Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Την Πέμπτη 29/1/09 η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής συνεδρίασε για δεύτερη φορά με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Μετά την πρώτη συνεδρίαση στις 15/1/09 κατά την οποία η Ανατολική Αττική με τους βουλευτές της, τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή και τον Δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού κέρδισαν τις εντυπώσεις στην 2η Συνεδρίαση κλήθηκαν να ενημερώσουν τη Βουλή οι:

  • κ. Σταύρος Καλογιάννης, Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.,
  • κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δήμαρχος Αθηναίων & Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.,
  • κ. Γεώργιος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Ελευσίνας,
  • κ. Κων/νος Αραβώσης, Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Σ.Δ.Α),
  • κ. Ευστράτιος Καλογήρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων,
  • κ. Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης, Διευθυντής Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
  • κα Χριστίνα Ζέρη, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τελικά στη συζήτηση δεν παραβρέθηκε ο κ. Σ. Καλογιάννης από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ενώ παρέστη ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Κοτρωνιάς ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

Σ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού.

Παρευρέθη πλήθος βουλευτών μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αττικής κ. Καντερές, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Λεβέντης και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία δήλωση έκπληξη του προέδρου της Επιτροπής κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατήγγειλε την απουσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. από την επιτροπή ως άρνηση διαλόγου και ασέβεια στην επιτροπή «Η συνεργασία μεταξύ επιτροπής του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. είναι κακή» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προς έκπληξη όλων.

Την ενημέρωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος του Περιφερειακού Σχεδιασμού και συνεχάρη την κα Β. Παπανδρέου που χωροθέτησε τις χωματερές στην Αττική. Ο κ. Κακλαμάνης προσπάθησε να τρομοκρατήσει την επιτροπή με το δήθεν φόβο ότι σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν χώροι. Το ψεύδος αυτό αντέκρουσε ο Δήμαρχος Κερατέας που με στοιχεία ενημέρωσε τη Βουλή. Ο κ. Κακλαμάνης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό ενώ δήλωσε ότι εάν αλλάξει η νομοθεσία και επιτραπεί, θα αναλάβει να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Αθήνα. Συνέχισε με πλήθος ανακριβειών που φανέρωναν ουσιαστικά άγνοια του προβλήματος. Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Αμπαζόγλου παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελευσίνας και την επιτυχία της Ανακύκλωσης. Οι κ.κ. Κοτρωνιάς, Αραβώσης, Σκορδίλης και η κα Ζέρη, ενημέρωσαν γενικά για τους τομείς ευθύνης τους. Εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του κ. Καλογήρου που κατήγγειλε τις επιλογές του ΕΣΔΚΝΑ για τα εργοστάσια ενώ προέβαλε την εργοστασιακή καύση. Η αναφορά του βρήκε θετική υποστήριξη από τους βουλευτές Οικονόμου και Βορίδη.

Από τους βουλευτές ο κ. Βερελής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πάλι να εφαρμοσθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Ο κ. Καντερές υπερασπίστηκε την Ανατολική Αττική.

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε κατά του Δημάρχου Αθηναίων και κατήγγειλε τον Σχεδιασμό.

Ο κ. Βορίδης εγκάλεσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την απουσία του και ζήτησε νομοθετική αλλαγή του σχεδιασμού.

Ο κ. Ρουσόπουλος της Ν.Δ. ζήτησε ενημέρωση ειδικά για την ανακύκλωση και ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη να δεσμευθεί για εργοστάσιο στην περιοχή της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον κ. Βερελή του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κουβέλης του ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνοι βουλευτές της επιτροπής που υπερασπίστηκαν το έργο της Β. Παπανδρέου για ίδρυση χωματερής στην Κερατέα και το Γραμματικό. Ουδένας βουλευτής άλλου κόμματος υποστήριξε αυτή τη λύση.

Ο Δήμαρχος Κερατέας παρά το ότι ήταν παρατηρητής ζήτησε και του δόθηκε ο λόγος όπου κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης με δήθεν αδιέξοδο του κ. Ν. Κακλαμάνη, ενώ επεσήμανε τις παραπλανητικές προσπάθειες του ΕΣΔΚΝΑ για να υπερασπισθεί τα παλαιά λάθη του.

Πρότεινε τέλος στο πόρισμά της, η επιτροπή, να περιλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να επιτραπεί οι Δήμοι και οι Νομαρχίες να αποφασίζουν μόνοι τους για την διαχείριση και να μην επιβάλλονται άνωθεν λύσεις.

Στο τέλος της συζήτησης οι κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι την Τρίτη 3/2/2009 η επιτροπή θα επισκεφθεί τα Α. Λιόσια/Φυλή.

Η επιτροπή πιθανώς να έχει και άλλη συνεδρίαση με πρόσκληση του κ. Οικονομόπουλου, ενώ ακολούθως θα συντάξει το πόρισμά της.


Φεβρουάριος 2009

Περισσότερα στο Δίκτυο Ανατολικής Αττικής