την Τζια βρέθηκαν στην Ελευσίνα.
Αν ψάχνει ο κ. πάγκαλος καταπατητές, και ενδεχομένως να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί, το μόνο που έχει να κάνει είναι να δει πόσοι και ποιοι υπάλληλοι των δασαρχείων, των πολεοδομιών, της αστυνομίας και της εφορίας "πλήρωναν" για να διοριστούν στις περιοχές των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, για να φύγουν πάμπλουτοι μετά από λίγα χρόνια. Ας ψάξει επίσης να βρει ποιοι ήταν οι μεγαλομεσίτες των Αθηνών, που αγόραζαν τη γη των παππούδων μας με το στρέμμα και την πωλούσαν αργότερα με το μέτρο στους πολλούς που πίστεψαν στο "όνειρο της εξοχικής κατοικίας". Όλα αυτά τα φαινόμενα εξελίχθηκαν κυρίως τα χρόνια της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα τις δεκαετίες ΄80 και ΄90, επί των ημερών του παντοδύναμου πασοκ δηλαδή, με τον κ. πάγκαλο ως ένα από τα πιο μεγάλα και ισχυρά στελέχη του. Ένα πασοκ που χαρακτήρισε δασικές και παράκτιες εκτάσεις ως οικισμούς υπαλλήλων τραπεζών ή στρατιωτικών, για να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα και την εκλογική του βάση. Ένα πασοκ που νομιμοποίησε επιλεκτικά εκτάσεις όπου σήμερα κατοικούν παλαιοί ευνοημένοι ψηφοφόροι και πολιτικοί σε πολυτελείς κατοικίες. Κι αν ψάχνει ενόχους ο κ. πάγκαλος στην Κερατέα, ίσως βρει κάποιους στους πρώην συντρόφους του συνδαιτυμόνες των ταβερνείων της περιοχής. Όλους αυτούς τους έζησε, εμείς οι νεότεροι όχι.


Στην τρίτη ερώτηση, όπου επαναλαμβάνεται ένα ακόμα "δημοσιογραφικό" κλισέ («αυτοί λένε» ή  «όπως επικαλούνται οι κάτοικοι») λες και οι κάτοικοι τα βγάζουν απ' το μυαλό τους, ο κ. πάγκαλος αποφεύγει να απαντήσει για το αν το Οβριόκαστρο είναι αρχαιολογικός χώρος. Ας το απαντήσουμε από εδώ: Ναι, τα υπουργεία έχουν αποφανθεί πως είναι αρχαιολογικός χώρος (Διαρκής Κατάλογος Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων Και Μνημείων της Ελλάδος), όπως και επιφανείς επιστήμονες με μελέτες τους (Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας). Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. πάγκαλος έχουν τοποθετηθεί σ' ένα μίξερ που ονομάζεται "Τα ανακατεύω όλα, δημιουργώ εντυπώσεις και δε δίνω λογαριασμό σε κανέναν". Όσον αφορά τους οικοπεδοφάγους αφού τους γνωρίζει να μας πει τα ονόματά τους.


Αυτή η ιστορία συκοφάντησης πρέπει να σταματήσει. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και οι δημοτικές παρατάξεις οφείλουν να αναχαιτίσουν αυτή τη μεθοδευμένη επίθεση που δέχεται ο αγώνας, ο τόπος και οι κάτοικοί του. Μπορούν και οφείλουν να το πράξουν.

Όπως προαναφέρθηκε, το επόμενο στάδιο του αγώνα θα είναι σε επικοινωνιακό επίπεδο και παρότι η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι εταιρείες ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης(;) εμείς έχουμε την παρακαταθήκη των 128 ημερών, τις δικαστικές αποφάσεις που είναι υπέρ μας, τις πρώτες αθωώσεις συμπολιτών μας και όλα τα επιχειρήματα (παλιά και νέα που δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει, δυστυχώς, οι "ιθύνοντες" ακόμα) και δεν μπορούν να αντικρουστούν. Παρατηρείται όμως νωχελικότητα, αδιαφορία και αδράνεια. Ας γίνει μία ουσιαστική αρχή σε αυτό το πεδίο για να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για τη δύσκολη συνέχεια. Διαφορετικά, αν συνεχιστεί αυτή η ραστώνη, όποιος οφείλει να αντιδράσει και δεν το κάνει ταυτίζεται αυτόματα στη συνείδηση των πολιτών με τα λεγόμενα των υβριστών του τόπου μας...

Υ.Γ.1 - Για να πρωτοτυπήσει και μόνο, ο κ. πάγκαλος θα μπορούσε να εφαρμόσει στη δύση του βίου του την απλή ερμηνεία του υπαρξισμού, όπως την είχε δώσει ένας από τους δασκάλους της νιότης του, ο Σίμος Τσαπνίδης ή αλλιώς Σίμος ο Υπαρξιστής: «Κάνε αυτό που θέλεις χωρίς να ενοχλείς τον διπλανό σου...»

Υ.Γ.2 - Πριν δύο χρόνια μία καλή φίλη μας είχε γράψει: «Το επόμενο βήμα είναι να φύγουν τα ΜΑΤ από τα τραπέζια επικοινωνίας και δικαστήρια. Ας ανοίξουμε τα μάτια στα εγκλωβιστικά παιγνίδια επικοινωνίας στα οποία δυστυχώς έχουν περιπέσει και οι ίδιοι οι κυβερνώντες…»

Αυτή είναι η δική μας πασχαλινή ευχή...