Οι προθέσεις των κυβερνώντων, της περιφέρειας και των εργολάβων είναι γνωστές από παλιά. Όσους πίστεψαν στο "δήθεν διάλογο" δεν τους υπολογίζουν καθόλου και προχωρούν σε αυτά που από παλιά είχαν προγραμματίσει, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν.
Όποιος έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει το κείμενο. Θα καταλάβει πολλά και από αυτό. Όποιος φοράει παρωπίδες και πιστεύει ότι του λένε άκριτα, μην μπει καν στον κόπο. Ας συνεχίσει το μοναχικό ταξίδι των ευχολογίων και της κοροϊδίας...
Βάζουν χέρι στα δημοτικά τέλη για να μην καταρρεύσουν οι ΣΔΙΤ απορριμμάτων
Θα τα παίρνουν από τη ΔΕΗ όταν κωλύονται οι δήμοι
Της Μαριάννας Τζάννε
δημοσίευση στο newmoney.gr
Πλάτη στους εργολάβους και τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν και οι νέες παραχωρήσεις για τα απορρίμματα, όπως συνέβη με τους αυτοκινητόδρομους βάζει η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας ακόμη και τη ΔΕΗ και τα ανταποδοτικά τέλη στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τις μελλοντικές πληρωμές των ιδιωτών για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Με κίνδυνο οι ΣΔΙΤ των σκουπιδιών να τιναχθούν στον αέρα εξαιτίας των ταμειακών δυσκολιών των ΟΤΑ να πληρώσουν τις εταιρείες που θα λειτουργήσουν τα εργοστάσια, οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών κύριοι Στουρνάρας και Μιχελάκης προχωρούν σε δύο ρυθμίσεις που προβλέπεται να ανάψουν το πράσινο φως της τραπεζικής χρηματοδότησης που αντιστοιχεί περίπου στο 30%-40% της δαπάνης των εργοστασίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανάδοχοι των νέων μονάδων θα υπογράψουν δύο συμβάσεις για την ανάληψη του κάθε έργου. Η μία θα είναι με τον εκάστοτε Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων για κάθε γεωγραφική περιφέρεια που θα εξυπηρετούν και η άλλη με το υπουργείο Οικονομικών. Η σύμβαση αυτή θα προβλέπει ότι εφόσον ένας ΟΤΑ δεν μπορεί να διασφαλίσει στους παραχωρησιούχους τις πληρωμές που αναλογούν στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε το υπουργείο Οικονομικών εγγυάται ότι τα ποσά που του αναλογούν θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κομβικό σημείο στην πρόβλεψη που αποτελεί και την μεγάλη παραχώρηση για να κινητοποιηθεί το τραπεζικό χρήμα είναι ότι τα ποσά θα εξοφλούνται ακόμη και αν αμφισβητούνται και εν συνεχεία το δημόσιο (αφού τα πληρώσει) θα μπορεί να προσφύγει δικαστικά για να τα ακυρώσει. Η δεύτερη ρύθμιση, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί μία πρόσθετη διασφάλιση και προβλέπει ότι σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των ΟΤΑ, τότε η είσπραξη των οφειλών από τους δήμους θα μπορεί να γίνεται μέσω της ΔΕΗ. Όπως είναι γνωστό μέσω της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας εισπράττονται τα δημοτικά τέλη. Η ΔΕΗ παρακρατεί τα ποσά που τις αναλογούν για τις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού και τα υπόλοιπα ποσά τα αποδίδει στους δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας. Με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται οι τράπεζες θα μπορούν να κατάσχουν τα χρήματα αυτά και να εισπράττουν απευθείας τα ποσά από την ΔΕΗ, εφόσον οι δήμοι δηλώνουν αδυναμία πληρωμής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση αυτή είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των τραπεζών να διασφαλιστούν οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα ωστόσο αποτελεί μία μεγάλη ανακούφιση και για τους εργολάβους, μέσω των οποίων θα γίνονται οι πληρωμές από τους ΟΤΑ από το λεγόμενο gate fee. Πρόκειται για το τέλος εισόδου στις μονάδες απορριμμάτων που θα πληρώσουν οι δήμοι στους ιδιώτες που θα λειτουργούν και θα συντηρούν τις εγκαταστάσεις, το οποίο ανά μονάδα διαφέρει. Για παράδειγμα στην Ηλεία θα διαμορφωθεί στα 64 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, στην Δυτική Μακεδονία στα 110 ευρώ, στις Σέρρες στα 58 ευρώ και στην Πελοπόννησο στα 60 ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τις 8 από τις 12 μονάδες ΣΔΙΤ (τέσσερις έχουν ήδη προσωρινό ανάδοχο) που είναι στον αέρα αναμένεται να επηρεαστεί από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Για παράδειγμα στην Αττική προβλέπεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα εργοστάσια σε Κερατέα και Γραμματικό καθώς για τις αντίστοιχες μονάδες των Άνω Λιοσίων και της Φυλής υπάρχει η βεβαιότητα ότι εξελίξεις θα υπάρξουν μετά τις εκλογές. Η συνολική αξία των εργοστασίων απορριμμάτων προσδιορίζεται σε 1,5 δις. από τα οποία περίπου 400 εκ. ευρώ είναι η δαπάνη για τα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαγωνισμοί την στιγμή που στην Κομισιόν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες νέας παραπομπής της χώρας μας για την ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων και την λειτουργία παράνομων χωματερών.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα των διαγωνισμών τέσσερα έργα έχουν προσωρινό ανάδοχο μοιράζοντας την πίτα σε διαφορετικά επιχειρηματικά γκρούπ. Στις Σέρρες ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί το σχήμα Αρχιρόδον- Intrakat- Envitec, το οποίο εικάζεται ότι θα είναι το πρώτο που θα υπογράψει σύμβαση μέσα στην Άνοιξη. Το σχήμα Άκτωρ-Ηλέκτωρ έχει κερδίσει το διαγωνισμό για την μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο της Πελοποννήσου έχει ανατεθεί στην ΓΕΚ Τέρνα αλλά με προβλήματα χωροθέτησης ενώ την περασμένη εβδομάδα προσωρινό ανάδοχο, το γκρούπ J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ –ΑΑΓΗΣ έχει και η Ηλεία. Στην Αττική στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις μονάδες του Γραμματικού και της Κερατέας έχουν περάσει οι κοινοπραξίες Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Aρχιρόδον - Iντρακάτ – Envitech, ΜΕΤΚΑ - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης, Novaera Ελλάς (όμιλος Κοπελούζου), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΔΕΗ και J&P ΑΒΑΞ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου