Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009
Να αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας
ΠΗΓΗ: keratea.gr
Να αποφασίσει το ΚΑΣ για τον ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας
Απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις έγιναν πρόσφατα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Προέδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Θοδωρή Δραβίλλα που ζήλεψε την «δόξα» του προκατόχου του.
Δεν έθεσε το μείζον θέμα της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας στο ΚΑΣ ως όφειλε σύμφωνα με τον νόμο.
Ο αρχαιολογικός νόμος 3028 του 2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και τη εν γένει πολιτιστική κληρονομιά» στο άρθρο 10 παράγραφος 3 είναι σαφέστατος.«Απαγορεύεται η εγκατάσταση –αναφέρει- και οι εργασίες τεχνικού ή άλλου έργου πλησίον αρχαιοτήτων επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού η οποία εκδίδεται ύστερα από την γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».
Ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς υπόγραψε πρόσφατα την έγκρισηπεριβαλλοντικών όρων του έργου του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας. Πριν την υπογραφή του έπρεπε να υπάρχει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ όπως ορίζει ο νόμος. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δραβίλλα ο Υπουργός υπέγραψε αγνοώντας τελείως το ΚΑΣ.
Όταν ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού απαίτησε να τον δει, του αρνήθηκαν, και ύστερα από την προειδοποίηση του ότι δεν εγκαταλείπει το γραφείο του Υπουργού είδε τελικά τον Υπουργό ο οποίος του δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και τον παρέπεμψε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Θοδωρή Δραβίλλα.
Εκείνος με την σειρά του, δήλωσε ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει το 2003, όταν η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος παρέκαμψαν παράνομα το ΚΑΣ. «Τότε έπρεπε να είχατε επέμβει σαν Δήμος τώρα είναι αργά» - είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις και το 2003 και το 2009 οι μεθοδεύσεις των ηγεσιών των δύο Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού ήταν παράνομες αφού παραβιάζουν τον αρχαιολογικό νόμο.
Αναρωτιέται κανείς γιατί όταν τους κατηγορούν ότι δεν είναι σύννομοι, εξοργίζονται και οι σημερινοί κατηγορούν τους χθεσινούς ότι αυτοί το ξεκίνησαν, οι δε χθεσινοί κατηγορούν τους σημερινούς ότι βραδυπορούν.
Τι να υποθέσει ένας απλός πολίτης που θεωρεί ότι ζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όταν βλέπει τους νόμους να παραβιάζονται απροκάλυπτα λες και ζούμε σε δικτατορικό καθεστώς, ενώ απεναντίας σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζονται σκληρά και άτεγκτα.
Γιατί η δημοτική αρχή της Κερατέας, η κοινοτική αρχή του Γραμματικού και οι κάτοικοι των δύο αυτών περιοχών να μη ισχυριστούν μετά από τέτοιες μεθοδεύσεις ότι όλα γίνονται για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του εθνικού μας εργολάβου που έχει αναλάβει και τους ΧΥΤΑ;
Γιατί δεν παραδέχονται επιτέλους ότι διάλεξαν λάθος τόπο, γιατί δεν αναγνωρίζουν ότι οιΧΥΤΑ είναι ξεπερασμένοι και θνησιγενείς όπως έλεγε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ γιατί δεν ακούν τόσες και τόσες φωνές επιστημόνων και πολιτικών όπως πρόσφατα η υπερνομάρχης Αθηνών Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη η οποία σε άρθρο της με τον εύστοχο τίτλο «Η Αττική δεν αντέχει κι άλλη ανάπτυξη» (Ελευθεροτυπία 18-8-2009) γράφει μεταξύ των άλλων «Η Αθήνα ας βρεί τρόπο να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, υπάρχουν ριζοσπαστικές λύσεις. Στη Βιέννη (πρώτη πόλη σε ποιότητα ζωής στον κόσμο) το κεντρικό μεγάλο εργοστάσιο απορριμμάτων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με μηδενική ρύπανση…»
Γιατί λοιπόν τόση αλαζονεία, γιατί εθελοτυφλούν στη σύγχρονη πραγματικότητα γιατί αυτή η λυσσαλέα επιμονή στη κατασκευή ΧΥΤΑ στη κορεσμένη Αττική, γιατί αυτούς η γελοιοποίηση και ο διασυρμός με τις μεθοδεύσεις τους (το 2003 «βάπτισαν» τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου, Βραγόνι από το δίπλα λόφο, γιατί οι μελετητές αγνοούσαν ότι ήταν αρχαιολογικός χώρος).
Τα μέλη του ΚΑΣ που έχουν λάβει φάκελο με το βιβλίο «Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ» έκδοση Δήμου Κερατέας και Νομαρχίας Αν. Αττικής και άλλα πολύτιμα στοιχεία καλούνται να πάρουν θέση και να αντιδράσουν.
Τέλος κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο εισαγγελέας που πιθανόν μαζί με τα ΜΑΤ να εισβάλλει και στην Κερατέα, όπως έγινε και τον Ιούλιο στο Γραμματικό.
Στο άρθρο 10 του αρχαιολογικού νόμου εκτός από την παράγραφο 3 υπάρχει και η παράγραφος 6 που ρητώς αναφέρει: «Στην περίπτωση που απαιτείται έγκριση σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο αυτή προηγείται από τις άδειες άλλων αρχών που αφορούν την επιχείρηση ή εκτέλεση έργου η εργασίας και τα στοιχεία αναγράφονται με ποινή ακυρότητας της άδειας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου