Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ορατή η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για το θέμα των απορριμμάτων.

Έχει γραφτεί από Βάλια Μιχαήλ

Τρίτη, 10 Φεβρουάριος 2009


Η Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής.

Μετά από την δεύτερη συζήτηση στην Βουλή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος την Πέμπτη 29/1/2009, με θέμα την Διαχείριση των Απορριμμάτων, με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων στη πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, καθώς και η θερμική και η ενεργειακή επεξεργασία, όλοι οι συμμετέχοντες απέρριψαν την λύση των ΧΥΤΑ .

Ούτε η ΚΕΔΚΕ ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης δεν βρήκε επιχειρήματα να τους υπερασπιστή και το συμπέρασμα ήταν ότι θα βρεθούμε προ αδιεξόδου σε 2,5 χρόνια με τον υποτιθέμενο κορεσμό της Φυλής.

Στο τέλος της 2ης συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα επισκεφθεί το ΧΥΤΑ στη Φυλή, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και το αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια.

Η Επίσκεψη αυτή έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρόεδρο της ΒΟΥΛΗΣ.

Έτσι στις 3/2/2009, οι Βουλευτές που παρευρέθηκαν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν και άκουσαν από τους αρμόδιους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ξεναγήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης ΕΜΑΚ, Κομποστοποίηση, Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων, Φρεάτια άντλησης μεθανίου και βιοαερίου από βάθος 30 μέτρων στο χώρο της παλαιάς χωματερής, Παραγωγή βιοαερίου, Αποκατάσταση παλαιού Χ.Υ.Τ.Α., Επεξεργασία υγρών αποβλήτων, Ζυγιστήριο, Κύτταρο, Μονάδα επεξεργασίας από τον «μπλε κάδο».


Τα συμπεράσματα πάρα πολλά.
Το πρώτο ήταν ότι τελικά τα σκουπίδια είναι υλικά που μπορούν να προσφέρουν άλλα υλικά ποιο χρήσιμα και ότι το κόστος οδήγησης τους στον ΧΥΤΑ ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο. Φανταστείτε πόσο θα κοστίσει να τα μεταφέρουν και στην Κερατέα που η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.

Όλοι κατάληξαν στην μείωση του όγκου τους από 80% που είναι σήμερα στο 20%.
Αυτό θα επιτευχθεί με την διαλογή που θα πρέπει να γίνεται στην πηγή παραγωγής τους και άλλα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας που θα πρέπει να γίνονται στους Δήμους.

Έγινε γνωστό ότι στην ΦΥΛΗ οδηγούνται περίπου 1.500 τόνοι απορριμμάτων κάθε μέρα από περιοχές εκτός Αττικής. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει και να βρεθούν άλλοι χώροι για τα εκτός Αττικής παραγόμενα απορρίμματα. Επίσης όλα όσα παράγονται μετά την επεξεργασία καταλήγουν …που αλλού…πάλι στον ΧΥΤΑ! Με τον τρόπο αυτό αντί να μειώνεται ο όγκος μετά την επεξεργασία αυξάνεται! Προς τι το όφελος τότε της επεξεργασίας!

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, ή δεν εφαρμόστηκε σωστά στα ενδιάμεσα στάδια (σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής, ανακύκλωση συσκευασιών), ή δεν εφαρμόστηκε καθόλου, έτσι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε , όσον αφορά τον όγκο αλλά και την επικινδυνότητα αυτών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Ένα είναι το συμπέρασμα. Μεγάλη η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για το μεγάλο θέμα αυτό των απορριμμάτων στην Αττική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δήμαρχος Φυλής ζήτησε να προχώρηση η πολιτεία σε νέο νόμο που να είναι συνέχεια του προηγούμενου. Να φύγουμε με τον καινούριο νόμο από τον περιφερειακό σχεδιασμό και να πάμε στον διαπεριφερειακό σχεδιασμό αφού έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι πρόβλημα μόνο της Αττικής τα σκουπίδια και απόδειξη είναι ότι στον ΧΥΤΑ της Φυλής ρίχνονται ήδη τόνοι σκουπιδιών από πολλές περιοχές που βρίσκονται εκτός της περιοχής της Αττικής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι μετά τις δυο συνεδριάσεις της επιτροπής για το θέμα και την επίσκεψη εδώ η επιτροπή θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος με τα συμπεράσματα της . Η επιτροπή είναι συμβουλευτική .

Το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο δεν έχει λυθεί.
Πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός ο οποίος νομοθετήθηκε το 2003, το συντομότερο δυνατόν. Ίσως χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις.
Η κατάσταση είναι οριακή και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση, ώστε ο νέος σχεδιασμός να διαδεχθεί τον παλιό όταν αυτός θα έχει ολοκληρωθεί.


Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από:

τον πρόεδρο της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

τα μέλη: κ.κ. Χρίστο Βερελή, Σπύρο Κουβέλη, Νίκο Καντερέ, Βασίλη Οικονόμου, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, κ.α.

Αλλά και οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή κ.κ. Γιάννη Γκιόκας και Αθανάσιο Λεβέντη.

Παρόντες πολλοί Άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, και όλη η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ, που έκανε και τη ξενάγηση.

Μετά την επίσκεψη αυτή θα δημιουργηθεί μία ομάδα επεξεργασίας των συγκεντρωθέντων στοιχείων και απόψεων που θα αποτελείται από όποιους Βουλευτές το επιθυμούν για να συζητηθεί το θέμα με την σοβαρότητα που αρμόζει αλλά και να καταλήξει έτσι η Επιτροπή σε πόρισμα και προτάσεις στην Βουλή που θα βασίζονται στις πραγματικές συνθήκες διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική αλλά και λύσεις στα προβλήματα της όλης διαδικασίας και επεξεργασίας αυτών.


Δίκτυο Ανατολικής Αττικής