Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ιστορίες καθημερινής τρέλας...


Το Οβριόκαστρο, μια αρχαιολογική περιοχή στο βορειοδυτικό άκρο των λόφων της Λαυρεωτικής, πέντε περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Κερατέας, με ιστορία πλέον των 3000 ετών, πέφτει θύμα του ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στην περιοχή.


Στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στο Λαύριο, ο σκηνοθέτης Χρήστος Ακρίδας παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «Οβριόκαστρο», αποκαλύπτοντας την βαρβαρότητα των ΧΥΤΑ, με τα αρπακτικά πτηνά να πετούν ανάμεσα στον σκουπιδότοπο και τον καταγάλανο ουρανό.

Ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο του δήμου Κερατέας κηρύχθηκε ως Α ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις 29/12/ 1995 με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου και την ίδια ακριβώς μέρα (!) στις 29/12/1995 με έγγραφο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΚΔΝΑ) υποδεικνύεται ως χώρος για ίδρυση ΧΥΤΑ.

Και για να επιβεβαιωθεί το αλλοπρόσαλλο του ελληνικού δημοσίου, στη συνέχεια με δύο έγγραφα του υπουργείου Πολιτισμού το 1996 και το 1997 απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ σ’ αυτόν το χώρο, ενώ με νέο έγγραφο το οποίο υπογράφει ο ίδιος προϊστάμενος το 2003 επιτρέπεται!

Εν τω μεταξύ, εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009 καθώς και για απαλλοτριώσεις γύρω από την περιοχή, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβάλλει πρόστιμα για χρήματα που έχουμε εισπράξει για τη δημιουργία ΧΥΤΑ σε διάφορες περιοχές, όπως στο Γραμματικό και αλλού, τα οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην Κερατέα, ο δήμαρχος κ. Ιατρού συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και αρμόδιο για την παρακολούθηση των έργων Διαχείρησης Απορριμμάτων στη χώρα μας κ. Poncet τον οποίο ρώτησε, γιατί ενώ εκκρεμούν τόσες δικαστικές αποφάσεις, η Ε.Ε. δεν αποδευσμεύει από τη χρηματοδότηση των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού τη χωροθέτηση στην Κερατέα.

Aλήθειες και Ψέματα


Η απάντηση που πήρε ο δήμαρχος από τον κ. Poncet ήταν όντως αφοπλιστική: Οτι δηλαδή, τα έργα για τους ΧΥΤΑ είναι ούτως ή άλλως ξεχωριστά και δεν είναι απαραίτητο για να προχωρήσει το ένα να υλοποιηθεί και το άλλο. Επίσης, διευκρίνισε, ότι εάν σταματήσει το έργο στην Κερατέα θα σταματήσει αποκλειστικά και μόνο η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και όχι του συνόλου του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Και τέλος, πρόσθεσε, ότι η Ε.Ε. θεωρεί εσωτερικό μας ζήτημα τη διαφύλαξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μας μνημείων.

Εδώ έγκειται και το ψέμα των διαδοχικών κυβερνήσεων σύμφωνα με το οποίο εάν δεν γίνει ΧΥΤΑ και στο Οβριόκαστρο θα χαθεί το σύνολο της χρηματοδότησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού με την κυβέρνηση να είναι υπόλογη στην Ε.Ε.


Toν ταύρο από τα κέρατα


H κ. Χριστίνα Θεοχάρη, περιβαλλοντολόγος-Πολιτικός Μηχανικός, μεταξύ άλλων, γράφει: «Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις βιώνουν απαράδεκτες καταστάσεις σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα. Η εξάλειψη των χωματερών είναι η άμεση προτεραιότητα, καθώς είναι παραλογισμός να πληρώνουμε πρόστιμα τη στιγμή που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Οι νέοι τοπικοί άρχοντες, στην αρμοδιότητα των οποίων βρίσκεται η διαχείριση, πρέπει να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα…»






ΠΗΓΗ:Ελεύθερη Ζώνη

Σκανδάλων συνέχεια...

Φαινομενικά, η δημοπράτηση ενός εργοστασίου βιοξήρανσης αποτελεί κομμάτι της υλοποίησης του πολυσυζητημένου περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια της Αττικής.



Ωστόσο η συγκεκριμένη ενέργεια του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) αποκαλύπτει γιατί οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου τις επόμενες δεκαετίες θα πληρώνουν πανάκριβα την διαχείριση των απορριμμάτων τους την οποία θα έχει αναλάβει ο Γ. Μπόμπολας, ή ο «εθνικός εργολάβος» όπως τον χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων των δήμων (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Το σημείο-κλειδί της υπόθεσης είναι η χωροθέτηση του επίμαχου εργοστασίου μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής με αποτέλεσμα να χαθεί μεγάλη χωρητικότητα. Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει παραχωρηθεί για ειδικό σκοπό (δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής) και όχι για οποιαδήποτε χρήση.

Επιπλέον, στον συγκεκριμένο χώρο που έχει επιλεγεί μπορεί να εφαρμοστεί μοναχά η μέθοδος της βιοξήρανσης, καθώς η επιφάνειά του δεν επαρκεί για την κατασκευή μονάδας με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία.

Αυτό βέβαια, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, σημαίνει πως στον διαγωνισμό θα συμμετέχουν μόνο δύο υποψήφιοι. Η μία επιχείρηση είναι η «Ηλέκτωρ», η οποία ανήκει στον Γ. Μπόμπολα. Η άλλη ονομάζεται «Μεσόγειος», έχει αναλάβει την κατασκευή παρόμοιου εργοστασίου στην Κρήτη και έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην «Ηλέκτωρ» ένα άλλο έργο, το «ενδιάμεσο κύτταρο» της Φυλής.

Τέσσερα εργοστάσια

«Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι πρόκειται για "φωτογραφικό διαγωνισμό" με πρωτοβουλία και παραγόντων της κυβέρνησης και το όλο θέμα πρόκειται να κλείσει πριν την εφαρμογή του νόμου για τον Καλλικράτη και την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση», επισήμανε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση τον περασμένο Ιούνη. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών με κόστος περίπου 540 εκατ. ευρώ. Η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους θα γίνεται από ιδιώτη για 25 χρόνια (με κόστος τρία δισ. ευρώ).

Το κυριότερο όμως είναι ότι προωθήθηκε η δημοπράτηση όλων των εργοστασίων ως ένα έργο, παρ' ότι θα βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Επιλογή που αποτρέπει τη συμμετοχή και άλλων υποψήφιων αναδόχων μικρότερου οικονομικού βεληνεκούς στους διαγωνισμούς που αφορούν τα υπόλοιπα τρία εργοστάσια.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» της ιστορίας δεν ήταν άλλο από το πού θα γίνει η χωροθέτηση της τέταρτης μονάδας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μέσα στον ΧΥΤΑ Φυλής, όμως η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ αποφάσισε να προτείνει άλλο χώρο έπειτα από εισήγηση της διεύθυνσης Συντονισμού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του συνδέσμου (ΣΠΑ).

Ενα μήνα μετά όλα έγιναν διαφορετικά. Εκεί που ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Ν. Χιωτάκης, επιχειρηματολογούσε υπέρ της νέας πρότασης, ξαφνικά άλλαξε γνώμη. Ισχυρίστηκε «προφανή παρανόηση» στη λήψη της προηγούμενης απόφασης και προώθησε την ανάκλησή της και την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για το εργοστάσιο μέσα στο ΧΥΤΑ.

«Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ αντί του δημόσιου διαλόγου και της σύγκλησης διοικητικού συμβουλίου επιλέγει τις έκτακτες εντός 2ωρου "συγκλήσεις" ενός μονοπαραταξιακού οργάνου όπως είναι η εκτελεστική επιτροπή που συνεδριάζει μόνο με τέσσερα παρόντα μέλη της», καταγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Προσθέτει μάλιστα ότι ο κ. Χιωτάκης αγνόησε την εισήγηση του αρμόδιου διευθυντή για τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Σε αυτήν επισημαίνεται πως «ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει το οικόπεδο για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Εργο το οποίο εκτελείται αυτό το διάστημα». Αποτέλεσμα; «θα ωφεληθεί ο ανάδοχος της κατασκευής του εργοστασίου, καθώς θα του παραδοθεί έτοιμο το οικόπεδο που διαμορφώθηκε για άλλη χρήση με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου».

Από την πλευρά του ο Ν. Χιωτάκης λέει ότι «η χωροθέτηση δεν γίνεται από τον ΕΣΔΚΝΑ και από το 2003 υπάρχει σχετικός νόμος που το προβλέπει. Επίσης, η αρχική μελέτη ουδέποτε άλλαξε ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου. Προφανώς όσοι τα καταγγέλλουν δεν έχουν καλή ενημέρωση. Στόχος τους είναι να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να απενταχθεί η μονάδα από το Ταμείο Συνοχής ώστε να μη βρεθούν τελικά τα απαραίτητα χρήματα».

Παιχνίδια εκατομμυρίων

Τα λεφτά που «παίζονται» είναι πάρα πολλά, αφού κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Αττικής παράγουν περίπου 1.700.000 τόνους σκουπίδια. Η Ηρώ Ζερβάκη, αυτοδιοικητικό στέλεχος και μέλος των δ.σ. των ΕΣΔΚΝΑ και ΤΕΔΚΝΑ, μας εξηγεί ότι «η ανάθεση της λειτουργίας των εργοστασίων σε ιδιώτες οδηγεί σε μονοπωλιακές εκμεταλλεύσεις και αυθαίρετες αυξήσεις του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκτός του κόστους κατασκευής που είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, θα υπάρχει η μόνιμη επιβάρυνση ανά τόνο απορριμμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικώς στο ποσό των 147 ευρώ ανά τόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ μέχρι σήμερα το κόστος διαχείρισης ενός τόνου σκουπιδιών κυμαινόταν στα 42 ευρώ, σε πρόσφατο διαγωνισμό για τη λειτουργία του υφιστάμενου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (που επί χρόνια υπολειτουργεί) εκτοξεύτηκε στα 89 ευρώ. Ο ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Ηλέκτωρ-Envitec».

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης υπάρχει και το οικολογικό. Η επιλογή της βιολογικής ξήρανσης από την απερχόμενη ηγεσία του ΕΣΔΚΝΑ δέχεται έντονες επικρίσεις από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Ν. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει πως «μεσούσης της οικονομικής κρίσης η επιλογή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής πανάκριβων και επικίνδυνων μεθόδων τη στιγμή που υπάρχουν φθηνότερες και ασφαλείς λύσεις, είναι προφανώς απαράδεκτη και πιθανώς ύποπτη».

Εξίσου επικριτικός, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φ. Κυρκίτσος: «Πρόκειται για λανθασμένη λύση, η οποία από πίσω της κρύβει την καύση των σκουπιδιών. Ο οικολογικός χώρος των ΜΚΟ και πολλοί άλλοι φορείς έχουν προτείνει αναλυτικό πράσινο σχέδιο, που βασίζεται στο τρίπτυχο Πρόληψη-Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση, που είναι και περιβαλλοντικά αποδεκτό και πολύ οικονομικότερο. Ας τοποθετηθούν ξεκάθαρα όλοι οι αρμόδιοι ενόψει μάλιστα και των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Τι είναι η βιοξήρανση

Κατά τη διαδικασία της βιολογικής ξήρανσης τα σκουπίδια μπαίνουν μέσα σε κλειστούς βιοαντιδραστήρες και απομακρύνεται η υγρασία τους. Βασικός σκοπός είναι η προεπεξεργασία τους για μετατροπή τους σε SRF (Στερεό Ανακτηθέν Καύσιμο). «Κύριος σκοπός της όλης επεξεργασίας (του συνδυασμού βιολογικής ξήρανσης των απορριμμάτων και καύσης του SRF) είναι η χρήση των απορριμμάτων ως καυσίμου για παραγωγή ενέργειας», διαβάζουμε σε εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σπ. Δανέλλη. Συμπληρώνει μάλιστα πως αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία η προώθηση μονάδων βιολογικής ξήρανσης, των οποίων η παραγωγή SRF είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που μπορεί η αγορά (τσιμεντοβιομηχανία, πρωτογενής παραγωγή σιδήρου) να απορροφήσει. Καθίσταται άρα αυτονόητο πως η βιολογική ξήρανση αποτελεί τον προπομπό και αρχικό στάδιο επεξεργασίας των απορριμμάτων πριν την τροφοδοσία τους στη μονάδα καύσης».




ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ΣτΕ, και πάλι, το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό



Νέα προσφυγή για το ζήτημα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στο Γραμματικό Αττικής κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την κοινότητα Γραμματικού.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την απόρριψη της παρόμοιας προσφυγής (αίτησης αναστολής) η κοινότητα Γραμματικού προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ, ζητώντας αυτή τη φορά την ακύρωση ως αντισυνταγματικών παράνομων πρόσφατων αποφάσεων του περιφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Με τις αποφάσεις αυτές, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διάνοιξη νέων οδικών προσβάσεων και την διαπλάτυνση των υπαρχόντων οδών εντός δημόσιας αναδασωτέας έκτασης που οδηγούν στο χώρο του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.

Στην προσφυγή της η κοινότητα, υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του περιφερειάρχη παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των δασών, όπως και τον δασικό νόμο 998/1979. Επίσης, υποστηρίζει ότι από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2009, καταστράφηκαν 66.832 στρέμματα δάσους, τα οποία κηρύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο αναδασωτέα, εκτός από 187,50 στρέμματα τα οποία αφορούν τις οδούς πρόσβασης στο Χ.Υ.Τ.Α.

Σύμφωνα, όμως, με την κοινότητα Γραμματικού «η έκταση αυτή δεν ανέκτησε τη δασική της μορφή σε διάστημα ενός μόλις έτους (Αύγουστος 2009 – Σεπτέμβριος 2010) αλλά είναι ακόμη και σήμερα μία κατεστραμμένη από την πυρκαγιά έκταση». Για τους λόγους αυτούς – επισημαίνει η κοινότητα - οι νομαρχιακές αποφάσεις είναι παράνομες και για αυτό πρέπει να ακυρωθούν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του (966/2010) είχε απορρίψει την αίτηση της Κοινότητας που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.

Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι δυνατή η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. σε έκταση που έχει δασικό χαρακτήρα. Δεν παρέλειψαν δε να επισημάνουν ότι το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την αίτηση είχε καταθέσει και πάλι η κοινότητα Γραμματικού που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.


Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ...

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) εξέδωσε στις 30 Αυγούστου 2010 την παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία κατά του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.
Όταν θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αναγκασμένη να λέει την αλήθεια. Στο παρελθόν, δυστυχώς, τα στελέχη της έχουν παίξει το ρόλο, που η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ και οι εταιρίες που "κρύβονται(;)"  πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους είχαν ορίσει. Τώρα στρέφονται εναντίον τους. Διαβάστε την ανακοίνωση και θα διαπιστώσετε ότι συμφωνούμε σε πολλά...


Αν το κείμενο υπέγραφαν πολίτες της Κερατέας, ο δήμος Κερατέας ή Νομαρχία Ανατολικής Αττικής κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και υπαρκτές. Καταδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., που δεν είναι η λύση στη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική, αλλά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Διαβάστε με προσοχή...

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: 818


Δύο μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω θέρους, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. επέλεξε να λάβει αποφάσεις δεσμευτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, οι οποίες μάλιστα έχουν υπέρογκο κόστος. Ενέργεια που προκαλεί ερωτήματα και αποδεικνύει μεθοδεύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στις 29 Ιουλίου 2010 και ενώ υπάρχει ενεργή σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. κατακύρωσε αποτέλεσμα διαγωνισμού (τον οποίο επίσης «περιέργως» έχει επισπεύσει) για την ανάθεση της λειτουργίας του υφισταμένου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον τριών χρόνων. Την σπουδή αυτή, δυστυχώς, δεν την επέδειξε η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. τον περασμένο χειμώνα οπότε, ελλείψει ανάθεσης, δεν γινόταν επί εξάμηνο επεξεργασία ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αποφάσισε επίσης την έγκριση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής. Και ενώ ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή έχει προτείνει νέα χωροθέτηση, μετά και την εισήγηση της Υπηρεσίας, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. προέβη-για μια ακόμη φορά-σε «πραξικοπηματική» ενέργεια: Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 συγκάλεσε αυθημερόν και εντός δύο ωρών έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. ισχυρίστηκε «προφανή παρανόηση» στη λήψη της προηγούμενης απόφασης και εισηγήθηκε αλλαγή της χωροθέτησης του εργοστασίου.

Ειδικότερα, με την τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. εγκρίνεται η εγκατάσταση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Αττικής σε οικόπεδο, στο οποίο ήδη κατασκευάζονται κύτταρα για την διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής (Χ.Υ.Τ.Α.).



Η επιλογή αυτή:



α. Προσκρούει στο ότι, ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο για ειδικό σκοπό (δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.) κι όχι για οποιαδήποτε χρήση. Έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί ύστερα από τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.



β. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται σήμερα ενεργή σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος πραγματοποιεί τις εκσκαφές για την κατασκευή των κυττάρων. Κάτι που σημαίνει ότι ο ανάδοχος μπορεί να εγείρει απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη από την απομείωση του αντικειμένου της εργολαβίας του, δεδομένου ότι το έργο δεν έχει κλείσει και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του. Επίσης, θα παραδοθεί στον ανάδοχο της κατασκευής του εργοστασίου έτοιμο οικόπεδο που διαμορφώθηκε για άλλη χρήση, με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου.



γ. Για το οικόπεδο αυτό υπάρχουν σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι για τη διάθεση απορριμμάτων. Περιλαμβάνονται δηλαδή δύο ενεργά κύτταρα του Χ.Υ.Τ.Α., με την κατάργηση των οποίων χάνεται χωρητικότητα μεγαλύτερη από 5.000.000 τόνους, όση είναι η χωρητικότητα των Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού και Κερατέας μαζί. Με την κατάργηση των κυττάρων δημιουργείται μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αφού ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος θα εξαντληθεί σε δύο το πολύ χρόνια.



δ. Πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, αφού η επιφάνεια του οικοπέδου επαρκεί για να κατασκευασθεί εργοστάσιο που θα λειτουργεί με συγκεκριμένη τεχνολογία που διαθέτουν δύο μόνο κατασκευαστές στην Ευρώπη, τους οποίους αντιπροσωπεύουν συνεργαζόμενες εταιρείες στη χώρα μας.



Παράλληλα, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. συνεχίζει τις προσπάθειές της και τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις (Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση) για να επιτύχει τον απώτερο στόχο της. Στόχος που έχει διαφανεί από τον περασμένο Μάιο και αφορά στην κατασκευή ψευτοδιλημμάτων προκειμένου να «σερβιριστεί» στη συνέχεια η αναγκαιότητα υπέρογκων επενδύσεων που θα πληρώνει για δεκαετίες ο πολίτης της Αττικής. Προσπαθούν δηλαδή να διογκώσουν το κόστος της επένδυσης, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών μισθών και συντάξεων, προκειμένου στην παρούσα κατάσταση να οδηγήσουν, όπως χρόνια έκαναν και οι προηγούμενες Διοικήσεις, μεθοδευμένα και ελεγχόμενα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με παραχώρηση για την επόμενη 25ετία, όπως αρχικά με προγραμματική σύμβαση είχε ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής. 



Έτσι:




•Αντί της εξασφάλισης χώρων ταφής των απορριμμάτων επιλέγει την κατασκευή φαραωνικού τύπου, μη αναγκαίων εργοστασίων επεξεργασίας, πράγμα πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά. Δεν υπάρχει πρωτεύουσα χώρας στην οποία να γίνεται επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων σε εργοστάσια και μάλιστα αυτού του μεγέθους.




•Αντί της ανακύκλωσης στην πηγή που θα μειώσει τα σύμμεικτα απορρίμματα και το τελικό κόστος στους Δήμους και στον πολίτη, επιλέγει την εμμονή στην αποκομιδή και επεξεργασία του σύμμεικτου σκουπιδιού, κάτι που ευνοεί μόνο τους εργολάβους και επιβαρύνει τους Δήμους και τους δημότες του λεκανοπεδίου.



•Αντί της φιλικής προς το περιβάλλον μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης επιλέγει τη βιοξήρανση, δηλαδή, τελικώς, την καύση με άγνωστο αποδέκτη του τελικού προϊόντος.



•Αντί του δημόσιου διαλόγου και της σύγκλισης Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγει τις «έκτακτες» εντός 2ωρου συγκλίσεις ενός μονοπαραταξιακού οργάνου, όπως είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, που συνεδριάζει ΜΟΝΟ με 4 παρόντα μέλη της.



•Αντί να προσμετρήσει την επιβάρυνση των Ελληνικών νοικοκυριών από την οικονομική κρίση και τα οικονομικά μέτρα «κόπτεται» να κατοχυρώσει τιμές στους εργολάβους, τιμές οι οποίες θα εκτοξεύσουν σύντομα το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων από 42,00 σε 150,00 €/τόνο τουλάχιστον.




Ακόμη χειρότερο είναι ότι, στην προσπάθειά της αυτή η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Συνδέσμου. Αγνόησε την εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, καταστρατήγησε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλάζοντας με πράξη της το αντικείμενο των Διευθύνσεων και προχωρά με κάθε τρόπο στη διάλυση του υπηρεσιακού μηχανισμού του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.



Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκφράζει με σαφήνεια τη θέση της προς την Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αλλά και προς κάθε κατεύθυνση: Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες δεν πάσχουν από καμιά «προφανή παρανόηση». Είναι σαφές ότι, δεν υπήρχε κανένας λόγος για καμιά κατεπείγουσα συνεδρίαση, από πουθενά δεν τεκμαίρεται πως η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα «εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την κατασκευή αυτού του 4ου εργοστασίου, και δεν συντρέχουν λόγοι για την δημοπράτηση με ενιαίο διαγωνισμό τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικού κόστους μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Μας είναι ακόμη πιο σαφές ότι, οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι παρά το «περιτύλιγμα» στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Διοίκησης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για ανάθεση των έργων με σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους για 25 χρόνια. Οι ενέργειές της αυτές, θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση τη διαχείριση των απορριμμάτων με πολλαπλάσιο κόστος από το σημερινό που εξασφαλίζει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης και θα οδηγήσει στην ανεργία 500 εργαζόμενους που ασχολούνται με το αντικείμενο.




Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Περιβάλλοντος, το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Αττικής καθώς και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν με κάθε τρόπο τις παράνομες και επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των πολιτών αποφάσεις του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.



Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν ότι με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικούς αλλά και νομικούς) θα σταματήσουν τις μεθοδεύσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αττικής που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και επιβραβεύουν τους «εθνικούς εργολάβους» με πολλά δισ. ευρώ.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος


Θέμης Μπαλασόπουλος 


 
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καταχανάς



Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι η δική μας Μεσόγειος...


Είχαμε σκοπό σήμερα να αναρτήσουμε κάτι άλλο, όμως η αναφορά της κ. Ρίτσας Μασούρα, αρθρογράφου της Καθημερινής, στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ και στο Οβριόκαστρο δεν θα μπορούσε να μη φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Την ευχαριστούμε πολύ για τη γνωριμία, τα καλά της λόγια και την ενθάρρυνση που έδωσε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας...


Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου


Της Ρίτσας Mασούρα



ΠΡΟΒΟΛΕΣ. «Πες μου, θα ’ρθω εγώ απόψε στα όνειρά σου ή εσύ;». «Εγώ, αλλά μίλησέ μου ξανά για την ιστορία του Μοχάμεντ». Κι η αφήγηση αρχίζει. Η περιπέτεια του Παλαιστίνιου πατέρα που είδε τα παιδιά και τη μητέρα του να πέφτουν νεκροί από ισραηλινά πυρά στον τελευταίο πόλεμο ξαναζωντανεύει μπροστά στην κάμερα και η υποτιμημένη ζωή των κατοίκων της Γάζας έρχεται μπροστά στα μάτια όσων παρακολούθησαν το τελευταίο τριήμερο του Αυγούστου το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου.



Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τρία από τα πολλά ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του Πολυτεχνείου, του Δήμου Λαυρίου και της Νομαρχίας Αν. Αττικής και τη διεύθυνση του Νίκου Κανάκη. Τα δύο αφορούσαν τις προσπάθειες, στα όρια της αυτοθυσίας, των Γιατρών του Κόσμου σε Αϊτή και Γάζα υπό το σκηνοθετικό βλέμμα και την προσωπική προσφορά του Ανδρέα Θωμόπουλου και της γιατρού Ηρώς Βαρσάμη. Οι Ελληνες γιατροί έφτασαν στην Αϊτή λίγες μέρες μετά τον σεισμό, έστησαν νοσοκομεία, μοίρασαν φάρμακα και βοήθησαν, έτσι αναπάντεχα, να γεννηθεί ένα μωρό. Η Ηρώ το τύλιξε σε μια κουβέρτα και το έστρεψε προς την κάμερα. Ηταν η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο που τριγύριζε αδέσποτος ανάμεσά τους.



Το ίδιο κλίμα και στη Λωρίδα της Γάζας. Σκηνές από τις γκρεμισμένες πόλεις, πριν καν ο κονιορτός κατακάτσει, με τις πληγές ανοιχτές στο σώμα και την ψυχή, δίχως ελπίδα εδώ, παρά μόνο την αφοπλιστική αφήγηση του Μοχάμεντ μπροστά στην κάμερα του Ανδρέα Θωμόπουλου και των συνεργατών του.



Το φεστιβάλ άνοιξε με το ντοκιμαντέρ «Οι Ανθρωποι του Οβριόκαστρου». Το Οβριόκαστρο είναι ένα από τα μνημεία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής στον Δήμο Κερατέας. Οχυρό, ερείπια κτισμάτων, πηγάδια, στοές μεταλλείων... περιμένουν χρόνια τώρα την αρχαιολογική σκαπάνη για να αποδείξουν την προέλευση και τη σημασία τους. Ο χώρος του Οβριόκαστρου είχε ενταχθεί στη ζώνη Α, που σημαίνει απόλυτη προστασία. Και ξαφνικά έγινε προορισμός κατασκευής ΧΥΤΑ. Στο ντοκιμαντέρ, υπό τη δημοσιογραφική επιμέλεια της Χαράς Φράγκου και τη σκηνοθεσία του Χρήστου Ακρίδα, αναδεικνύεται η συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, το πείσμα των πολιτών, κυρίως όμως τα ερωτήματα των νέων ανθρώπων που πασχίζουν να διατηρήσουν αυτό που τους αξίζει. Εντυπωσιακός ο ζήλος της δασκάλας, τη στιγμή που καθοδηγεί τους μαθητές της στο πώς να αποτυπώσουν στο χαρτί τη «θεά του Βερολίνου», την αρχαία κόρη που βρέθηκε στην Κερατέα και σήμερα κοσμεί το Μουσείο της Περγάμου στη γερμανική πρωτεύουσα. Ενα ακόμη επιχείρημα στα τόσα που πιστεύουν ότι έχουν.