Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες καθημερινής τρέλας...


Το Οβριόκαστρο, μια αρχαιολογική περιοχή στο βορειοδυτικό άκρο των λόφων της Λαυρεωτικής, πέντε περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Κερατέας, με ιστορία πλέον των 3000 ετών, πέφτει θύμα του ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στην περιοχή.


Στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στο Λαύριο, ο σκηνοθέτης Χρήστος Ακρίδας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «Οβριόκαστρο», αποκαλύπτοντας την βαρβαρότητα των ΧΥΤΑ, με τα αρπακτικά πτηνά να πετούν ανάμεσα στον σκουπιδότοπο και τον καταγάλανο ουρανό.

Ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο του δήμου Κερατέας κηρύχθηκε ως Α ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις 29/12/ 1995 με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου και την ίδια ακριβώς μέρα (!) στις 29/12/1995 με έγγραφο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) υποδεικνύεται ως χώρος για ίδρυση ΧΥΤΑ.

Και για να επιβεβαιωθεί το αλλοπρόσαλλο του ελληνικού δημοσίου, στη συνέχεια με δύο έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού το 1996 και το 1997 απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σ’ αυτόν το χώρο, ενώ με νέο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος το 2003 επιτρέπεται!

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009 καθώς και για απαλλοτριώσεις γύρω από την περιοχή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλλει πρόστιμα για χρήματα που έχουμε εισπράξει για τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε διάφορες περιοχές, όπως στο Γραμματικό και αλλού, τα οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην Κερατέα, ο δήμαρχος κ. Ιατρού συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για την παρακολούθηση των έργων Διαχείρησης Απορριμμάτων στη χώρα μας κ. Poncet τον οποίο ρώτησε, γιατί ενώ εκκρεμούν τόσες δικαστικές αποφάσεις, η Ε.Ε. δεν αποδευσμεύει από τη χρηματοδότηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού τη χωροθέτηση στην Κερατέα.

Aλήθειες και Ψέματα


Η απάντηση που πήρε ο δήμαρχος από τον κ. Poncet ήταν όντως αφοπλιστική: Οτι δηλαδή, τα έργα για τους ΧΥΤΑ είναι ούτως ή άλλως ξεχωριστά και δεν είναι απαραίτητο για να προχωρήσει το ένα να υλοποιηθεί και το άλλο. Επίσης, διευκρίνισε, ότι εάν σταματήσει το έργο στην Κερατέα θα σταματήσει αποκλειστικά και μόνο η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και όχι του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Και τέλος, πρόσθεσε, ότι η Ε.Ε. θεωρεί εσωτερικό μας ζήτημα τη διαφύλαξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μας μνημείων.

Εδώ έγκειται και το ψέμα των διαδοχικών κυβερνήσεων σύμφωνα με το οποίο εάν δεν γίνει ΧΥΤΑ και στο Οβριόκαστρο θα χαθεί το σύνολο της χρηματοδότησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με την κυβέρνηση να είναι υπόλογη στην Ε.Ε.


Toν ταύρο από τα κέρατα


H κ. Χριστίνα Θεοχάρη, περιβαλλοντολόγος-Πολιτικός Μηχανικός, μεταξύ άλλων, γράφει: «Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις βιώνουν απαράδεκτες καταστάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα. Η εξάλειψη των χωματερών είναι η άμεση προτεραιότητα, καθώς είναι παραλογισμός να πληρώνουμε πρόστιμα τη στιγμή που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Οι νέοι τοπικοί άρχοντες, στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται η διαχείριση, πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα…»






ΠΗΓΗ:Ελεύθερη Ζώνη

1 σχόλιο:

Βάσσια είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο!

Και μη πας μακριά, δες στο αρχαίο θέατρο Θορικού, πόσα χρόνια υπάρχουν σπίτια, ταβέρνες, πόσα χτίστηκαν και μετά την δήλωση "Α΄ αρχαιολογική ζώνη".

Καλή εβδομάδα