Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κας ΜΕΝΔΩΝΗ...

Πολλοί είναι οι πρωταγωνιστές στο έγκλημα που μεθοδεύεται εδώ και 15 χρόνια στην περιοχή μας. Μία από αυτούς είναι και η γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, αρχαιολόγος, κ. Λίνα Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη ως γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. συνδέεται και με την απόφαση του 2003, που άλλαξε τις 2 προηγούμενες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων αρχαιολογικών εφορειών, αλλά και με την αδιάλλακτη στάση της να μην φέρνει το θέμα προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως οφείλει. Η παρακάτω επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρο Μπένο...




Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρο Μπένο




Σωτήρης Ιατρού
Δημοτικός Σύμβουλος Λαυρεωτικής
πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας
sotiatrou@yahoo.gr















Βαγγέλης Μυτιληναίος
Γρ. Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Αναβύσσου,
Τελειόφοιτος τμ. Ιστορίας - Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
evmytilinaios@yahoo.gr













Προς.: Πρόεδρο "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ" κ. Σταύρο Μπένο

Κοιν: 1. Δ.Σ. Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ"
2. Έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, Κοινωνία της Πληροφορίας


Θέμα: Αίτημα Πειθαρχικής Δίωξης κατά της κ. Λίνας Μενδώνη, μέλους του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ" και Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού για κατ’ επανάληψη δραστηριότητα αντίθετη με τους σκοπούς και τις αρχές του Σωματείου

Κερατέα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Κύριε Πρόεδρε,


Λίγες ημέρες από την έγκρισή σας έπειτα από την κατέθεση του πρώτου χρηματικού ποσού για το σχετικό «κουμπαρά», προκειμένου η τοπική μας Κοινωνία, οι φορείς, οι επιχειρήσεις αλλά και οι ίδιοι οι Πολίτες να μπορούν συνεισφέρουν υλικά στην αναστήλωση και ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα Μνημεία του τόπου μας και όχι μόνο, του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού, του αρχαιότερου Θεάτρου της Πατρίδας μας, σύμφωνα πάντοτε με τις αρχές και τις αξίες του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ', που προσβλέπουν στην ουσιαστικότερη σύνδεση των μνημείων μας και ιδιαίτερα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης με την ίδια την Κοινωνία, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε σχετικά με ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας και το μέλον των Ανθρώπων και των Μνημείων του...


Δυστυχώς με αφορμή την παράνομη κατοχή του τόπου μας και πιο συγκεκριμένα του Αρχαιολογικού χώρου του Οβριόκαστρου Κερατέας στο Δήμο Λαυρεωτικής από Αστυνομικές Δυνάμεις, έχουμε χρέος να σας ενημερώσουμε για ορισμένα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής μας, την προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικά για τον κινδύνο που διατρέχει το ίδιο το Θέατρο, ο αρχαιολογικός χώρος του Θορικού αλλά και ευρύτερα η Λαυρεωτική από ανόητες και συνάμα εγκληματικές αποφάσεις, που έχουν παρθεί και επιχειρείται να εφαρμοστούν με τη βία σε βάρος της περιοχής μας και των μνημείων της.


Όπως γνωρίζετε την τελευταία δεκαπενταετία η ελληνική Πολιτεία επιχειρεί με κάθε μέσο να εφαρμόσει έναν παράλογο περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα και να εγκαταστήσει παρανόμως μια αθηναϊκή χωματερή σε ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία της Λαυρεωτικής, το Οβριόκαστο. Συγκεκριμένα η περιοχή που είναι χωροθετημένος ο ΧΥΤΑ προστατεύεται με δύο Νόμους του Κράτους, αφενός ως μνημείο της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής που είναι κηρυγμένος «Ιστορικός Τόπος και Τοπίο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΦΕΚ 852Β/3-9-1980) με μικρότερα ή μεγαλύτερα Μνημεία όπως το Μνημείο του Σουνίου αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού και αφετέρου ο ίδιος ο λόφος του Οβριοκάστρου αποτελεί αυτό καθ’ αυτό κηρυγμένο Μνημείο ως Α’ Ζώνη Αρχαιολογικής Προστασίας(ΦΕΚ 1070/29-12-1995), που σημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η επιλογή χώρων για Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων εντός τέτοιων κηρυγμένων περιοχών. Παράλληλα η περιοχή κρίνεται ακατάλληλη για πέντε ακόμη σύμφωνα με το Νόμο λόγους. Στο χώρο υπάρχει φυσική Πηγή καθώς και το υδατόρευμα «Μουζάκι» που καταλήγει κυριολεκτικά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τέλος στον κόλπο του Θορικού βόρεια του Λαυρείου. Ακόμη η περιοχή, η οποία έχει εντός της νόμιμη κατοικία, απέχει μόλις 1500 μέτρα από τον προ του 1923 οικισμό της Πλάκας καθώς και 3 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Κερατέας. Επίσης ο χώρος βρίσκεται στην καρδιά του μεταλλοφόρου χώρου της Λαυρεωτικής με πηγάδια, στοές, γαλαρίες, ενώ επιβάλλεται από το Νόμο η όποια χωροθέτηση να βρίσκεται εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων. Ακόμη το τεκτονικό ρήγμα της περιοχής διαπερνά ολόκληρο το χώρο σύμφωνα με το χάρτη του ΙΓΜΕ για την Αττική, ενώ τέλος η περιοχή προστατεύεται και από καθεστώς αναδασωτέας έκτασης. Στη φάση που βρισκόμαστε εκκρεμούν τρεις προσφυγές στο ΣτΕ για τις απαλλοτριώσεις, για την παράνομη άρση του καθεστώτος αναδάσωσης καθώς και για την περιβαλλοντική έγκριση του ΧΥΤΑ όπου τίθεται και το θέμα των αρχαιοτήτων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για «παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικό χώρο» αμέσως μετά την έκδοση από το Δήμο Κερατέας και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής του βιβλίου «Ο Αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας» με όλες τις αρχαιολογικές δημοσιεύσεις για το εν λό
γω Μνημείο, βιβλίο που σας παραδώσαμε μεταξύ άλλων συγγραμμάτων για τον τόπο
μας και τα μνημεία του κατά την πρώτη μας συνάντηση…


Για λόγους που άπτονται επομένως της ιστορικής, αρχαιολογικής και οικολογικής αξίας της Λαυρεωτικής ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις μεθοδεύσεις και τις πρακτικές του ιδρυτικού μέλους του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ" και δις Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη σε βάρος του Φυσικού Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λαυρεωτικής.

Συγκεκριμένα,


1ον Κατόπιν μεθοδεύσεων από την τελευταία και τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο τότε προϊστάμενος της Β’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεώργιος Σταϊνχάουερ επιτρέπει τη δημιουργία χωματερής στο συγκεκριμένο χώρο έπειτα από «αναβάπτιση» της ίδιας περιοχής από «Οβριόκαστρο» σε «Βραγόνι» ξεχνώντας προφανώς τις ενστάσεις που ο ίδιος αναφέρει σε δύο διαδοχικά έγγραφά του το 1996 και το 1997.


2ον Η κυρία Μενδώνη αρνείται πεισματικά την παραπομπή της υπόθεσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως ορίζει το άρθρο 10 του Αρχαιολογικού Νόμου, προκειμένου να αποφασίσει. Αυτό συνέβη και το 2003 που σε μια νύχτα άλλαξε το όνομα της περιοχής για να υπογραφεί το παραπάνω έγγραφο από τον παραπάνω επίορκο προϊστάμενο και να ψηφιστεί ως Νόμος ο περιφερειακός σχεδιασμός με αρμόδια Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. την κ. Βάσω Παπανδρέου, αλλά και κατά τη σημερινή περίοδο έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου Κερατέας. Χαρακτηριστική είναι η φράση της σε συνάντηση που είχαν «Εγώ είμαι το Κράτος, εγώ αποφασίζω, δεν το παραπέμπω στο ΚΑΣ και το έργο θα γίνει κανονικά…»


3ον Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και προκλητικό η κυρία Μενδώνη από τη μία στην τρίτη Γενική Συνέλευση του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο των Οινιάδων να μιλά για «κρατούσα αντίληψη ότι τα μνημεία προστατεύονται και διατηρούνται καλλίτερα από τη στιγμή που κοινωνικοποιούνται» ή πως «ο σύγχρονος άνθρωπος, ο πολίτης, ο κάτοικος ενός τόπου, ως φορέας της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς απαιτεί τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος του να αποτελούν κοινωνικά αγαθά και ως τέτοια να βιώνονται…» και από την άλλη λίγες μέρες πριν από τη Γενική μας Συνέλευση να την ακούμε οι ίδιοι κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στο χώρο, ένα μνημείο σαν το Οβριόκαστρο, ένα ελληνιστικό κάστρο με διάμετρο 500 περίπου μέτρα, να το αποκαλεί «καστράκι» αλλά και να μην παίρνουμε καμιά σαφή απάντηση για την επίσης περίτρανη παρανομία ότι το αρχαίο μνημείο αφενός βρίσκεται στον εν λόγω χώρο που σκοπεύουν να φτιάξουν έναν τεράστιο σκουπιδότοπο και αφετέρου οτι Μνημείο και χώρος του ΧΥΤΑ έχουν και άμεση οπτική επαφή… Η απάντηση ήταν και πάλι «ναι μεν, αλλά έτσι έχει αποφασιστεί έτσι πρέπει να γίνει…»


Κύριε Πρόεδρε, η Λαυρεωτική βρίσκεται σε κίνδυνο, η Νοτιοανατολική Αττική βρίσκεται σε κίνδυνο! Κινδυνεύουν οι πόλεις της Κερατέας και του Λαυρείου, οι οικισμοί της Πλάκας και του Θορικού… Κινδυνεύει μια ολόκληρη περιοχή που σφύζει από μοναδικά αρχαία και νεώτερα βιομηχανικά μνημεία, μια περιοχή που ορίζει την ίδια την Ιστορία των Πολιτικών και Κοινωνικών Κινημάτων στην Ελλάδα, μια περιοχή μοναδική στον πλανήτη με πλούσιο φυσικό και ορυκτό πλούτο, μια περιοχή για την οποία εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί πασχίζουν ώστε να ενταχθεί στον κατάλογο των ιστορικών τόπων και μνημείων της Ουνέσκο. Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος του Θορικού και το αρχαιότερο Θέατρο της Ελλάδας από την ρύπανση, την υποβάθμιση και το γενικότερο μαρασμό που θα προκύψει αν δεν εκδιώξουμε αυτή την απειλή από τον τόπο μας!


Για όλα τα παραπάνω καλούμε τόσο εσάς προσωπικά – άλλωστε το προσωπικό κύρος και το ήθος σας όλα αυτά τα χρόνια από οποιαδήποτε θέση κληθήκατε να υπηρετήσετε το Δημόσιο Συμφέρον είναι αδιαμφισβήτητα – όσο και το Δ.Σ. του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ" να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσετε κάθε πτυχή του ζητήματος σύμφωνα και με ό,τι ορίζει το Αρ. 13 του Καταστατικού του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ" για πειθαρχική δίωξη του εν λόγω μέλους.
Σε αντίθετη περίπτωση κατά την οποία το ζήτημα δεν εισαχθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. δεν μπορούμε παρά να εκλάβουμε μια τέτοια κίνηση ως απόπειρα συγκάλυψης του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού εγκλήματος που επιχειρεί η Κυβέρνηση συνοδεία κατασταλτικών δυνάμεων με άμεσους και ηθικούς αυτουργούς μεταξύ άλλων και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.


Εξυπακούεται ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και μια πιθανή επίσκεψη στο Μνηνείο – ευελπιστούμε να μη θεωρηθείτε και εσείς επικίνδυνο ταραχοποιό στοιχείο από τις δυνάμεις καταστολής που προστατεύουν τα μηχανήματα του εργολάβου – προκειμένου να δείτε ο ίδιος την έκταση του εγκλήματος που επιχειρείται και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας…



Με ιδιαίτερη εκτίμηση και τις θερμότερες ευχές μας για το Νέο Έτος


Τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ


Σωτήρης Ιατρού
Βαγγέλης Μυτιληναίος



ΠΗΓΗ: ecclesiademo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: