Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Το ταξίδι των κ.κ. Λουκά και Χιωτάκη στην Κύπρο...




Γέλιο και προβληματισμό μας προκαλεί ο τρόπος, με τον οποίο προσπαθούν να μας επιβάλουν αυτόν τον απαράδεκτο και ξεπερασμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική.


Γέλιο, γιατί προσπαθούν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να μας παραμυθιάσουν με σύγχρονες, τάχα, μεθόδους και εργοστάσια επεξεργασίας. Πέρυσι, το Μάϊο του 2009, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Κατρής, περιφερόταν, στα φιλικά, για τον "όμιλο", ΜΜΕ, διαφημίζοντας το σύγχρονο εργοστάσιο της Herhof, θυγατρικής της Helector Germany, στην πόλη Όσναμπρουκ της Γερμανίας. Ενάμιση μήνα μετά, στις αρχές Ιουλίου, ξεκίνησαν την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ από το Γραμματικό, συνοδεία των ΜΑΤ. Ένα χρόνο μετά, σήμερα, δε βλέπουμε ούτε εργοστάσια, ούτε σύγχρονη επεξεργασία και διαχείριση, ούτε τίποτα από αυτά που τόσο όμορφα γίνονται αλλού και μας υπόσχονται ότι θα γίνουν κι εδώ. 

Αυτό που κατασκευάζουν είναι ΧΥΤΑ και μάλιστα πάνω σε αρχαία ευρήματα!!!

Στις 22 Ιουνίου 2010 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή Κόσιη, 20 χλμ ΒΔ από τη Λάρνακα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές η μονάδα "μπορεί να επεξεργαστεί ποσότητα 200.000 τόνων ετησίως" και θα δέχεται απορρίμματα από τις επαρχίες της Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ προβλέπεται ακόμα η κατασκευή και λειτουργία 2 μονάδων Μηχανικής Ανακύκλωσης, 2 μονάδων επεξεργασίας οργανικού υλικού-κομποστοποίησης, 1 μονάδας θερμικής επεξεργασίας και 4 ΧΥΤΑ. Όλα αυτά σε μία χώρα με πληθυσμό περίπου 800.000 και με ετήσια παραγωγή αστικών αποβλήτων για το έτος 2007, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, 586.750 τόνους και 747kg/άτομο ετησίως.

φωτογραφία: Theopemptou Charalampos


Στην Αττική, με την ΟΕΔΑ στην περιοχή Σκαλιστήρι-Φυλή, όπου ήδη η Ελλάδα παραπέμπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών 2006/12/ΕΚ και 1999/31/ΕΚ που αφορούν αντίστοιχα τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων και με τις 2 ΟΕΔΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, με δυνατότητα επεξεργασίας 255.000 tn/ετησίως, θα λυθεί το πρόβλημα του λεκανοπεδίου των 5.000.000 κατοίκων και των 2.000.000 τόνων απορριμμάτων; Ποιους κοροϊδέυετε;


Προβληματισμό, όμως, μας προκαλεί η παρουσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Απογευματινή) στα εγκαίνια της εγκατάστασης στην Κύπρο, του δημάρχου Λαυρίου κ. Δημητρίου Λουκά. Για τον κ. Χιωτάκη, πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ και δημάρχου Κηφισίας, γνωρίζουμε τη σχέση του με τον "όμιλο" και τις θέσεις του για υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ. 

Ο κ. Λουκάς με ποια ιδιότητα και για ποιο λόγο βρέθηκε εκεί;

Φωτογραφία από την εκδήλωση των εγκαινίων στη Λάρνακα. Στην πρώτη σειρά από αριστερά διακρίνονται ο πρόεδρος της ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Λεωνίδας Μπόμπολας και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αθανάσιος Κατρής.

                               




Μήπως, λίγους μήνες πριν τη λήξη της θητείας του, θυμήθηκε την προεκλογική του δέσμευση, το 2006, ότι θα "λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης του, με τη μεταφορά τους στο γειτονικό ΧΥΤΑ Κερατέας";


ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ...


Έχει ενημερώσει ο κ. Λουκάς τους συμπολίτες μας στο Λαύριο, ότι τα στραγγίσματα από το ΧΥΤΑ, με τα υδατορέματα και το δίκτυο των μεταλλευτικών στοών, θα καταλήγουν στον όρμο του Θορικού και θα μολύνουν, όχι μόνο, το νότιο Ευβοϊκό και τις παραλίες της περιοχής, αλλά και τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης Λαυρεωτικής;


Ο κ. Λουκάς είναι ένας από τους φερόμενους ως "διεκδικητές" του νέου δήμου Λαυρεωτικής, όπως αυτός προέκυψε από τη διοικητική μεταρύθμιση "Καλλικράτης", με τη συνένωση των 3 ΟΤΑ του Αγ. Κωνσταντίνου, της Κερατέας και του Λαυρίου. Εμάς, δε μας ενδιαφέρει αν ο νεός δήμαρχος είναι Λαυριώτης, Κερατιώτης ή από την Καμάριζα. Δε μας νοιάζει αν είναι αφρικανός, ασιάτης ή εξωγήινος. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αγαπάει τον τόπο του και να προσπαθήσει, με όλες τις δυνάμεις του, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης όλων των κατοίκων της Λαυρεωτικής και να τον πάει μπροστά. 

Με την κατασκευή μιας χωματερής θα το καταφέρει αυτό;


Φυσικά, ο κ. Λουκάς, με τέτοιες συμπεριφορές, ούτε μία ψήφο μην περιμένει από την Κερατέα, αλλά και όποιος Κερατιώτης είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του, αμέσως θα θεωρηθεί ότι πουλάει τον αγώνα μας...


Κι αν ακόμα εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Λουκάς και πεί "ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ", νομίζει ότι θα καταφέρει να τον κατασκευάσει;


Τρεις πρωθυπουργοί δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα...


Ας τους ρωτήσει...

3 σχόλια:

Αθηρόη είπε...

Τα συμπεράσματα τύπου "όποιος Κερατιώτης είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του, αμέσως θα θεωρηθεί ότι πουλάει τον αγώνα μας..." να τα κρατήσετε για τους εαυτούς σας. Ήσασταν και είστε (ακόμα περισσότερο αυτήν την στιγμή) η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας.


Με τέτοια εκβιαστικά διλήμματα δεν πρόκειται να κερδίσετε κανέναν. Είναι καιρός ποια να καταρρεύσουν η προπαγάνδα και τα ψευτοδιλήμματα σας. Είναι καιρός η Λαυρεωτική να κάνει το βήμα προς τα εμπρός και να ξεκολλήσει από τις νομενκλατούρες του παρελθόντος.

Βαγγέλης Μυτιληναίος είπε...

Τελικά ζούμε πολύ μεγάλες στιγμές...

antixytax είπε...

@Αθηρόη, @Βαγγέλης Μυτιλιναίος
Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας...