Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο τύπου από τον δήμο Κερατέας

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

                                                                                                               

Κερατέα Ώρα Μηδέν... τα ΜΑΤ έρχονται για να κάνουν πράξη τη ΚαταστροφήΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού έδωσε συνέντευξη τύπου με θέμα:
«ΔΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΚΕΡΑΤΕΑ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ»Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος είπε:Πριν από 10 ημέρες, μετά την συγκρότηση και πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Θ. Πάγκαλο, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ανακοίνωσε επίσημα στη Δημοτική Αρχή Κερατέας, ότι άμεσα εντός του Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. στη Κερατέα κατ’ εφαρμογή του Υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει η Περιφέρεια και όχι ο ΕΣΔΚΝΑ τις δημοπρατήσεις των μονάδων επεξεργασίας που προβλέπονται.


Ο Γ.Γ. ζήτησε να μάθει τις θέσεις και τη στάση της Δημοτικής Αρχής. Η Δημοτική Αρχή Κερατέας δια του Δημάρχου γνωστοποίησε στον Γ.Γ. Περιφέρειας την ανυποχώρητη στάση της στο θέμα, την αντίσταση σε κάθε προσπάθεια κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και όποιου έργου στον Αρχαιολογικό Χώρο Οβριοκάστρου. Επίσης, τον ενημέρωσε για το ιστορικό του θέματος, τα επιχειρήματα καθώς και τις νομικές διοικητικές προσφυγές που είναι σε εξέλιξη ζητώντας του, να τις λάβει υπ’ όψιν και να ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.


Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας επισήμανε ότι σήμερα 18/2/2010 υπάρχει επίσημη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για τη παρακολούθηση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην χώρα μας κ. Poncet. , δηλώνοντας ότι με τα δεδομένα που έχει και τη πίεση της Ε.Ε. και προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των εργολάβων, αφού προηγηθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ακόμα και αν χρειαστεί η συνδρομή των μονάδων τάξης της ΕΛ.ΑΣ.


Με αυτά τα δεδομένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατέας σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε για άλλη μια φορά ομόφωνα, να αντισταθεί με κάθε μέσο στη ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΩΝ ΧΥΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.


Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, οι κοινωνικοί φορείς της πόλης, οι γειτονικοί Ο.Τ.Α., η Νομαρχία Αν. Αττικής, και όλοι όσοι έχουν καταγγείλει τον ΑΔΙΕΞΟΔΟ και μη εφαρμόσιμο περιφερειακό σχεδιασμό ήδη κινητοποιούνται, και με διαρκή 24-ώρη φύλαξη του χώρου του Οβριοκάστρου, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.


Ο Δήμος Κερατέας καλεί την Κυβέρνηση τους αρμόδιους παράγοντες για το έργο να εξετάσουν άλλη μια φορά το θέμα να διαβουλευτούν επιτέλους με την κοινωνία μας και να τροποποιήσουν τον περιφερειακό σχεδιασμό.


Ο Δήμος Κερατέας αλλά και οι γειτονικοί Ο.Τ.Α. έχουν αποδείξει ότι θέλουν λύση στο πρόβλημα, με διάλογο και αξιοπιστία και όχι με βίαια επιβολή άνωθεν λύσεων αδιεξόδου.


Ο Δήμος Κερατέας ενημερώνει περαιτέρω ότι δίνει έμφαση στα νομικά και διοικητικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.


Συγκεκριμένα :

Εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας :

Για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009.

Για τις απαλλοτριώσεις.

 Για τα παραπάνω έχει ζητηθεί προσωρινή διαταγή και αναστολή έως την εκδίκαση τους.

Έγινε καταγγελία στη Ε.Ε. για όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις μεταξύ των οποίων η παραβίαση της οδηγίας 98/2009 της Ε.Ε. που απαιτεί προεπεξεργασία.

Είναι σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για αναζήτηση ευθυνών, για τη "ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ". Η παραγγελία του Εισαγγελέα προέκυψε από αναφορά του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη μετά από ενημέρωση του για το έργο.

 Εκκρεμεί διοικητική αναφορά μας από τον Ιούλιο του 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού και αίτηση για εισαγωγή του θέματος στο Κ.Α.Σ. με τεκμηριωμένη γνωμοδότηση.


Είναι γνωστό ότι με μελέτες του 2001 και 2003 οι οποίες ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ την ύπαρξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (με δύο ΦΕΚ) στο ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ υπήρξε ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ της Βουλής, ενώ είναι ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να εγκατασταθεί χωματερή σε κηρυγμένο Αρχαιολογικό χώρο με πλήρη οπτική επαφή με άλλο Αρχαιολογικό χώρο Α’ ζώνης προστασίας, χωρίς την γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ.

Σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων σήμερα, ο δήμος μας καταγγέλλει την στάση του ΕΣΔΚΝΑ που παρανόμως και εκβιάζοντας πολιτικά δεν δέχεται στις εγκαταστάσεις του απορρίμματα των περιοχών μας την ίδια στιγμή που αποδεδειγμένα δέχεται απορρίμματα από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.


ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ  που επικαλούνται πολλοί είναι δικαιολογία και πρόσχημα.


Το 2003 η Βουλή των Ελλήνων πιεστικά και λόγω ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ επέβαλλε τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Αττική. Άραγε αυτό το ΑΔΙΕΞΟΔΟ και τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ μέτρα κρατούν 5 χρόνια ;

Ο Δήμος Κερατέας εφαρμόζει ήδη τα περισσότερα από το θεσμοθετημένα συστήματα ανακύκλωσης. Με διαδοχικές αποφάσεις ζητά να κλείσει τον παλαιό νόμιμο χώρο διάθεσης των απορριμμάτων του, όμως ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ στις εγκαταστάσεις του ΕΣΔΚΝΑ.

Παράλληλα υιοθετεί και προτείνει την λύση Οικονομόπουλου-Πολυτεχνείου Κρήτης που αποτελεί Εθνική πρόταση και αποκαλυπτικά απαντά σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται χρόνια το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.  ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ Της ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Μετά την συνέντευξη τύπου ο κος Ιατρού κατάφερε και συνάντησε τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για τη παρακολούθηση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην χώρα μας κ. Poncet.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κος Ιατρού ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί νομικά και πρακτικά να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο και ρώτησε τον κο Poncet γιατί η Ε.Ε δεν αποδεσμεύει από την χρηματοδότηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού, την χοροθέτηση στη Κερατέα αφού εκκρεμούν τόσες δικαστικές αποφάσεις. Τότε πήρε την ιδιαίτερα αφοπλιστική απάντηση ότι δηλαδή τα έργα είναι ούτως ή άλλως ξεχωριστά και δεν θα πρέπει για να προχωρήσει το ένα να υλοποιηθεί και το άλλο και ότι εάν σταματήσει το έργο στη Κερατέα θα σταματήσει αποκλειστικά και μόνο η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και όχι του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Αυτή και μόνο η απάντηση αποκαλύπτει το τεράστιο ψέμα των Κυβερνήσεών μας ότι πρέπει να καταστρέψουν τον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου  γιατί αλλιώς θα χαθεί το σύνολο της χρηματοδότησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Γίνεται δηλαδή ξεκάθαρος ο εμπαιγμός που συντελέστηκε και συνεχίζει ώστε να προχωρήσει η καταστροφή του ιστορικού αυτού χώρου προς όφελος της χρηματοδότησης του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού και της χώρας που είναι υπόλογη στην Ε.Ε..

Ο κος Poncet δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτώς στα θέματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο Κερατέας, εξήγησε όμως ότι η Ε.Ε. θεωρεί εσωτερικό ζήτημα την διαφύλαξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μας μνημείων και αναμένει από την Ελληνική πλευρά την υπόδειξη των καταλληλότερων σημείων ώστε να ξεκινήσουν τα έργα.