Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Καλή Χρονιά....

Φίλες και φίλοι σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση σας στην προσπάθεια που κάνουμε για να αποτρέψουμε τη δημιουργία του ΧΥΤΑ και σας προσκαλούμε την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στο Οβριόκαστρο για να κόψουμε κι εμείς την πίτα μας, να ανταλλάξουμε ευχές, να θυμηθούμε αυτά που ζήσαμε όλο αυτό τον καιρό και να προετοιμαστούμε για τη συνέχεια. Ευχόμαστε σε όλες και όλους η καινούρια χρονιά να είναι γεμάτη υγεία, με περισσότερη οικολογική συνείδηση, χωρίς καταστροφές και με οριστική λύση στο θέμα του Οβριοκάστρου.
Καλή Χρονιά......
Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Κερατέας εξέδωσε ένα δελτίο τύπου, όπου αναφέρονται οι πιο σημαντικές στιγμές της χρονιάς που πέρασε σχετικά με το θέμα
του Οβριοκάστρου. Για εμάς η κάθε ημέρα που περνούσε χωρίς οι εργολάβοι να "καταπατούν" το χώρο ήταν σημαντική και ακόμα είναι. Ας θυμηθούμε αυτές τις στιγμές με τη δική μας προσθήκη στο κείμενο φωτογραφιών και παραπομπών σε αναρτήσεις μας...


ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡ
ΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ 2008 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ


02-01-2008
Η πίτα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της χωματερής στην Κε
ρατέα στο Οβριόκαστρο.

13-01-2008 Με τεράστια προσέλευση κόσμου παρουσίαση του βιβλίου " Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" κοινή έκδοση Δήμου Κερατέας και Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής στην Στοά Βιβλίου στην Αθήνα.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ο Νίκος Βασιλάτος δικηγόρος συγγραφέας πρόεδρος Εφορείας Γενικών Αρχείων του Κράτους, ο Πέτρος Φιλίππου Δήμαρχος Καλυβίων και ο Σταύρος Ιατρού Δήμαρχος Κερατέας.03-02-2008 Παρουσίαση του βιβλίου " Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" στην Χρυσή Τομή με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.


13-2-2008
Μετά την έκδοση του βιβλίου, τα δημοσιεύματα ημερησίων εφημερίδων, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης με την επιστολή του (Αριθμ. Πρωτ. 775/13.02.2008
) διαβιβάζει αντίγραφο της έκδοσης στον Διευθύνοντα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.


10-03-2008 Αγωνιστικά Κούλουμα στο Οβριόκαστρο με πλήθος κόσμου από την Κερατέα, με την ορχήστρα δημοτικών & λαϊκών τραγουδιών "ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΙΑ".
06-04
-2008 Συμβολική απελευθέρωση φασιανών στο Οβριόκαστρο από τον Φιλοθηραματικό Κυνηγετικό Σύλλογο Κερατέας και τον Δήμο.

28-4-2008
Παρουσίαση στη ΝΕΤ ημίωρου ντοκιμαντέρ στα πλαίσια της εκπομπής ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ της Χαράς Φράγκου για τον αρχαιολογικό χ
ώρο του Οβριοκάστρου και την υπεράσπιση του από τον Δήμο μας.


01-06-2008 Μεγάλη συγκέντρωση ενημέρωσης και συντονισμού του αγώνα κατά της χωματερής στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.


05-06-2008 Διαμαρτυρία στο ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αθήνα για τους νέους ΧΥΤΑ στην Κερατέα και το Γραμματικό από κατοίκους του Δήμου Κερατέας, της Κοινότητας Γραμματικού, με την παρουσία βουλευτών, νομαρχιακών συμβούλων κ.α.


06-06-2008 Προβολή στο Πολιτιστικό κέντρο (για 2η φορά) του ντοκιμαντέρ "ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ : ΟΙ ΚΑΘΡΕΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ" των σκηνοθετών Στάθη Κατσαρού, Γιώργου Σηφιανού που καταγράφει τον νικηφόρο αγώνα το 1981 των κατοίκων στο Νιοχώρι Μεσολογγίου εναντίον του εργοστασίου των πετροχημικών.


15-6-2008
Περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής αγώ
να κατά της χωματερής την παραμονή του πανηγυριού της Αγ. Τριάδας. Προβλήθηκαν ταινίες, slides κ.α. από το πρόσφατο αγώνα και μοιράστηκαν έντυπα και ενημερωτικά φυλλάδια.


30-06-2008
Μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας στην Κερατέα στον κόμβο Κακής Θάλασσας με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, (που ε
ίχε την πρωτοβουλία), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Ευτύχη Ζαρμπ, Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, Τάνια Κικίδη, Τζένη Χατζοπούλου.
Όλοι οι καλλιτέχνες τραγούδησαν αφιλοκερδώς.23-7-2008 Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Κερατέας Στ. Ιατρού για την παρέμβαση του Εισαγγελέα στο Οβριόκαστρο στην αίθουσα αντα
ποκριτών ξένου τύπου στην Αθήνα. 28-7-2008 Διερευνητική παρουσία μικρής ομάδας εκπροσώπων των εργολάβων στο Οβριόκαστρο. Η Δημοτική Αρχή και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δεν τους επιτρέπουν την είσοδο.05-08-2008 Απόπειρα αυτοψίας των υπηρεσιών της αρχαιολογίας. Ο Δήμος και η Συντονιστική επιτροπή δεν επιτρέπουν την είσοδο αφού η αυτοψία σχετίζεται με το έργο του ΧΥΤΑ. Η Β΄Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων πληροφορεί το Υπουργείο ΥΠΕΧΩΔΕ, την κατασκευαστική Κοινοπραξία ΧΥΤΑ Κερατέας κ.α. ότι δεν προχωρεί σε περαιτέρω αυτοψία του Οβριοκάστρου λόγω της παρέμβασης του Εισαγγελέα και άλλων λόγων.


28-08-2008 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ
Μια αξέχαστη συναυλία που οργάνωσε ο Δήμος και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κε
ρατέας. Συμμετείχαν οι νέοι καλλιτέχνες Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (που είχε την πρωτοβουλία) Ελεονώρα Ζουγανέλη, Βασιλική Καρακώστα, Κίτρινα Ποδήλατα, Κώστας Μαραβέλιας, Πάνος Μουζουράκης, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ζακ Στεφάνου.
Όλοι οι καλλιτέχνες τραγούδησαν αφιλοκερδώς για τους νέους της
πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων-Λαυρεωτικής. Περάσαμε όμορφα εκεί ψηλά...


01-09-2008 Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με επιστολή της στο Υπουργείο Πολιτισμού κ.α. θεωρεί ότι πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο ύστερα από παρέμβαση του Εισαγγελέα και την έκδοση του βιβλίου.
Αρχαιολογικό «μπλόκο» στην Κερατέα


03-09-2008
Σύσκεψη της Γραμματείας Αγώνα κατά της χωματερής στην Κερατέα, με βουλευτές της περιοχής μας. Πήραν μέρος οι Β. Οικονόμου, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ν. Βρεττός (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Ι. Γκιόκας (Κ.Κ.Ε), Θ. Λεβέντης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Μ. Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.). Μετά την συνάντηση ακολούθησε από τους βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. επερώτηση στην Βουλη. Στην απάντηση του ο Υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης υιοθετεί τις θέσεις των δύο εφορειών. Απάντηση ΙΙ
Στην τιμητική εκδήλωση για την Χρυσοπηγή Δεβετζή, Ολυμπιονίκη μας στο τριπλούν στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008 που οργάνωσε ο Δήμος μας στο κλειστό Γυμναστήριο Κερατέας, η αθλήτρια κατέθεσε πρόταση για αθλητική κατασκήνωση στο Οβριόκαστρο στην οποία θα καλούνται αθλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη.Όλη αυτή την περίοδο ιδιαίτερα το καλοκαίρι το Οβριόκαστρο φυλασσόταν πρωί και βράδυ από εθελοντές κατοίκους της Κερατέας και άλλων γειτονικών Δήμων με την ευθύνη του Δήμου και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της χωματερής και των φορέων της πόλης και των οικισμών της.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή και η Γραμματεία συνεδρίασαν πάρα πολλές φορές ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.


Ο Δήμος με την συνεργασία νομικών και ειδικών συμβούλων κατέθεσε επιπλέον προσφυγές
για τον αρχαιολογικό χώρο, την αναδάσωση, τις απαλλοτριώσεις και εναντίον του ΕΣΔΚΝΑ.