Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΙΙ



ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ

Χρειάζεται κοινός αγώνας και δράση με προσανατολισμό

Την άγρια επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι κάτοικοι της Κερατέας και του Λαυρίου καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τάχτηκε εξαρχής κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας που αποφάσισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εναντιώθηκε στις απόπειρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης και εξέφρασε με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν σ' αυτά τα σχέδια.

Να σημειώσουμε ότι η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις θέσεις του Κόμματος τόσο σε δικές της εκδηλώσεις όσο και σε άλλες που διοργάνωσαν δήμοι και φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους οφείλει να έχει προσανατολισμό και αιτήματα.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ απαιτεί:

Άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την Κερατέα και ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Καμία έναρξη εργασιών στη περιοχή και τώρα και στο μέλλον.

Χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς (εντός και εκτός της περιφέρειας Αττικής), με βάση επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας την υπερκορεσμένη περιοχή Ανω Λιοσίων - Θριασίου.

Αταλάντευτα ενάντια στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων.

Αμεσο κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας. Οι Σύνδεσμοι των Δήμων να αποτελούν τους ενιαίους διαδημοτικούς φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του έργου τους, με απρόσκοπτη ένταξη σ' αυτούς όλων των ΟΤΑ και χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς.

Καλούμε τους κατοίκους της Λαυρεωτικής (Κερατέα, Λαύριο, Καμάριζα) να αγωνιστούν κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ
Δεκέμβριος 2010

===============================================================

ΚΕΡΑΤΕΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το κείμενο αυτό θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα στη λαϊκή του Ωραιοκάστρου και θα κολληθεί και σαν αφισάκι.


ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!


Στην Κερατέα οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί!


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων θέλει να στήσει στην Κερατέα μια χωματερή (είτε ΧΥΤΑ την αποκαλούν είτε ΧΥΤΥ) και να σβήσει την περιοχή από το χάρτη. Στο εγκληματικό αυτό έργο της έχει συνεργάτες τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ. Κάτι λίγα ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος τι συμβαίνει.




Έστειλε ξημερώματα (04.00 πμ) το Σάββατο 11/12/10 ολόκληρο στρατό από άνδρες των ΜΑΤ και εισαγγελέα για να προστατέψουν τον εργολάβο που ήθελε να βάλει τα μηχανήματα του στο χώρο. Οι κάτοικοι όμως δεν πιάστηκαν στον ύπνο!

Και από τότε καθημερινά δίνουν μάχες με τα ΜΑΤ, τους ασφαλίτες, τα χημικά (απαγορευμένα αέρια πολέμου), τους ξυλοδαρμούς, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις.


Το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών κι εμείς από το Ωραιόκαστρο, καταφέραμε να σταματήσουμε – έστω και προσωρινά – την καύση από το ΤΙΤΑΝ των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης (παλιά λάστιχα, πλαστικά από θερμοκήπια, λυματολάσπη κλπ) που τα ονόμασαν «εναλλακτικά καύσιμα».


Ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ===================================================================

Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου για τον αγωνα των κατοικων της Κερατεας εναντια στην χωματερη.
Δεκεμβρίου 19,

Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου στέλνει μήνυμα αγωνιστικής συμπαράστασης στους πολίτες της Κερατέας.

Ο αγώνας μας είναι κοινός .

Από την Θεσσαλονίκη την Κέρκυρα και την Θήβα μέχρι την Καλαμάτα τα Αθίκια και το Κρανίδι ενεργοί πολίτες διεκδικούμε το αυτονόητο.

Όχι στους σχεδιασμούς για νέους ΧΥΤΑ (με ταφή σύμμεικτων η δεματοποίηση) όχι στην καύση ενεργειακή αξιοποίηση που θα χαρισθούν στο μεγάλο κεφαλαίο αλλά μείωση του όγκου, επαναχρησιμοποίηση , κομποστοποίηση, ανακύκλωση.

Αλλά πάνω από όλα αρνούμαστε να λαμβάνονται αποφάσεις κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών ,αποφάσεις που υλοποιούνται με ψέματα και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, με στρατιωτικά μέσα, χρήση χημικών αερίων, ξύλο , συλλήψεις, και κατάληψη της γης από ένοπλα τμήματα χωρίς να υπάρχει μάλιστα και νομιμοποίηση των αποφάσεωνλες και ζούμε σε κατοχή.

Είμαστε στο πλευρό σας. Σήμερα εσείς αύριο η σειρά μας.

Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου.



====================================================






Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας

Κοζάνη 20/12/2010
Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας




Την τελευταία εβδομάδα, στην Κερατέα το κράτος δείχνει το πιο κατασταλτικό του πρόσωπο απέναντι στους κατοίκους που αντιδρούν στα σχέδια δημιουργίας άλλης μιας χωματερής στην Αττική, για να προστατεύσουν την περιοχή τους από τις αρπακτικές διαθέσεις των εργολάβων και την πολιτική ανευθυνότητα των κυβ
ερνόντων. Δακρυγόνα, αντλίες νερού, ακόμα και πλαστικές σφαίρες επιστρατεύτηκαν για να κάμψουν τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις.

Η κυβέρνηση δείχνει και σε αυτήν την περίπτωση λυσσαλέα άρνηση να αφουγκραστεί τη δίκαιη αγανάκτηση και επιτίθεται με ορμή σε όσους αντιστέκονται στα αδηφάγα σχέδια εναντίον των εργαζόμενων και της κοινωνίας συνολικά. Η κρίση είναι η ευκαιρία για να νομιμοποιηθεί η επιβολή «κράτους έκτακτης ανάγκης» και να χτυπηθεί άγρια οποιοσδήποτε αγώνας. Φυσικά, όλη η φιλολογία περί «κοντόφθαλμων πρακτικών» των κατοίκων που αντιδρούν γιατί «δεν θέλουν τα σκουπίδια στην
πόρτα τους αλλά στην πόρτα του γείτονα» και οι εξαγγελίες για δημιουργία χώρου ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας κι όχι χωματερής είναι παραπλανητικές και ψευδείς αφού στην εποχή του Μνημονίου και της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ούτε η ελάχιστη μέριμνα για τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και διαφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον.

Την Πέμπτη, 16/12, ξημερώματα, συνελήφθησαν επτά άτομα, ένα εκ των οποίων ανήλικο, στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για
δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Ενεργοποιήθηκε μάλιστα και ο περίφημος κουκουλονόμος. Τα κασκόλ για το κρύο για ακόμη μια φορά γίνανε ποινικό αδίκημα. Σήμερα Δευτέρα 20 Δεκέμβρη οι 7 περάσανε από εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι αποφάσισαν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες με περιοριστικά μέτρα και την υποχρέωση να εμφανίζονται από την 1η έως την 5η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στ
ην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Ν. Κοζάνης που ζουν χρόνια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις στην υγεία τους στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας για καθαρό περιβάλλον και αξιοπρέπεια.

Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας είναι δίκαιος. Είναι ζητούμενο να νικήσουν όχι μόνο για να προστατευτεί ο τόπος τους από τη βέβαιη υποβάθμιση αλλά και για να δεχτεί όλη η κοινωνία το μήνυμα ότι με ακηδεμόνευτους και
δυναμικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα.



ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ



Το γραφείο τύπου


======================================================




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λαύριο 21 Δεκεμβρίου 2010



ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ)



Πολίτες του Λαυρίου,
αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, στον λόφο του Οβριοκάστρου, πίσω από την Πλάκα, δίπλα στην πόλη μας, μέσα στα όρια του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, πάει να συντελεσθεί ένα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα. Δυστυχώς με τη συνδρομή της κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το αδιανόητο:


• Να μετατρέψουν τη λαυρεωτική γη σε ένα γιγάντιο σκουπιδότοπο της Αττικής,

• Να ατιμάσουν το καλλίτερα σωζόμενο αττικό τοπίο με το πλήθος των μνημείων της αρχαίας και νεότερης εποχής, που η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980) και κηρυγμένη ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)-«Στην κορυφή του λόφου σώζεται εκτεταμένος αρχαίος οχυρωμένος οικισμός και στην γύρω περιοχή αρχαία μεταλλευτικά φρέατα και στοές εξορύξεως καθώς και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.» (Εγγραφο του Υπ. Πολιτισμού 1867/17-4-1997)∙ εθνικοί δε και διεθνείς οργανισμοί κάνουν προσπάθειες να ενταχθεί ευρύτερα η Λαυρεωτική στον κατάλογο των ιστορικών τόπων και μνημείων της Ουνέσκο.



Πώς όμως το αδιανόητο γίνεται κατανοητό; Όταν από πίσω υπάρχουν τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας.
Οι κάτοικοι της Κερατέας, σύσσωμοι, αγωνίζονται απέναντι στα ΜΑΤ για να μην περάσουν τα αντιλαυρεωτικά σχέδια αυτών που εξυφαίνουν την πολλαπλή υποβάθμιση του κοινού μας τόπου, του κοινού μας Δήμου, μαζί τους συμπαρατάσσονται και κάτοικοι του Λαυρίου.



Η χωματερή των σκουπιδιών που απεργάζονται στο Οβριόκαστρο είναι μια πρακτική επιστημονικά και τεχνολογικά ξεπερασμένη.


Πολίτες του Λαυρίου, απευθυνόμαστε σε σας, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό και υπέρτατο κριτήριο τη σωτηρία του τόπου μας και τίποτε άλλο.


Τις βαριές συνέπειες αυτού του εγκλήματος θα τις υποστεί ολόκληρη η περιοχή μας, η οποία έτσι οδηγείται σε έσχατη υποβάθμιση, περιβαλλοντική, πολιτιστική, οικονομική.


Αγωνιζόμαστε 20 χρόνια οι Λαυριώτες, μετά τη βιομηχανική κατάρρευση της πόλης μας και τη μαζική ανεργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να αναπροσανατολίσουμε τους τομείς της οικονομίας, να αναπτύξουμε την πολιτιστική οικονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό με δεδομένο τον συγκεντρωμένο πολυδιάστατο μνημειακό και φυσικό μας πλούτο.


Ποιος θα πλησιάσει στην περιοχή μας, όταν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα υπονομεύονται μ’ αυτόν τον βάναυσο, αντιαναπτυξιακό, σε τελευταία ανάλυση, τρόπο.
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ιστορικός τόπος, το βουνό του Οβριοκάστρου, να μετατραπεί σε βουνό των σκουπιδιών και μετά απ’ αυτήν την βάρβαρη ταπείνωση, πώς οι αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο του Θορικού να αναδειχθούν; Η συνύπαρξη των σκουπιδιών με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο αναστηλωμένο θέατρο του Θορικού, με τα τιμημένα μνημεία του εργασιακού μόχθου της αρχαίας και νεότερης μεταλλείας και μεταλλουργίας, αποτελεί υπέρτατη ύβρη και γενικευμένη απαξίωση, που θα την υποστούμε όλοι μας. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.


• Προτείνουμε τάχιστα την ενοποίηση των Συντονιστικών Επιτροπών Κερατέας και Λαυρίου· δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν δύο, διότι έτσι ο αγώνας αποδυναμώνεται· να υπάρξει επίσης κοινή Γραμματεία. Ο αγώνας είναι κοινός.
Όλοι οι κάτοικοι του Λαυρίου πρέπει να συστρατευθούμε στον αγώνα. Το Λαύριο πιστό στις καλλίτερες παραδόσεις του, ιδιαίτερα της περιόδου 1990-94, πρέπει και πάλι να ορθώσει το ιστορικό του ανάστημα και να συντονίσει τα αγωνιστικά του βήματα με αυτά των κατοίκων της Κερατέας, της Πλάκας και της Καμάριζας.


Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής τίθεται στη διάθεση του ενιαίου Συντονιστικού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: