Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Αρχαιολογικό «μπλόκο» στην Κερατέα

Σημερινό άρθρο του Βήματος

Καθυστερεί η κατασκευή ΧΥΤΑ, καθώς η αρμόδια Εφορεία δεν έχει κάνει αυτοψία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ


Στον «αέρα» βρίσκεται η κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Κερατέα, δυναμιτίζοντας τον συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια στο Λεκανοπέδιο. Εγγραφο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, με ημερομηνία 5 Αυγούστου 2008, καθιστά σαφές ότι η κατασκευαστική κοινοπραξία δεν μπορεί να αρχίσει εργασίες για τον ΧΥΤΑ αν η υπηρεσία δεν ολοκληρώσει αυτοψία στην έκταση - βρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής και σε απόσταση 250-300 μ. από το όριο της Ζώνης Α΄ αδόμητης, απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Οβριοκάστρου, άμεσα ορατή από αυτόν.


Χθες βράδυ, μάλιστα, ο Δήμος Κερατέας διοργάνωσε συζήτηση, παρουσία βουλευτών της περιοχής, με θέμα τη χωροθέτηση της χωματερής δίχως έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Τη μέγγενη γύρω από τα αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, σφίγγει ακόμη περισσότερο η απόφαση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής να βάλει 24ωρο λουκέτο στον μοναδικό ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου, στη Φυλή, την προσεχή Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, με αίτημα να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στην Κερατέα και στο Γραμματικό.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κερατέας κ. Στ.Ιατρού, έρεισμα για τη χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση- μόλις στις 16 Ιουλίου 2008- από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας των εισαγγελέων κ. Π.Αθανασίου και κ. Ε. Ράικου για την υπόθεση Χρ. Ζαχόπουλου σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία και διετάχθη περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση για «Παράνομη Χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο ιστορικό- αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας». Σύμφωνα με τη δικογραφία, η έρευνα αφορά πολιτικά πρόσωπα και διοικητικούς προϊσταμένους του υπουργείου Πολιτισμού, ως και μελετητές οι οποίοι απέκρυψαν τον χαρακτήρα του εν λόγω χώρου.

« Η έρευνα έχει ήδη επισημάνει ότι δεν υπήρξε απόφαση του ΚΑΣ,παρά το γεγονός ότι ήταν εκ του νόμου υποχρεωτική » υπογραμμίζει ο κ. Ιατρού. Για την ιστορία, ο ίδιος τονίζει: « Σε δύο διαδοχικά έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού απαγορευόταν η κατασκευή ΧΥΤΑ σε αυτό τον χώρο λόγω της ιδιαιτερότητάς του (ιστορικός τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους).Ενώ η υπόθεση είχε οριστικά λήξει το 1998, με νέο έγγραφο το 2003- το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος,ο κ. Γ. Σταϊνχάουερ - και χωρίς απόφαση του ΚΑΣ,αναιρούνται όλα τα παραπάνω και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δίδει την έγκρισή της υπό προϋποθέσεις».

Με το πρόσφατο έγγραφό της η αρμόδια Εφορεία απαντούσε κατ΄ ουσίαν στην κατασκευαστική κοινοπραξία του ΧΥΤΑ στην Κερατέα ότι δεν ήταν δυνατή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για έναρξη των εργασιών στις 28 Ιουλίου, καθώς η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής, που αντιτίθενται στην κατασκευή του, δεν της επέτρεψε την είσοδο και άρα τη διενέργεια αυτοψίας στις ιδιοκτησίες τους, καθώς δεν έχουν ακόμη απαλλοτριωθεί. Οι απαλλοτριώσεις- για τις οποίες, σημειωτέον, δεν έχει προς το παρόν ορισθεί τιμή μονάδας- είναι μόνο μία από τις πτυχές της υπόθεσης. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι προσφυγές του δήμου προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτη παρέμβασητουεισαγγελέα (από τις 25 Ιανουαρίου 2008 ), πάντα λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της έκτασης.

Η Εφορεία θυμίζει μάλιστα στην κατασκευαστική κοινοπραξία ότι δεν έχει λάβει την εγκεκριμένη μελέτη για το έργο, η κατασκευή του οποίου υπό ομαλές συνθήκες αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών.


Πηγή : Εφημερίδα Το Βήμα Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: