Όσον αφορά στα απορρίμματα, το σημαντικότερο εθνικό Περιβαλλοντικό μας πρόβλημα, κάθε Έλληνας στατιστικά παράγει κάθε χρόνο 437 κιλά σκουπίδια που καταλήγουν σε χωματερές. Συνυπολογίζοντας ότι στην Αττική κατοικούν οι μισοί κι πλέον Έλληνες και πάνω από το μισό παραγωγικό ιστό της χώρας, τα απορρίμματα υπερβαίνουν τα 4.000.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως…
Εύκολα κατανοεί κανείς ότι μία λύση είναι επιβεβλημένη διότι η Αττική θα κατακλειστεί από σκουπίδια…
Παράλληλα, ο τεράστιος όγκος των απορριμμάτων της Αττικής αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα που προκύπτουν από τα δημοτικά τέλη είναι ένα τεράστιο έσοδο για το σύνδεσμο, που οφείλει να τα διαθέσει υπέρ μιας ορθής οικονομικά και περιβαλλοντικά διαχείρισης για την Αττική, ενώ παράλληλα σύμφωνα με το υφιστάμενο σχεδιασμό Δήμοι που δεν ανήκουν στο σύνδεσμο – για διάφορους λόγους – είναι αναγκασμένοι να συντηρούν παράνομες χωματερές ή να δίνουν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος στον ΕΣΔΚΝΑ ή στις ομάδες κακοποιών που ελέγχουν τον ΧΥΤΑ της Αττικής (Λιόσια μέχρι πρότινος και πλέον Φυλή) προκειμένου να δεχθεί κάποιες ποσότητες απορριμμάτων.
Η κατάσταση στη χωματερή της Φυλής είναι - πέρα από αποκαρδιωτική - ο ορισμός του γκέτο. Συμμορίες αθιγγάνων και μη που ασκούνται σε μια αλλοπρόσαλλη και περιβαλλοντικά επικίνδυνη «διαχείριση» των απορριμμάτων, τα οποία καταλήγουν χωρίς καμιά απολύτως διαλογή στο ΧΥΤΑ, καλύπτει πίσω της χορό πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, μεγάλα συμφέροντα, μπράβους της νύχτας, συμμορίες και νονούς. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες του Προέδρου των εργαζομένων του ΧΥΤΑ Φυλής κ. Χρήστου Χάρδα και των λεγομένων του για «ξυλοδαρμούς εργαζομένων», «επικίνδυνα δρομολόγια» και «μεροκάματα τρόμου στη χωματερή» με καταλογισμό των ευθυνών στην Διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ και του προσωπικά στον Προέδρο του κ. Νίκο Χιωτάκη, Δήμαρχο Κηφισιάς…
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η μαφία των σκουπιδιών και η φρενίτιδα για δημιουργία νέων χωματερών;
Οι λόγοι είναι προφανείς:
1.Τεράστια ποσά από την Ε.Ε. με τη μορφή επιδοτήσεων - για το ελάχιστο διάστημα που οι ΧΥΤΑ είναι νόμιμος τρόπος διαχείρισης ακόμη, όσο η Ελλάδα δεν προχωρά σε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης - προς τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες της χώρας που παίρνουν τα έργα.
2. Τεράστια κέρδη των Δήμων του ΕΣΔΚΝΑ οι οποίοι θα επιβαρύνουν ξανά τους δημότες τους με όλο και περισσότερα δημοτικά τέλη για τη συντήρηση όλο και περισσότερων ΧΥΤΑ, κρατώντας φυσικά ένα ποσό ή αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω για το… καλό του κάθε Δήμου... ένας ιδιότυπος δηλαδή αντιπεριβαλλοντικός έμμεσος φόρος από τους Δήμους. Όσο περισσότερα σκουπίδια κάνει ένας Δήμος ανεβαίνει και το αντίστοιχο Δημοτικό τέλος, άρα κερδίζει και ο ΟΤΑ από τα περισσότερα σκουπίδια...
3. Τεράστια ποσά μαύρων – υπόγειων συναλλαγών με την μαφία των σκουπιδιών η οποία αυτή ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τα σκουπίδια. Πρόκειται για ένα τεράστιο φαγοπότι μεταξύ διοίκησης ΕΣΔΚΝΑ και παρακράτους που κερδίζει τεράστια ποσά από τη διαχείριση μέσα στις χωματερές και συντηρεί επιχειρήσεις, μαγαζιά, καριέρες πολιτικών, ποδοσφαιρικές ομάδες και δε συμμαζεύεται…
Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν προ δεκαετίας και πλέον είχε προταθεί η δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή της Ριτσώνας για τα απορρίμματα της Αττικής, η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση. Οι λόγοι επίσης προφανείς. Πρώτον, Δημοτικοί παράγοντες των Λιοσίων δεν σκόπευαν να πάψουν να λαμβάνουν τα αντισταθμιστικά οφέλη πολλών εκατομμυρίων τότε Δραχμών – άρα δε σκόπευαν να πάψουν τη λειτουργία της χωματερής στον τόπο τους - και αφετέρου ο Ενιαίος Σύνδεσμος δεν σκόπευε να αφήσει τη διαχείριση στον αντίστοιχο Ενιαίο Σύνδεσμο Βοιωτίας ή τη Νομαρχία Βοιωτίας άρα δεν θα υπήρχε η επιστροφή από τα δημοτικά τέλη (επιχείρημα 2 λίγο πιο πάνω), αλλά θα πήγαιναν τα χρήματα στο Δήμο που θα βρισκόταν η χωματερή και στους Δήμους της Βοιωτίας και όχι στους Δήμους της Αττικής, μέλη του ΕΣΔΚΝΑ. ΕΣΔΚΝΑ, σκουπίδια και διαχείριση δεν θα υφίστατο εντός Αττικής, ούτε όμως και τα χρήματα που τα ακολουθούν…
Το παραπάνω γεγονός δεν είναι φυσικά η ενδεικνυόμενη λύση. Άλλωστε προτάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Φανερώνει όμως το γιατί “ΠΡΕΠΕΙ” σύμφωνα με ορισμένους τα σκουπίδια να μείνουν ΕΝΤΟΣ Αττικής…
Το πλήθος των σκουπιδιών και η μη χρηστή διαχείρισή τους αποτελεί όνειδος για την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λύσεις περιορίζονται στη δημιουργία «νόμιμων» χωματερών και μόνο.
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι καλά όλα αυτά, τι να γίνει όμως; Πού θα πάνε τα σκουπίδια τόσων ανθρώπων…; Την ίδια στιγμή όμως δεν αναρωτιέται κανείς γιατί σε Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν εργοστάσια μέσα στις πόλεις που μετατρέπουν σε ενέργεια τα απορρίμματα χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο το περιβάλλον, γιατί γίνεται ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή;
Οι λύσεις είναι απλές και συγκεκριμένες:
1) Ανακύκλωση
Από το 2003 βρίσκεται σε λειτουργία η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ούτε η Αθήνα, ούτε ο Πειραιάς έχουν ξεκινήσει με στόχο και πρόγραμμα την προσπάθεια αλλά πασχίζουν ως φαίνεται για το αντίθετο. Σειρά Δήμων εντός Λεκανοπεδίου δεν μπαίνουν στο πρόγραμμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι ζητούν να μπουν και να προμηθευτούν Μπλε κάδους και δεν γίνεται δεκτό το αίτημά τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Κερατέας που – αντιμετωπίζοντας το γνωστό πρόβλημα της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ χωροθέτησης ΧΥΤΑ – μείωσε με την ανακύκλωση και μόνο τον όγκο των απορριμμάτων κατά 30%! Δυστυχώς οι υπόλοιποι ΟΤΑ της Λαυρεωτικής που είναι στο ίδιο πρόγραμμα φαίνεται να θεωρούν το ζήτημα δευτερεύον και το ποσοστά είναι πολύ μικρότερα. Δεν πετιέται στα σκουπίδια ΚΑΜΜΙΑ συσκευασία και κάθε καθαρό κομμάτι πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού.
2) Οικιακή Κομποστοποίηση
Μία μη διαδεδομένη μέθοδος ακόμη είναι ο λεγόμενος σκουπιδοφάγος. Πρόκειται για ειδικούς κάδους στους οποίους ρίπτονται μεγάλο ποσοστό από οργανικά υλικά (φλούδια, τσόφλια και τα συναφή…), βασική παράμετρος των σκουπιδιών που παράγουμε στην καθημερινότητά μας, και έπειτα από συγκεκριμένη διαδικασία επιτυγχάνεται με φυσικό τρόπο η δημιουργία λιπάσματος για τα οικιακά φυτά. Η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης έχει κάνει αξιόλογη δουλειά τα τελευταία χρόνια πάνω στην ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο ζήτημα της Ανακύκλωσης και της Οικιακής Κομποστοποίησης.
3) Μελέτη Πολυτεχνείου ΚρήτηςΣύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Αλέξανδρο Π. Οικονομόπουλο ο υφιστάμενος σχεδιασμός απαιτεί σε Εθνικό επίπεδο τη δημιουργία πάνω από 100 ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα με κόστος συντήρησης 1.100.000.000 Ευρώ ανά έτος!! Σύμφωνα με την ίδια μελέτη προτείνεται, αντί για τη δημιουργία πλήθους χωματερών, η κατασκευή το μέγιστο 10 Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων όπου
α) εξυπηρετούν συνολικά όλη τη χώρα
β) βρίσκονται σε χώρους που δεν επηρεάζουν τοπικές Κοινωνίες και Οικονομικό Ιστό
γ) δεν προκαλούν παρά ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κυρίως…
δ) λόγω της εξυπηρέτησης μεγάλων περιοχών το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει ακόμη και θετικό ισοζύγιο!!!
Στο Ελλαδιστάν πρέπει να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαστε ελέφαντες…!!!
Βαγγέλης Μυτιληναίος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου