Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ
Ενα θέμα καθαρά πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και νομικό, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, οδηγήθηκε σε πόλεμο μεταξύ όλων των κατοίκων της Κερατέας -ουσιαστικά όλης της Λαυρεωτικής- με τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
Δεκαπέντε και χρόνια μετά την πρώτη απόφαση για την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Οβριόκαστρο Κερατέας, χωρίς να γίνει κανένας διάλογος με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να ολοκληρωθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, επιχειρήθηκε πραξικοπηματικά στις 11 Δεκεμβρίου 2010 να αρχίσουν τα έργα υπό την «προστασία» ισχυρής δύναμης των ΜΑΤ.
Αυτή η ενέργεια κυβερνητικού αυταρχισμού σήμανε την έναρξη πολέμου μεταξύ των κατοίκων της Κερατέας και των ΜΑΤ, ο οποίος κλιμακώθηκε επικίνδυνα, συνεχίζεται για τρίτο μήνα και εγκυμονεί τον κίνδυνο να έχουμε ακόμη και ανθρώπινα θύματα. Ολη η Ελλάδα βλέπει αυτή την περίοδο στις τηλεοπτικές οθόνες σκηνές βίας και βαρβαρότητας, ασυμβίβαστες με την έννοια της Δημοκρατίας και με την ιδεολογία μιας κυβέρνησης, έστω και κατ' όνομα μόνο σοσιαλιστικής. Και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους γι' αυτή την εξέλιξη.
Πώς έφτασαν, όμως, εκεί τα πράγματα; Η αρχική εισήγηση-πρόταση πριν από 15 χρόνια για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή του Οβριόκαστρου συντάχθηκε, τουλάχιστον, με επιπολαιότητα. Κοινός πολιτικός νους, κοιτάζοντας και μόνο το χάρτη της Ανατολικής Αττικής, θα απέρριπτε χωρίς καμιά συζήτηση την πρόταση για την κατασκευή ΧΥΤΑ (ή και ΧΥΤΥ, δηλαδή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι, ορατοί διά γυμνού οφθαλμού και δεν χρειάζονται καν ειδικές μελέτες και έρευνες:
α) Η Ανατολική Αττική, με τις εκπληκτικές παραλίες της στον Σαρωνικό και τον Ευβοϊκό, είναι η έξοδος αναψυχής για τα 4,5 εκατ. των κατοίκων της πρωτεύουσας, γι' αυτό και πρέπει με κάθε θυσία να προστατευθεί το περιβάλλον της και να μην επιβαρυνθεί με λειτουργίες που εγκυμονούν κινδύνους καταστροφής και υποβάθμισης.
β) Είναι ασυγχώρητο έγκλημα να γίνει χωματερή δίπλα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, όπου και ο περίφημος αρχαίος ναός που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, δίπλα και πάνω στα αρχαία μεταλλεία της Λαυρεωτικής, με τις στοές εκατοντάδων χιλιομέτρων που πρέπει να αξιοποιηθούν ως ιστορικό μνημείο, πέραν των όσων ήδη έχουν γίνει από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
γ) Είναι το ίδιο έγκλημα, σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, έστω και δίπλα απ' αυτόν, που δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά, να θάβονται απορρίμματα ή και υπολείμματα απορριμμάτων.
δ) Η Ανατολική Αττική είναι και πρέπει να παραμείνει χώρος εξοχικής κατοικίας, κυρίως για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που ασφυκτιούν στην πρωτεύουσα.
Για όλα αυτά τα απολύτως αυτονόητα δεν χρειάζονται ούτε ειδικές γνωμοδοτήσεις ούτε δικαστικές, αλλά πολιτικές και μόνο αποφάσεις. Προπαντός χρειάζεται διάλογος με την κοινωνία. Μόλις τις τελευταίες μέρες, στον τρίτο μήνα του αδιέξοδου και επικίνδυνου πολέμου ΜΑΤ - Κερατέας, η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, ανέλαβε -μόνη της ή με εντολή;- να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αλλά με ατυχείς έως και προκλητικά απαράδεκτες δηλώσεις-προτάσεις για διάλογο.
Αποκλείει από το διάλογο η κυρία Τζάκρη τους «παράγοντες της περιοχής» και τους «πολιτικούς που έχουν χτίσει καριέρες πάνω στο θέμα των σκουπιδιών» και δογματίζει: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, για να απαντήσουμε στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των ψύχραιμων κατοίκων. Γι' αυτό το λόγο προτείνουμε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής, απαρτιζόμενης από τους ίδιους τους κατοίκους για την επίβλεψη όλων των φάσεων κατασκευής του έργου, ενώ είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις για την περιβαλλοντική θωράκιση του έργου».
Εύλογο το ερώτημα: Ποια είναι η κυρία Τζάκρη, η οποία αποκλείει από το διάλογο τους εκλεγμένους από το λαό «παράγοντες της περιοχής», δηλαδή τους δημάρχους και τους πολιτικούς; Και αυτό που προτείνει δεν είναι διάλογος, αλλά αυταρχική απαίτηση για την αποδοχή από τους κατοίκους της Κερατέας της κατασκευής του ΧΥΤΑ. Η κυρία Τζάκρη είναι παντελώς ακατάλληλη για όποιο διάλογο, που θα αποσκοπεί σε προσέγγιση απόψεων για την άρση του αδιεξόδου και τη λήξη του πολέμου στην Κερατέα. Μήπως είναι ώρα να παρέμβει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου