Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ένα φιλικό πραγματικής αλληλεγγύης...


Ένα φιλικό πραγματικής αλληλεγγύης...  
Toυ Δημοσθένη Χριστόπουλου

Ενώ στο Περιστέρι μαινόταν ένας πόλεμος ανάμεσα στους οπαδούς του Ατρομήτου και τον Μπέο, ενώ ο Τσιρίλο μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ μιλούσε για την Τούμπα που στον επαναληπτικό "πρέπει να γίνει μπουρδέλο", ένας άλλος ποδοσφαιρικός αγώνας, ένας αγώνας από το είδος ποδόσφαιρου που στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει πως υπάρχει λάμβανε χώρα στην Κερατέα. Εκεί, ο τοπικός Κεραυνός υποδέχθηκε την πιο... "διαφορετική" ομάδα της Ελλάδας, τον Αστέρα Εξαρχείων σε ένα φιλικό αλληλεγγύης που μπορεί να μην είχε την "λάμψη" αντίστοιχων φιλικών με τον Ζιντάν και τον Ρονάλντο αλλά στο οποίο η αλληλεγγύη σαν έννοια βρήκε την απόλυτη και πιο ειλικρινή έκφρασή της.

Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας που γίνεται τους τελευταίους μήνες είναι λίγο πολύ γνωστός. Μια ολόκληρη τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί και εναντιώνεται στα σχέδια του κράτους που θέλει να φτιάξει εκεί τα ΧΥΤΑ. Το απόγευμα της Τετάρτης το τοπικό γήπεδο του Κεραυνού που βρίσκεται στην μέση του πουθενά, ανάμεσα σε χωράφια και έρημες εκτάσεις γέμισε από ζωή. Ήταν τα πούλμαν που κατέφθασαν από τα Εξάρχεια, γεμάτα με ενθουσιώδεις οπαδούς του Αστέρα Εξαρχείων, οι οποίοι ενώθηκαν με τους οπαδούς του Κεραυνού Κερατέας και παρακολούθησαν μαζί το φιλικό ανάμεσα στις ομάδες τους.

Το ραντεβού είχε δοθεί εδώ και αρκετές μέρες. Στις 16:00 το απόγευμα, η πλατεία Εξαρχείων ήταν γεμάτη από τον κόσμο που ήθελε να μεταβεί στην Κερατέα αλλά και από τους ίδιους τους παίκτες του Αστέρα. Οπαδοί και ποδοσφαιριστές (στον Αστέρα άλλωστε αυτά τα δύο στην πραγματικότητα δεν διαχωρίζονται) μπήκαν στα πούλμαν που τους μετέφεραν στην Κερατέα. Το φιλικό ήταν προγραμματισμένο για τις 18:00 και σε αντίθεση με άλλες τέτοιες μετακινήσεις, εδώ δεν χρειάστηκε ούτε η αστυνομία για να συνοδέψει τα πούλμαν, ούτε νεκρές ζώνες στις κερκίδες για να χωρίζουν τις "δύο πλευρές".

Στο παιχνίδι μπήκαν οκτώ γκολ! Ο Κεραυνός Κερατέας νίκησε με 5-3 με τους γηπεδούχους να κάνουν πλάκα στους φιλοξενούμενους πως "ο Αστέρας υποκλίθηκε στον Κεραυνό" αν και οι τελευταίοι δεν ενοχλήθηκαν και ιδιαίτερα από την καζούρα. Όποτε η μπάλα έμπαινε στα δίχτυα άλλωστε, ανεξάρτητα από το ποια ομάδα σκόραρε, οι εκατοντάδες οπαδοί και των δύο ομάδων πανηγύριζαν μαζί και τα καπνογόνα άναβαν εκατέρωθεν!

Έστω και για 90 λεπτά, όσοι βρέθηκαν εκεί, ξέχασαν την μίζερη πλευρά της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας, βίωσαν την πραγματική διάσταση της αλληλεγγύης. Και ας ας μην κατακλύστηκαν τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου από το γεγονός, και ας μην υπήρχαν παγκόσμια ποδοσφαιρικά αστέρια που κοστίζουν εκατομμύρια στο γήπεδο. Άλλωστε η πραγματική αλληλεγγύη προϋποθέτει πάνω απ' όλα ισότητα...


Φωτογραφίες: spyrostsakirisphoto.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: