Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ "ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠ' ΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΖΖΑ"

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος, θέση "πάνω" από τους αιρετούς περιφερειάρχες, είναι το επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει για όλα αυτά που έχει λερωμένη τη φωλιά της. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κ. Λιακόπουλος, εκτός του ότι είναι από την Καρδίτσα (περίπτωση Τζάκρη-Πέλλα) και δεν έχει πολιτικό κόστος, δε ζητά ψήφο, δεν εκλέγεται. Γεγονός είναι ότι φάσκει και αντιφάσκει, μιλάει συνεχώς για ΘΑ και ΘΑ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Παραπληροφορεί τους πολίτες αναφερόμενος στην αρχαιολογική έρευνα, λέγοντας πως δεν βρήκαν τίποτα στην επιφανειακή έρευνα που έκαναν. ΨΕΜΑ!!! Δε μας είπε όμως πως ενώ οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες έχουν κρίνει ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ, Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ζήτησε τους φακέλους για να επιληφθεί η ίδια, πριν δημοσιοποιήσουν τα πορίσματα!!! Επίσης, φαίνεται πως έχει ξεχάσει τους ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ...

Απολάυστε τον κύριο γενικό.

Εμείς τη μόνη παρατήρηση που έχουμε να του κάνουμε, είναι πως το σωστό δεν είναι καρπούζζζα αλλά καρπούζια.

Μας ακούει και κόσμος...Λιακόπουλος στο ΣΚΑΪ 26.01.2011Λιακόπουλος στο ΣΚΑΪ 27.01.2011


Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας...

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


www.anespa2001.blogspot.com


E-mail:
anespa2001@gmail.com

ΨΗΦΙΣΜΑ


Ο Αναπτυξιακός & Επιστημονικός Σύνδεσμος Πολιτών Ανατολικής Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του, στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, που αντιστέκονται σθεναρά στην πρωτοφανή βία των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ.


* Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον με πρώτιστη σημασία στον πολίτη, με τη συμμετοχή του πολίτη και λέμε ΟΧΙ στη διαχείριση των απορριμμάτων της ΑΤΤΙΚΗΣ , η οποία οδηγεί σε ξεπερασμένες και περιβαλλοντολογικά ασύμφορες επιλογές, απαιτούμε δε διάλογο από μηδενική βάση.


* Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας είναι και δικός μας αγώνας για ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον, για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον και σεβασμό πρώτα από όλα και πάνω από όλα στον άνθρωπο.


* Συμφωνούμε στα επόμενα σημεία τα οποία προτάσσονται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κερατέας και τα προσυπογράφουμε:


α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ852/Β/03-09-1980)


β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 10707Β/29-12-1995)


γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α.υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων.


δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων).


ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία.


στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980 (ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής "αποφάσισε και διέταξε" "άρση της αναδάσωσης" τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων).


ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης "μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος").


ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση:


* Να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από την περιοχή.


* Να σεβαστεί το νόμιμο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Κερατέας , και να αναζητήσει άλλη επιστημονικά ορθή και δικαιότερη λύση.


* Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα όλου του έθνους που εισάγει κάθε μορφή δράσης και απορρίμματα όλης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σκουπίδια της εφαρμόζοντας έναν δίκαιο εθνικό σχεδιασμό.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Τετάρτη, 26 Ιαν. 2011


Με επιτυχία διεξήχθη το πρώτο στρογγυλό τραπέζι για την εξεύρεση δίκαιων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων. Αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί φορείς συνέκλιναν σε πολλά σημεία με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσιν Στρογγυλωνό τραπέζι για τη «Διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σήμερα Τετάρτη 26/1/2011, στην αίθουσα του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στο στρογγυλό τραπέζι παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Α. Βαρελάς, η σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά Β. Βέρα, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής, ο τέως Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων/Καματερού Ν. Σαράντης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας Φ. Τσομπάνογλου, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Γ.Δημομελέτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση» Κ.Διάκος και Γ.Δημαράς, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γ.Χάρδας και Θ.Μπιζάς, ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Αττικής Θ.Καρδοματέας, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος, ο διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας Ν.Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS B. Kουκιάσας. Ακόμη, συμμετείχαν εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ο σύμβουλος της Υπουργού Β.Τερζής, τα μέλη της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος και Τ. Κρομμύδας, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ.Χατζησωκράτης, το στέλεχος της θεματικής ομάδας Περιβάλλοντος των ΟΠ Ν. Μάντζαρης και κάτοικοι πολλών περιοχών της Αττικής. Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο Ν. Χρυσόγελος που παρουσίασε και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στο στρογγυλό τραπέζι προσκλήθηκαν, αλλά δεν παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης Γ.Ραγκούσης, ο Δήμαρχος Φυλής Δ.Μπουραίμης, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Βασική επιτυχία της εκδήλωσης είναι ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν χάρη στην πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων σε ένα τέτοιο στρογγυλό τραπέζι όλες οι προαναφερόμενες πλευρές, οι οποίες και συμφώνησαν με αρκετές από τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τηνεξεύρεση δίκαιων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων που παρουσιάστηκαν λαμβάνουν υπόψιν το επείγον της υπόθεσης, βασίζονται σε μέτρα που θα μειώσουν συνολικά τα απορρίμματα και θα έχουν λογικό οικονομικό κόστος. Οι εν λόγω εναλλακτικέςπροτάσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες σε μια «Στρατηγική Μηδενικών Αποβλήτων, κωδικοποιούνται σε 8 σημεία για βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική με άμεση βελτίωση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρίς νέους χώρους ταφής, αλλά και χωρίς καύση ή άλλη θερμική επεξεργασία και τα οποία είναι τα εξής:

(1) Μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων σε Κερατέα - Γραμματικό, αντί για τους προγραμματισμένους νέους Χώρους Ταφής

(2) Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και στη Φυλή, αντί της προγραμματισμένης βιοξήρανσης & αναερόβιας χώνευσης σύμμεικτων απορριμμάτων

(3) Όλοι οι Δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες για κομποστοποίηση αλλά και για μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων

(4) Δημιουργία Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης- Ανακύκλωσης Έντυπου Χαρτιού

(5) Χωριστοί κάδοι για: (α) χαρτί/χαρτόνι & έντυπα, (β) λοιπές συσκευασίες (γ) οργανικά (δ) υπολείμματα. Επιπλέον Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (συσκευασιών) και δημοτικά κέντρα Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης.

(6) Εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπλήρωση με νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για οργανικά υλικά, έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα

(7) Στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

(8) Διαμόρφωση νέου-επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα σκουπίδια στην Αττική

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, συμφωνώντας με αρκετές από τις προαναφερόμενες προτάσεις, διαπίστωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) μια και τα έργα ωριμάζουν δύσκολα και ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Δήλωσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η προώθηση των δύο ΧΥΤΑ, ανεξαρτήτως της εκτέλεσης άλλων έργων και δράσεων. Ο ίδιος, εξηγώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου την ευθύνη για τα απορρίμματα διατηρεί η κεντρική διοίκηση και όχι η εκλεγμένη περιφέρεια, ανέφερε ότι επιθυμεί να προωθήσει έργα που έχουν εξασφαλίσει την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη, διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων και επιφυλάξεων για το σχεδιασμό που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς και άλλοι φορείς. Στα ερωτήματα αυτά απάντησε αναλυτικά και με οικονομικά στοιχεία εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Ν. Μάντζαρης. Ο κ. Σγουρός κατέληξε ότι είναι ανοικτός να ακούσει προτάσεις, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, και δεσμεύτηκε να οργανωθεί άμεσα ημερίδα από την Περιφέρεια για να προχωρήσει η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα.

Σημαντικό είναι ότι ο σημερινός Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής και ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας Σ. Ιατρού δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων. Και εξέφρασαν την πικρία τους για το γεγονός ότι τα έργα επιδιώκεται να επιβληθούν με τη βία των ΜΑΤ. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Αθήνας κ. Α.Βαρελάς, αφού αξιολόγησε ως ιδιαίτερα χρήσιμες τις προτάσεις των ΟΠ, ανέφερε ότι ο Δήμος θα αυξήσει τους μπλε κάδους, στοχεύοντας να γίνουν σύντομα ένας προς ένα με τους άλλους (από 1 προς 4 που είναι σήμερα), πως θα προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και πιλοτικά σε πρόγραμμα κομποστοποίησης και σε χώρους για συγκέντρωση, διαλογή και επαναξιοποίηση ογκωδών αντικειμένων και οικοδομικών υλικών (greenpoints). Παρόμοιες δράσεις ανέφερε ότι θα αναπτύξει και ο Δήμος Πειραιά η κα. Βέρα.

www.ecogreens-gr.org

Υ.Γ.1 - Το έχουμε ξαναπεί πως μία από τις νίκες μας είναι πως, πλέον, γίνεται συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Υ.Γ.2 - Πρόταση του antixyta: Λέμε ναι στη διαβούλευση, αλλά όχι όσο στον τόπο μας, κάθε ημέρα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις. Καμμία συζήτηση με αυτούς που παραβιάζουν τους νόμους και καταπατούν τις ελευθερίες μας και το βιος μας. Καμμία συζήτηση με αυτούς που μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο.


Υ.Γ.3 - Πριν από πόσο καιρό έχουν αποχωρήσει οι εισαγγελείς από την Κερατέα και για ποιο λόγο;


Υ.Γ.4 - Πολύ εύκολα θίγεται ο Σγουρός και ας "έφτασε" μέχρι Κουβαρά. Που να φτάσει Κερατέα...