Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ενάντια στην εγκατάσταση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας 13 Δήμοι από έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Έκκληση με επιστολή προς την ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος να επανεξετάσει και να επαναξιολογήσει την κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας κάνουν οι Δήμοι του ευρωπαϊκού δικτύου RURENER (δίκτυο Ευρωπαϊκών αγροτικών δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή ουδετερότητα), ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Κερατέας,



Από 10 έως 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Τιράνο της Ιταλίας συνάντηση των δημάρχων μελών του δικτύου στην οποία υπογράφηκε και η χάρτα συνεργασίας του προγράμματος RURENER.

Τον Δήμο Κερατέας εκπροσωπεί στο πρόγραμμα ο κ. Σωτήρης Ιατρού Δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος ο οποίος ενημέρωσε για το μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κερατέας με το ζήτημα του ΧΥΤΑ καταθέτοντας το ιστορικό και τα μεταφρασμένα έγγραφα της υπόθεσης .


Στη διάρκεια της πρώτης μέρας του συνεδρίου έγινε αποδεκτή η πρότασή του για στήριξη του δικτύου στον Δήμο Κερατέας ενώ ενημερώθηκαν για το ζήτημα και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής που είχαν κληθεί να παραστούν στις εργασίες.


Έτσι στις 11 Μαρτίου συνυπογράφηκε επιστολή με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή επιτροπή Περιβάλλοντος και κοινοποίηση στα ελληνικά υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη.



Η ανάδειξη του ζητήματος εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους και τους ήταν αδιανόητο ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις που πλήττουν το περιβάλλον αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά πόσο μάλλον όταν αφορά την Ελλάδα και δήλωσαν συμπαράσταση αλλά και βεβαιότητα για την θετική έκβαση του αγώνα μας. Πιο ενημερωμένος και υποψιασμένος βέβαια ο Δήμαρχος Νικηφόρου Δράμας κ. Γιώργος Καριώτης αλλά και ο Δήμαρχος του Τιράνο κ.Pietro del Simone ο οποίος αυτή την εποχή βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με κατασκευαστική εταιρία που παραβαίνει περιβαλλοντικούς όρους σε υπό κατασκευή ενεργειακό έργο στον Δήμο του.



Εκτός της παρουσίασης των στοιχείων του τοπικού προβλήματος ο κ. Σωτήρης Ιατρού πρόσθεσε στους συνέδρους:


«Οι υποχρεώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης δεν μπορούν να σταματούν στην κατανομή και μόνο των πόρων. Είναι ανάγκη να προηγείται αυστηρός και ενδελεχής έλεγχος πριν την κατανομή τους αλλά και κατά την διάρκεια διαχείρισης και αξιοποίησής τους. Όπως επίσης οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν στην έκδοση οδηγιών-κατευθύνσεων και στην επιβολή μέτρων χωρίς να διαπιστώνεται άμεσα η εφαρμογή τους αλλά και αν ο τρόπος εφαρμογής τους θίγει αναφαίρετα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των πολιτών και ότι τους περιβάλλει. Η περίπτωση της Κερατέας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όπου κοινοτικοί πόροι έρχονται να στηρίξουν ένα σαθρό σύστημα που ζημιώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον φυσικό πλούτο και ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο όταν στα υπόλοιπα κράτη μέλη τα απορρίμματα είναι πηγή κερδοφορίας με άμεσο αποδέκτη τον πολίτη. Η κοινότητα οφείλει να παίρνει θέση. Δεν την τιμά ο ρόλος του Πόντιου Πιλάτου».


Ο κ. Σωτήρης Ιατρού δήλωσε:


«Αν θα πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την εβδομάδα που πέρασε στην υπόθεση Οβριόκαστρο είναι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων στην προσπάθεια των εργολάβων να μπουν στο χώρο του Οβριοκάστρου την περασμένη Τετάρτη.
Η παρέμβασή μας στην Ιταλία σίγουρα θα ακουστεί και θα ληφθεί υπόψη από εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Για τους έλληνες υπεύθυνους δεν αλλάζει κάτι. Γιατί πολύ απλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η Κερατέα έχει ήδη κερδίσει τον αγώνα. Είμαστε ακόμα εδώ για να δώσουμε τη χαριστική βολή ώστε να μην επανέλθουν ποτέ ξανά. Γι’αυτό δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε.
Φρόνιμο, συνετό αλλά και γενναίο θα ήταν για αυτούς που εκπροσωπούν και στηρίζουν το δημοκρατικό μας σύστημα να επιλέξουν τη χαριστική βολή ενός δικαστηρίου ή μιας διοικητικής πράξης. Αλαζονικό, προσβλητικό και ανόητο θα ήταν να αναζητήσουν τη “χαριστική βολή” στα χώματα.
Στα χώματα, που εμείς τρέξαμε, ονειρευτήκαμε, τραφήκαμε, αναπνεύσαμε...»





















 



















Τι είναι το δίκτυο RURENER;




Οι δήμοι μέσω αυτού του προγράμματος, σκοπό έχουν να αποκτήσουν εμπειρίες, τεχνογνωσία, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής ουδετερότητας.


Δεδομένου ότι ο Δήμος Κερατέας έχει τόσο αστικά όσο και αγροτικά χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξετάζονται στα πλαίσια του Ευρωπαικού Δικτύου Αγροτικών Δήμων “RURENER” στο οποίο ο Δήμος Κερατέας συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος και το οποίο έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου ενεργειακά «ουδέτερων» δήμων.


Μέσω της συμμετοχής του στο “RURENER” o Δήμος αποβλέπει στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης και διάδοσης της χρήσης ΑΠΕ στην περιοχή του, η οποία θα έχει αποτελέσματα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δράσεων Εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Δήμος Κερατέας έχει ήδη κάνει την καταγραφή όλων των ενεργειακών αναγκών των δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων όπως και μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού του Δήμου.


Ειδικότερα για τον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας οι προβλεπόμενες από τον Δήμο Κερατέας δράσεις για την περίοδο 2009 – 2015 συνοψίζονται ανα κατηγορία δράσεων ως ακολούθως:


ΑΞΟΝΑΣ 1. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ



ΑΞΟΝΑΣ 2. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ



ΑΞΟΝΑΣ 3. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ



ΑΞΟΝΑΣ 4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ



ΑΞΟΝΑΣ 5. ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ



Για τις έως τώρα μετρηθείσες δράσεις η συνολική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας θα ανέρχεται στις 2.548.294 kWh ενώ η μείωση εκπομπών CO₂ στους 790,8 tn με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για τον Δήμο όπου αναλόγως με τις κατά καιρό τιμολογήσεις ΔΕΗ και τιμές καυσίμων θα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.


Το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ είναι αυτή τη στιγμή η βασική πηγή χρηματοδότησης τέτοιων δράσεων στην Ελλάδα. Ο Δήμος Κερατέας σε συνδυασμό με την συμμετοχή στο πρόγραμμα RURENER έχει υποβάλει έναν από τους πιο εμπεριστατωμένους φακέλους στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Εδώ και ένα χρόνο περίπου ο φάκελος δεν έχει κριθεί επίσημα όπως άλλωστε όλες οι υποβολές των Δήμων αφού οι κοινοτικοί πόροι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει το ελληνικό κράτος για να στηρίξει το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ παραμένουν στα αζήτητα.

Γι’ αυτό το λόγο ο Δήμος Κερατέας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που είναι και ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου έχει ξεκινήσει την αναζήτηση τεχνογνωσίας και πόρων σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους τεχνικούς συμβούλους του RURENER που περιλαμβάνουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλίας, την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Να σημειωθεί ότι, στο Δίκτυο RURENER συμμετέχουν 14 Δήμοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα (Δήμος Νικηφόρου Δράμας, με τεχνικό σύμβουλο το ΤΕΙ Δασοπονίας Δράμας), την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία με την δυνατότητα να αυξηθούν το επόμενο διάστημα. Επίσης συμμετέχουν 12 τεχνικοί σύμβουλοι που περιλαμβάνουν Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα RURENER άρχισε την 1η Δεκεμβρίου 2008 και αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης της εκπόνησης σχεδίων και των δράσεων ενημέρωσης κάθε Δήμου στις 30 Νοεμβρίου 2011. Εκτός απροόπτου στις 4 και 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί διημερίδα παρουσίασης του προγράμματος και ενημέρωσης των πολιτών στον Δήμο Κερατέας σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ. Όλες οι εργασίες, συνέδρια, ενημερωτικές ημερίδες, μεταφορές και διαμονή των μελών του δικτύου καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια.





Δεν υπάρχουν σχόλια: