Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Τετάρτη, 26 Ιαν. 2011


Με επιτυχία διεξήχθη το πρώτο στρογγυλό τραπέζι για την εξεύρεση δίκαιων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων. Αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί φορείς συνέκλιναν σε πολλά σημεία με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσιν Στρογγυλωνό τραπέζι για τη «Διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική» διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σήμερα Τετάρτη 26/1/2011, στην αίθουσα του γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στο στρογγυλό τραπέζι παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Α. Βαρελάς, η σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά Β. Βέρα, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Κ. Λεβαντής, ο τέως Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων/Καματερού Ν. Σαράντης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας Φ. Τσομπάνογλου, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Γ.Δημομελέτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Αττική Οικολογική Απάντηση» Κ.Διάκος και Γ.Δημαράς, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γ.Χάρδας και Θ.Μπιζάς, ο Γεν. Διευθυντής της Περιφέρειας Αττικής Θ.Καρδοματέας, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος, ο διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας Ν.Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS B. Kουκιάσας. Ακόμη, συμμετείχαν εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ο σύμβουλος της Υπουργού Β.Τερζής, τα μέλη της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γ. Παρασκευόπουλος και Τ. Κρομμύδας, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Δ.Χατζησωκράτης, το στέλεχος της θεματικής ομάδας Περιβάλλοντος των ΟΠ Ν. Μάντζαρης και κάτοικοι πολλών περιοχών της Αττικής. Το στρογγυλό τραπέζι συντόνισε ο Ν. Χρυσόγελος που παρουσίασε και τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Στο στρογγυλό τραπέζι προσκλήθηκαν, αλλά δεν παραβρέθηκαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ. Διακυβέρνησης Γ.Ραγκούσης, ο Δήμαρχος Φυλής Δ.Μπουραίμης, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων πολιτικών κομμάτων.

Βασική επιτυχία της εκδήλωσης είναι ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν χάρη στην πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων σε ένα τέτοιο στρογγυλό τραπέζι όλες οι προαναφερόμενες πλευρές, οι οποίες και συμφώνησαν με αρκετές από τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τηνεξεύρεση δίκαιων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων.

Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων που παρουσιάστηκαν λαμβάνουν υπόψιν το επείγον της υπόθεσης, βασίζονται σε μέτρα που θα μειώσουν συνολικά τα απορρίμματα και θα έχουν λογικό οικονομικό κόστος. Οι εν λόγω εναλλακτικέςπροτάσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες σε μια «Στρατηγική Μηδενικών Αποβλήτων, κωδικοποιούνται σε 8 σημεία για βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική με άμεση βελτίωση της κατάστασης στον ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρίς νέους χώρους ταφής, αλλά και χωρίς καύση ή άλλη θερμική επεξεργασία και τα οποία είναι τα εξής:

(1) Μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων σε Κερατέα - Γραμματικό, αντί για τους προγραμματισμένους νέους Χώρους Ταφής

(2) Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και στη Φυλή, αντί της προγραμματισμένης βιοξήρανσης & αναερόβιας χώνευσης σύμμεικτων απορριμμάτων

(3) Όλοι οι Δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες για κομποστοποίηση αλλά και για μείωση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων

(4) Δημιουργία Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης- Ανακύκλωσης Έντυπου Χαρτιού

(5) Χωριστοί κάδοι για: (α) χαρτί/χαρτόνι & έντυπα, (β) λοιπές συσκευασίες (γ) οργανικά (δ) υπολείμματα. Επιπλέον Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (συσκευασιών) και δημοτικά κέντρα Επαναχρησιμοποίησης-Ανακύκλωσης.

(6) Εφαρμογή της νομοθεσίας, συμπλήρωση με νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για οργανικά υλικά, έπιπλα, ογκώδη αντικείμενα, φάρμακα, επικίνδυνα οικιακά απόβλητα

(7) Στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

(8) Διαμόρφωση νέου-επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα σκουπίδια στην Αττική

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Σγουρός, συμφωνώντας με αρκετές από τις προαναφερόμενες προτάσεις, διαπίστωσε ότι υπάρχουν προβλήματα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) μια και τα έργα ωριμάζουν δύσκολα και ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Δήλωσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η προώθηση των δύο ΧΥΤΑ, ανεξαρτήτως της εκτέλεσης άλλων έργων και δράσεων. Ο ίδιος, εξηγώντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου την ευθύνη για τα απορρίμματα διατηρεί η κεντρική διοίκηση και όχι η εκλεγμένη περιφέρεια, ανέφερε ότι επιθυμεί να προωθήσει έργα που έχουν εξασφαλίσει την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη, διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων και επιφυλάξεων για το σχεδιασμό που προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, καθώς και άλλοι φορείς. Στα ερωτήματα αυτά απάντησε αναλυτικά και με οικονομικά στοιχεία εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο Ν. Μάντζαρης. Ο κ. Σγουρός κατέληξε ότι είναι ανοικτός να ακούσει προτάσεις, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος, και δεσμεύτηκε να οργανωθεί άμεσα ημερίδα από την Περιφέρεια για να προχωρήσει η συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα.

Σημαντικό είναι ότι ο σημερινός Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής και ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας Σ. Ιατρού δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων. Και εξέφρασαν την πικρία τους για το γεγονός ότι τα έργα επιδιώκεται να επιβληθούν με τη βία των ΜΑΤ. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Αθήνας κ. Α.Βαρελάς, αφού αξιολόγησε ως ιδιαίτερα χρήσιμες τις προτάσεις των ΟΠ, ανέφερε ότι ο Δήμος θα αυξήσει τους μπλε κάδους, στοχεύοντας να γίνουν σύντομα ένας προς ένα με τους άλλους (από 1 προς 4 που είναι σήμερα), πως θα προχωρήσει σε εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και πιλοτικά σε πρόγραμμα κομποστοποίησης και σε χώρους για συγκέντρωση, διαλογή και επαναξιοποίηση ογκωδών αντικειμένων και οικοδομικών υλικών (greenpoints). Παρόμοιες δράσεις ανέφερε ότι θα αναπτύξει και ο Δήμος Πειραιά η κα. Βέρα.

www.ecogreens-gr.org

Υ.Γ.1 - Το έχουμε ξαναπεί πως μία από τις νίκες μας είναι πως, πλέον, γίνεται συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Υ.Γ.2 - Πρόταση του antixyta: Λέμε ναι στη διαβούλευση, αλλά όχι όσο στον τόπο μας, κάθε ημέρα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις. Καμμία συζήτηση με αυτούς που παραβιάζουν τους νόμους και καταπατούν τις ελευθερίες μας και το βιος μας. Καμμία συζήτηση με αυτούς που μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο.


Υ.Γ.3 - Πριν από πόσο καιρό έχουν αποχωρήσει οι εισαγγελείς από την Κερατέα και για ποιο λόγο;


Υ.Γ.4 - Πολύ εύκολα θίγεται ο Σγουρός και ας "έφτασε" μέχρι Κουβαρά. Που να φτάσει Κερατέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: