Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Ορατή η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για το θέμα των απορριμμάτων.

Έχει γραφτεί από Βάλια Μιχαήλ

Τρίτη, 10 Φεβρουάριος 2009


Η Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στον Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής.

Μετά από την δεύτερη συζήτηση στην Βουλή της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος την Πέμπτη 29/1/2009, με θέμα την Διαχείριση των Απορριμμάτων, με πιο εξειδικευμένα θέματα, όπως μείωση της παραγωγής των απορριμμάτων στη πηγή, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, καθώς και η θερμική και η ενεργειακή επεξεργασία, όλοι οι συμμετέχοντες απέρριψαν την λύση των ΧΥΤΑ .

Ούτε η ΚΕΔΚΕ ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης δεν βρήκε επιχειρήματα να τους υπερασπιστή και το συμπέρασμα ήταν ότι θα βρεθούμε προ αδιεξόδου σε 2,5 χρόνια με τον υποτιθέμενο κορεσμό της Φυλής.

Στο τέλος της 2ης συνεδρίασης ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η επιτροπή θα επισκεφθεί το ΧΥΤΑ στη Φυλή, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και το αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια.

Η Επίσκεψη αυτή έχει ήδη εγκριθεί από τον Πρόεδρο της ΒΟΥΛΗΣ.

Έτσι στις 3/2/2009, οι Βουλευτές που παρευρέθηκαν είδαν με τα ίδια τους τα μάτια όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζουν και άκουσαν από τους αρμόδιους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ξεναγήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης ΕΜΑΚ, Κομποστοποίηση, Αποτεφρωτήρα Μολυσματικών νοσοκομειακών αποβλήτων, Φρεάτια άντλησης μεθανίου και βιοαερίου από βάθος 30 μέτρων στο χώρο της παλαιάς χωματερής, Παραγωγή βιοαερίου, Αποκατάσταση παλαιού Χ.Υ.Τ.Α., Επεξεργασία υγρών αποβλήτων, Ζυγιστήριο, Κύτταρο, Μονάδα επεξεργασίας από τον «μπλε κάδο».


Τα συμπεράσματα πάρα πολλά.
Το πρώτο ήταν ότι τελικά τα σκουπίδια είναι υλικά που μπορούν να προσφέρουν άλλα υλικά ποιο χρήσιμα και ότι το κόστος οδήγησης τους στον ΧΥΤΑ ήταν πραγματικά πολύ μεγάλο. Φανταστείτε πόσο θα κοστίσει να τα μεταφέρουν και στην Κερατέα που η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.

Όλοι κατάληξαν στην μείωση του όγκου τους από 80% που είναι σήμερα στο 20%.
Αυτό θα επιτευχθεί με την διαλογή που θα πρέπει να γίνεται στην πηγή παραγωγής τους και άλλα ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας που θα πρέπει να γίνονται στους Δήμους.

Έγινε γνωστό ότι στην ΦΥΛΗ οδηγούνται περίπου 1.500 τόνοι απορριμμάτων κάθε μέρα από περιοχές εκτός Αττικής. Θα πρέπει λοιπόν αυτό να σταματήσει και να βρεθούν άλλοι χώροι για τα εκτός Αττικής παραγόμενα απορρίμματα. Επίσης όλα όσα παράγονται μετά την επεξεργασία καταλήγουν …που αλλού…πάλι στον ΧΥΤΑ! Με τον τρόπο αυτό αντί να μειώνεται ο όγκος μετά την επεξεργασία αυξάνεται! Προς τι το όφελος τότε της επεξεργασίας!

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός, ή δεν εφαρμόστηκε σωστά στα ενδιάμεσα στάδια (σταθμοί μεταφόρτωσης, κέντρα διαλογής, ανακύκλωση συσκευασιών), ή δεν εφαρμόστηκε καθόλου, έτσι όλες αυτές οι εγκαταστάσεις δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε , όσον αφορά τον όγκο αλλά και την επικινδυνότητα αυτών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Ένα είναι το συμπέρασμα. Μεγάλη η ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για το μεγάλο θέμα αυτό των απορριμμάτων στην Αττική.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Δήμαρχος Φυλής ζήτησε να προχώρηση η πολιτεία σε νέο νόμο που να είναι συνέχεια του προηγούμενου. Να φύγουμε με τον καινούριο νόμο από τον περιφερειακό σχεδιασμό και να πάμε στον διαπεριφερειακό σχεδιασμό αφού έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι πρόβλημα μόνο της Αττικής τα σκουπίδια και απόδειξη είναι ότι στον ΧΥΤΑ της Φυλής ρίχνονται ήδη τόνοι σκουπιδιών από πολλές περιοχές που βρίσκονται εκτός της περιοχής της Αττικής.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε ότι μετά τις δυο συνεδριάσεις της επιτροπής για το θέμα και την επίσκεψη εδώ η επιτροπή θα προχωρήσει στη σύνταξη πορίσματος με τα συμπεράσματα της . Η επιτροπή είναι συμβουλευτική .

Το πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο δεν έχει λυθεί.
Πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός ο οποίος νομοθετήθηκε το 2003, το συντομότερο δυνατόν. Ίσως χρειάζεται κάποιες βελτιώσεις.
Η κατάσταση είναι οριακή και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να ξεκινήσει από τώρα η συζήτηση, ώστε ο νέος σχεδιασμός να διαδεχθεί τον παλιό όταν αυτός θα έχει ολοκληρωθεί.


Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αποτελείτο από:

τον πρόεδρο της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

τα μέλη: κ.κ. Χρίστο Βερελή, Σπύρο Κουβέλη, Νίκο Καντερέ, Βασίλη Οικονόμου, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, κ.α.

Αλλά και οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή κ.κ. Γιάννη Γκιόκας και Αθανάσιο Λεβέντη.

Παρόντες πολλοί Άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής, και όλη η ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ, που έκανε και τη ξενάγηση.

Μετά την επίσκεψη αυτή θα δημιουργηθεί μία ομάδα επεξεργασίας των συγκεντρωθέντων στοιχείων και απόψεων που θα αποτελείται από όποιους Βουλευτές το επιθυμούν για να συζητηθεί το θέμα με την σοβαρότητα που αρμόζει αλλά και να καταλήξει έτσι η Επιτροπή σε πόρισμα και προτάσεις στην Βουλή που θα βασίζονται στις πραγματικές συνθήκες διαχείρισης των Απορριμμάτων στην Αττική αλλά και λύσεις στα προβλήματα της όλης διαδικασίας και επεξεργασίας αυτών.


Δίκτυο Ανατολικής Αττικής

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη διαχείρηση απορριμάτων στην Αττική

05.02.2009

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα «Σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων και προβλήματα από τους ΧΑΔΑ στην Ανατολική Αττική».

Μετά την εισήγηση του Νομάρχη Λ. Κουρή τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές Ν. Καντερές, Β. Οικονόμου, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ι. Γκιόκας, Μ. Βορίδης, οι επικεφαλής των Νομαρχιακών παρατάξεων Αθ. Μπαλής, Γ. Πάντζας, Ι. Στεργίου, Χρ. Καλαποθαράκος, οι Δήμαρχοι Κερατέας Στ. Ιατρού, Μαρκόπουλου Φ. Μαγουλάς, Παιανίας Δ. Δάβαρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκης, πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δήμων, Κοινοτήτων και συλλογικών φορέων της Ανατολικής Αττικής.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αποτυχία του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλήθηκε με την νομοθετική ρύθμιση του 2003 και τόνισαν την ανάγκη αναζήτησης λύσεων με μακροχρόνια προοπτική και χαμηλό κόστος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προώθησης της ανακύκλωσης για να μπορούν να ανακτηθούν τα χρήσιμα υλικά και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.

Συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και επισημάνθηκε η σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει στην Ανατολική Αττική για τον περιορισμό τους (από 18 σε 8) καθώς και η απαράδεκτη στάση του ΕΣΔΚΝΑ να μην εφαρμόζει την νομοθεσία και να συνεχίζει να μην δέχεται τα σκουπίδια συγκεκριμένων Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής ενώ δέχεται σκουπίδια από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί, λόγω της απόθεσης απορριμμάτων, στην πρώην Αμερικανική Βάση της Ν. Μάκρης που βρίσκεται σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας και τόνισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

  • Διαπιστώνει την ανάγκη για την εξ' υπαρχής αναθεώρηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
  • Καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν επιτέλους σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα.
  • Απαιτεί από τον ΕΣΔΚΝΑ να εφαρμόσει την νομοθεσία που τον υποχρεώνει να δέχεται τα απορρίμματα των Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής.
  • Ορίζει προθεσμία ενός μήνα προκειμένου οι υπόλοιποι ΟΤΑ της Ανατολικής Αττικής να καθαρίσουν τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στα όρια ευθύνης τους.
  • Εκφράζει την ομόθυμη θέληση της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Ανατολικής Αττικής να συνεχίσουν τον αγώνα.


Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη διαχείρηση απορριμάτων στην Αττική

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ


Την Πέμπτη 29/1/09 η Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ελληνικής Βουλής συνεδρίασε για δεύτερη φορά με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Μετά την πρώτη συνεδρίαση στις 15/1/09 κατά την οποία η Ανατολική Αττική με τους βουλευτές της, τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρή και τον Δήμαρχο Κερατέας κ. Σταύρο Ιατρού κέρδισαν τις εντυπώσεις στην 2η Συνεδρίαση κλήθηκαν να ενημερώσουν τη Βουλή οι:

    • κ. Σταύρος Καλογιάννης, Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.,
    • κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Δήμαρχος Αθηναίων & Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.,
    • κ. Γεώργιος Αμπατζόγλου, Δήμαρχος Ελευσίνας,
    • κ. Κων/νος Αραβώσης, Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Ε.Ε.Σ.Δ.Α),
    • κ. Ευστράτιος Καλογήρου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων,
    • κ. Δρ. Αδαμάντιος Σκορδίλης, Διευθυντής Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
    • κα Χριστίνα Ζέρη, Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Τελικά στη συζήτηση δεν παραβρέθηκε ο κ. Σ. Καλογιάννης από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ενώ παρέστη ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Κοτρωνιάς ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

Σ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού.

Παρευρέθη πλήθος βουλευτών μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αττικής κ. Καντερές, ο κ. Οικονόμου, ο κ. Βορίδης, ο κ. Λεβέντης και ο βουλευτής Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία δήλωση έκπληξη του προέδρου της Επιτροπής κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατήγγειλε την απουσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. από την επιτροπή ως άρνηση διαλόγου και ασέβεια στην επιτροπή «Η συνεργασία μεταξύ επιτροπής του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. είναι κακή» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης προς έκπληξη όλων.

Την ενημέρωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε υπέρμαχος του Περιφερειακού Σχεδιασμού και συνεχάρη την κα Β. Παπανδρέου που χωροθέτησε τις χωματερές στην Αττική. Ο κ. Κακλαμάνης προσπάθησε να τρομοκρατήσει την επιτροπή με το δήθεν φόβο ότι σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν χώροι. Το ψεύδος αυτό αντέκρουσε ο Δήμαρχος Κερατέας που με στοιχεία ενημέρωσε τη Βουλή. Ο κ. Κακλαμάνης έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό ενώ δήλωσε ότι εάν αλλάξει η νομοθεσία και επιτραπεί, θα αναλάβει να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Αθήνα. Συνέχισε με πλήθος ανακριβειών που φανέρωναν ουσιαστικά άγνοια του προβλήματος. Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας κ. Αμπαζόγλου παρουσίασε το πρόγραμμα της Ελευσίνας και την επιτυχία της Ανακύκλωσης. Οι κ.κ. Κοτρωνιάς, Αραβώσης, Σκορδίλης και η κα Ζέρη, ενημέρωσαν γενικά για τους τομείς ευθύνης τους. Εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του κ. Καλογήρου που κατήγγειλε τις επιλογές του ΕΣΔΚΝΑ για τα εργοστάσια ενώ προέβαλε την εργοστασιακή καύση. Η αναφορά του βρήκε θετική υποστήριξη από τους βουλευτές Οικονόμου και Βορίδη.

Από τους βουλευτές ο κ. Βερελής του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πάλι να εφαρμοσθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Ο κ. Καντερές υπερασπίστηκε την Ανατολική Αττική.

Ο κ. Οικονόμου επιτέθηκε κατά του Δημάρχου Αθηναίων και κατήγγειλε τον Σχεδιασμό.

Ο κ. Βορίδης εγκάλεσε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. για την απουσία του και ζήτησε νομοθετική αλλαγή του σχεδιασμού.

Ο κ. Ρουσόπουλος της Ν.Δ. ζήτησε ενημέρωση ειδικά για την ανακύκλωση και ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη να δεσμευθεί για εργοστάσιο στην περιοχή της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τον κ. Βερελή του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κουβέλης του ΠΑΣΟΚ ήταν οι μόνοι βουλευτές της επιτροπής που υπερασπίστηκαν το έργο της Β. Παπανδρέου για ίδρυση χωματερής στην Κερατέα και το Γραμματικό. Ουδένας βουλευτής άλλου κόμματος υποστήριξε αυτή τη λύση.

Ο Δήμαρχος Κερατέας παρά το ότι ήταν παρατηρητής ζήτησε και του δόθηκε ο λόγος όπου κατήγγειλε την προσπάθεια τρομοκράτησης με δήθεν αδιέξοδο του κ. Ν. Κακλαμάνη, ενώ επεσήμανε τις παραπλανητικές προσπάθειες του ΕΣΔΚΝΑ για να υπερασπισθεί τα παλαιά λάθη του.

Πρότεινε τέλος στο πόρισμά της, η επιτροπή, να περιλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να επιτραπεί οι Δήμοι και οι Νομαρχίες να αποφασίζουν μόνοι τους για την διαχείριση και να μην επιβάλλονται άνωθεν λύσεις.

Στο τέλος της συζήτησης οι κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι την Τρίτη 3/2/2009 η επιτροπή θα επισκεφθεί τα Α. Λιόσια/Φυλή.

Η επιτροπή πιθανώς να έχει και άλλη συνεδρίαση με πρόσκληση του κ. Οικονομόπουλου, ενώ ακολούθως θα συντάξει το πόρισμά της.


Φεβρουάριος 2009





Περισσότερα στο Δίκτυο Ανατολικής Αττικής