Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ "ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ" ...

΄Όπως είχαμε γράψει παλιότερα το ωριαίο ντοκιμαντέρ "ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ" (οι άνθρωποι του Οβριοκάστρου) σε σκηνοθεσία Χρίστου Ακρίδα και παραγωγή του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, θα προβληθεί στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα. Το φεστιβάλ διεξάγεται από τις 11 εώς τις 20 Μαρτίου 2011.

Οι προβολές της ταινίας μας θα γίνουν σε δύο αίθουσες: Την Πέμπτη 17/3 και ώρα 12:30 στην αίθουσα ΤΟΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ  και την Κυριακή 20/3 και ώρα 11:00 στην αίθουσα ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ.


Η φοιτητική κοινότητα της Κερατέας και της Λαυρεωτικής, μαζί με συντοπίτες μας κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με αφορμή τις προβολές του ντοκιμαντέρ. Στη Θεσσαλονική θα βρεθεί και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Το ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο ειναι μια παραγωγή του 2010 και υποστηρίχτηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής και τον Δημο Κερατέας.

Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες από την κοινωνία της Κερατέας και αποκαλύπτει ποιοί είναι οι κάτοκοι της περιοχής, που εδω και 15 χρόνια αγωνίζονται για μια καλυτερη ποιότητα ζωής προσανατολισμένη στον πολιτισμό.

Η κοινωνία της Κερατέας όταν το 1995 έμαθε πως στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου θα γίνει χωματερή, εναντιώθηκε και έφερε στην πολιτεία όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία απαγορεύουν την δημιουργία χωματερής στην περιοχή.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η σχέση της κοινωνίας με τον τόπο της αλλά και με την ιστορία.

Κάποιοι γνώριζαν την αξία της περιοχής, κάποιοι όμως οχι.

Νέοι της περιοχής, που μέχρι την κρίσιμη εκείνη στιγμή που αποφασίστηκε η δημιουργία χωματερής ζούσαν αμέριμνοι στους ρυθμούς της καθημερινότητας, ανακαλύπτουν το Οβριόκαστρο, την ιστορία του, τις ομορφιές του, τις οικολογικές διαδρομές του και αναζητούν τρόπους αναχαίτησης της απειλής.

Συσπειρώνονται γύρω από τους αρχαιολόγους, που έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στο Οβριόκαστρο, οργανώνουν μουσικά και εικαστικά δρώμενα στην περιοχή, διαδίδουν μέσα από το διαδίκτυο την υπόθεση του Οβριοκάστρου.
Η κοινωνία, με επικεφαλής τον δήμαρχο, στρέφεται στις πολιτισμικές αξίες της περιοχής.

Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η αναξιόπιστη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια απέναντι στην κοινωνία και παρουσιάζεται η μεθοδική και αποφασιστική στάση της κοινωνίας της Κερατέας.

Αυτή είναι η κοινωνία που από τον Δεκέμβριο του 2010, είναι σε καθημερινή βάση, αντιμέτωπη με τις δυνάμεις καταστολής και πρωταγωνιστεί με αυτόν τον τρόπο στο διαδίκτυο και σε λιγοστά τηλεοπτικά κανάλια.

Το ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο είναι μια κοινωνιολογική ματιά σε μια κοινωνία η οποία θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτική όλων των τοπικών κοινωνιών της Ελλάδας.


Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: