Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ" ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ




Η περιοχή του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας, αλλά και του Μαραθώνα.

Στη θέση του ΧΥΤΑ, κατά καιρούς, το άροτρο του γεωργού αποκάλυπτε όστρακα, απομεινάρια από αρχιτεκτονικά μέλη, κ.λπ.. Οι κάτοικοι μιλούν, ακόμα, και για ανεύρεση "περίεργων" τάφων, με πλάκες διαμόρφωσης των πλευρών της ταφής, (παράβαλε τάφους στην Κρήτη), και κτερίσματα. Αυτά ήταν γνωστά στους αρχαιολόγους! Σύμφωνα με πηγές από την αρχαιολογική, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, το ΥΠ.ΠΟ με αλληλογραφία είχε επισημάνει ότι στη θέση του ΧΥΤΑ "υπάρχουν αρχαία". Κανείς δεν πτοήθηκε!

Οι εργασίες εκσκαφών του ΧΥΤΑ από τον εργολάβο ξεκίνησαν, παρά τη ρητή προϋπόθεση του "εργολαβικού", χωρίς την παρουσία αρχαιολόγου. Μετά την παρέμβαση της Κοινότητας Γραμματικού, τέθηκε κατ' ανάγκη σε εφαρμογή ο σχετικός όρος, να παρίσταται αρχαιολόγος κατά τις εργασίες. Μέχρι τότε, στην περιοχή που ξεκίνησαν οι εκσκαφές, οι μπουλντόζες είχαν εξαφανίσει τα υπολείμματα αρχαίας τοιχοποιΐας, που, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, σε πολλά σημεία χρησίμευε σαν "βάση" για "πεζούλες" συγκράτησης του εδάφους, αλλά πιθανόν και άλλα αφανή αρχαιολογικά κτίσματα.

Μετά την παρουσία των αρχαιολόγων και αφού τα μηχανήματα "έπιασαν δουλειά" σε συνεχόμενη περιοχή, δίπλα στην αρχική, ακριβώς "στο κέντρο του ΧΥΤΑ" εντοπίστηκαν (20-10-09) "αρχαία". Με παρέμβαση της Αρχαιολογίας οι εργασίες διακόπηκαν τοπικά. Στην αρχή αποκαλύφτηκαν ερείπια, όστρακα, κ.λπ. του 200-300 μ.Χ., αλλά, όπως πληροφορούμαστε, ήδη η σκαπάνη έφτασε σε στρώματα των ελληνιστικών χρόνων. Από ειδικούς εκφράζεται η άποψη, ότι η περιοχή "πρέπει να έχει" υπολείμματα από κατοίκηση, αναγόμενη σε ακόμα πιο πρώϊμες περιόδους. Η γύρω περιοχή οδηγεί σε παρόμοια συμπεράσματα (ύπαρξη πηγής νερού - τώρα πηγάδι - στο χώρο του ΧΥΤΑ, προστατευμένη θέση από τους ανέμους, γειτνίαση με αρχαία φρυκτωρία στο Σέσι, αλλά και με την αρχαιολογική περιοχή - στα 800μ. - της ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ, κ.λπ.).





Τα παραπάνω αποτελούν λόγο "αποκλεισμού" της εξεταζόμενης θέσης από την κατασκευή ΧΥΤΑ. Αλλά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, (ΜΠΕ), του έργου αναφέρει αβασάνιστα, ότι η περιοχή δεν εμπίπτει στον παραπάνω λόγο αποκλεισμού, και αυτό ήταν αρκετό για το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Η ευρύτερη περιοχή, κατά καιρούς, φέρνει στην επιφάνεια ευρήματα, που "συμπληρώνουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Αττικής", ("ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18-11-09, σελ. 17). Είναι λογικό, ότι μία περιοχή, όπως το Γραμματικό, στον άξονα Μαραθώνα - οδός πρόσβασης προς Αθήνα από Χαλκίδα / Θήβα, θα έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να αποκαλύψει.

Τέλος, ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός, πως η είδηση, ότι στο χώρο του ΧΥΤΑ "βρέθηκαν αρχαία που αύριο θα ταφούν από ένα βουνό σκουπίδια", κυκλοφόρησε ευρέως και στο εξωτερικό, όπως μας πληροφορούν, και μάλιστα στο διαδίκτυο σκωπτικά κυκλοφόρησε το σχόλιο: "Οι Έλληνες ζητούν πίσω τα Ελγίνεια, αλλά οι ίδιοι θάβουν τα αρχαία τους στα σκουπίδια!"!

Πιο πρόσφατα προέκυψε ένα ακόμα, παραπλήσιο, στοιχείο. Μέσα στην περιοχή του ΧΥΤΑ ξεκινάει μία σπηλαιώδης, υπόγεια διαδρομή, που καταλήγει μέχρι τη θάλασσα στο Σέσι. Αναμένεται να διερευνηθεί από τους αρχαιολόγους και στη συνέχεια από σπηλαιολόγους.

Τί να κρύβει ακόμα αυτή η περιοχή;





ΠΗΓΗ: oxistoxyta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: