Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΣ & ΥΠΕΚΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...



Μία εντελώς προκλητική ανακοίνωση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, σχετικά με την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων στην Αττική, δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Πολλά ψεύδη και ανακρίβειες.



Θα παρατηρήσετε πως σιγά σιγά εξαφανίζονται γράμματα από τη λέξη ΧΥΤΑ. Μετατράπηκε σε ΧΥΤΥ και σήμερα έγινε ΧΥΤ!!! Η αναφορά στα εργοστάσια γίνεται σε συνάρτηση με αυτό που μεθοδεύεται εδώ και καιρό και είναι η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ηδη ο ΕΣΔΚΝΑ μαζί με την περιφέρεια, "ΤΡΕΧΟΥΝ" να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις με ιδιώτη, γνωρίζοντας πως ότι υπογράψουν, δεσμεύει το νέο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που δημιουργείται από το νέο χρόνο, μετά τη διοικητική μεταρύθμιση του Καλλικράτη.



Σας υπενθυμίζουμε πως τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, όπως και η χρηματοδότηση του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής μιλούν ξεκάθαρα για ΧΥΤΑ.



Διαβάστε τις ανακοινώσεις του δήμου Κερατέας και των δύο υπουργείων


Δικαστικές εκκρεμότητες, και προσφυγές του Δήμου Κερατέας
για το έργο "Δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στο Οβριόκαστρο Κερατέας".


Από το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και άλλους κύκλους συστηματικά διαχέεται η παραπληροφόρηση ότι τάχα "δεν υπάρχει ουδεμία δικαστική εκκρεμότητα και ότι ο Δήμος Κερατέας έχει χάσει όλες τις προσφυγές του". Η παραπάνω θέση είναι εντελώς ανυπόστατη . Συγκεκριμένα ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης εκκρεμούν :


Α. Προσφυγές προς το Σ.τ.Ε. του Δήμου Κερατέας.



1. Προσβολή κατά της "ΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ Χ.Υ.Τ.Α." . Εκδικάστηκε 15/12/201
0 και ανεβλήθη.



2. Προσβολή κατά της "ΠΡΑΞΗΣ ΑΠΑΛΛΟ
ΤΡΙΩΣΗΣ" για την οποία έχει ζητηθεί και αναστολή. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 6/6/2011.


3. Προσβολή κατά της "ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ" που εκδικάζεται την 12/1/2010 και για την οποία έχει ζητηθεί αναστολή που εκδικάζεται άμεσα.



Β. Προσφυγές σε άλλα δικαστήρια.



1. Προσφυγή στο διοικητικό πρωτοδικείο για τις απαλλοτριώσεις από ιδιώτες και το Δήμο.



2. Ασφαλιστικά μέτρα στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου ι
διοκτητών και του Δήμου για την αυθαίρετη καταπάτηση των ιδιοκτησιών τους χωρίς να εκτελεστεί η απαλλοτρίωση.


Ήδη έχει εκδοθεί από την Ειρηνοδίκη, προσωρινή διαταγή να σταματήσει κάθε έργο στο χώρο, ενώ αναμένεται η απόφαση για τα εκδικασθέντα μέτρα.




Με την παραπάνω πράξη ο εργολάβος από την Δευτέρ
α 13/12/2010 διατηρεί τα μηχανήματα με την συνοδεία της αστυνομίας στο χώρο χωρίς να εκτελούν κάποιο έργο.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων στην Αττική







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού απορριμμάτων στην Αττική



Για άλλη μια φορά με απόλυτη σαφήνεια επαναλαμ
βάνουμε την πολιτική μας δέσμευση ότι στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα θα βαδίσουμε με ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, μακριά από την τριτοκοσμική κατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), που τόσους κινδύνους εγκυμονούν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση περιλαμβάνει εκτός του χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) και τη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών και τους κεντρικούς και τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης για το σύνολο των απορριμμάτων και θα λειτουργεί σε συνδυασμό με προγράμματα ανακύκλωσης, δίνοντας τέλος στην λειτουργία των ΧΑΔΑ, που λειτουργούν στην περιοχή με τις προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον.


Αυτή την στιγμή εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι και για τις υπόλοιπες μονάδες επεξεργασίας στην Αττική. Έχει γίνει η επεξεργασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ακριβώς λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής σημασίας που έχει η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.


Η διαγωνιστική διαδικασία για τις μονάδες επεξεργασίας στην Αττική και για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημαντικοί οικονομικοί πόροι από το ΕΣΠΑ, θα είναι ανοιχτή σε εφαρμοστέες και δόκιμες τεχνολογικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό τα τεύχη δημοπράτησης των μονάδων επεξεργασίας θα τεθούν πρώτα σε δημόσια διαβούλευση και θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της κατάλληλης διαδικασίας πριν την οριστικοποίησή τους.


Είναι υποκριτική η συμπεριφορά πολιτικών παραγόντων καθώς και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιτίθενται στην υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, διατηρώντας ταυτόχρονα χώρο ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης αυτών, η οποία απέχει μόλις λίγα μέτρα από κατοικημένες περιοχές και που αποδεδειγμένα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και τη
δημόσια υγεία.



Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού προβλέπει ότι ο χώρος στη θέση «Βραγόνι» στη Κερατέα
της Ν.Α. Αττικής προορίζεται μόνο για την ετήσια διαχείριση περίπου εκατό είκοσι χιλιάδων τόνων απορριμμάτων από τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής βάσει της αρχής της εγγύτητας.


Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Κερατέας αντιλαμβάνεται ότι η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής θα σημαίνει την οριστική παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων και είναι ο μ
όνος ορθολογικός τρόπος μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων.


Η επένδυση σε υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή τους, αλλά το εντελώς αντίθετο: την αναβαθμίζει από τη σημ
ερινή απαράδεκτη κατάσταση ανεξέλεγκτης διάθεσης τους.



Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι είναι παντελώς αδικαιολόγητοι και αποκλειστικά υπεύθυνοι όσοι υποδαυλίζουν αναίτιες κοινωνικές αντιδράσεις και προσ
παθούν να τις στηρίξουν πάνω στην ελλιπή πληροφόρηση των κατοίκων. Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους μακριά από ακραίες ενέργειες και στείρες αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τις δικές της ευθύνες της.


Τέλος, τονίζουμε για μία ακόμη φορά, ότι είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για την πιο αποτελεσματική και βέλτιστη υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού γιατί το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους.


Αποτελέσματα του διαλόγου:




1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αντισταθείτε όπως μπορείται στην Κερατέα
Είμαι μαζί σας