Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Κερατέα - ο δικός τους Κούρος


«Τ' αγάλματα είναι στο μουσείο», έγραφε ο Σεφέρης. Το άγαλμα όμως του «Κούρου της Κερατέας», φτιαγμένο από σκουπίδια, που εκτίθεται σήμερα έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, ξεπόρτισε.

«Γιατί τ' αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια», συνεχίζει ο Σεφέρης, «είμαστε εμείς».


Από το ένδοξο χθες, τον Κούρο της Κερατέας του 6ου αιώνα π.Χ. στην αίθουσα 12 του μουσείου, στο προσωρινό και πλαστικό σήμερα. Το γλυπτό από σκουπίδια, αντίγραφο του αρχαιοελληνικού αγάλματος, φιλοτεχνημένο όμως από σκουπίδια και τυλιγμένο σε νάιλον. «Θέλουμε να αναδείξουμε την αντίληψη και την "ευαισθησία" που έχει η πολιτεία απέναντι στον αρχαίο πολιτισμό. Σαν να μας λένε ότι είναι ένας σωρός από απορρίμματα», αναφέρουν οι φοιτητές από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που εναντιώνονται με τον τρόπο αυτό στην κατασκευή ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας.


Η κατασκευή του Κούρου διήρκεσε περίπου δύο εβδομάδες. Όπως λένε οι φοιτητές, «σκοπός μας δεν ήταν να φτιάξουμε ένα ομοίωμα του Κούρου που έχει βρεθεί στην Κερατέα, αλλά ένα άγαλμα που να έχει αναφορά στον Κούρο έτσι όπως αυτός φαντάζει στα μάτια μας με την τυχόν υλοποίηση του ΧΥΤΑ». Παρ' όλο που υπήρχαν σκέψεις για να εκθέσουν τον Κούρο έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως λένε, «θεωρούμε ότι η κοινωνία αναπτύσσεται μέσα από τον πολιτισμό και όχι μέσα από τη γραφειοκρατία τού εκάστοτε υπουργείου». Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην κατασκευή του Κούρου είναι οι: Μαρία Θηβαίου, Μαριλένα Αλιγιζάκη και Αντρέας Κοκκαλιάρης

Αλ. Κυρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: